Suzbijanje pauka na rajčici i krastavcu

Rajčica i krastavac, dvije najzastupljenije povrtnice u većini vrtova i okućnica na području Hercegovine, podložne su napadu većeg broja štetnika i uzročnika bolesti. Među štetnicima posebno velik značaj ima koprivina grinja (pauk) koja tijekom ljetnih mjeseci može pričiniti izuzetno velike štete i potpuno uništiti nasade povrtnica.

Obični crveni pauk ili koprivina grinja, jedna je od najpoznatijih i najraširenijih grinja na plodovitom povrću. Zadnjih nekoliko godina raste populacija odnosno brojnost ove grinje, a samim time i štete. Najveće štete pričinjava u vrijeme plodonošenja tj. berbe. Osim toga u vrijeme plodonošenja izbor kemijskih pripravaka za suzbijanje je ograničen zbog poštivanja karence.

Simptomi napada pauka na rajčici

Simptomi napada pauka na rajčici i krastavcu najprije se uočavaju na lišću. Napadnuto lišće puno je bjeličastih točkica koje se nalaze na licu lista. Lišće nekrotizira, suši se i otpada. Na naličju lišća nalaze se pauci u finoj gustoj pređi kojom povezuju više listova. Kod jačeg napada plodovi su sitniji, slabije kakvoće.

Suzbijanje se uglavnom provodi primjenom akaricida koji su registrirani u pojedinim kulturama, u vrijeme pojave grinja, puno prije berbe. Mali proizvođači povrća odnosno hobisti, na tržištu mogu nabaviti pripravak koji je dostatan za desetak do petnaest litara vode pod nazivom Vertimec.

Više informacija potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)