Strani turistički novinari u posjetu Ljubuškom i Posušju

Na poziv Općine Posušje i Turističke zajednice Grada Ljubuškog dvadesetak turističkih novinara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije boravili su protekla četiri dana u studijskom posjetu ovom dijelu ZHŽ-a.

Domaćini su novinarima iz regije prezentirali gastronomsku ponudu Hercegovine, a posjetili su i prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti na širem području Posušja i Ljubuškog.

Između ostalog, turistički novinari iz četiri zemlje posjetili su srednjovjekovno nalazište stećaka i starog mosta na Ričini, vodopad Žukovicu, Golf klub Posušje, crkvu sv.Ilije i muzej u Masnoj Luci, Park prirode Blidinje, Muzej „U kući oca moga“, Ravlića pećinu, Avanturistički park Peć Mlini, Muzej duhana Tabak, slap Koćušu, vodopad Kravice, vinariju Begić, arheološki lokalitet Rimski logor Gračine…

Turistički radnici i novinari iz Srbije započeli obilazak atrakcija u Hercegovini

Novinari iz regije su iznijeli vrlo pozitivne dojmove sa studijskog putovanja po Posušju i Ljubuškom, hercegovačkih lokalnih zajednica koje su do sada i ponajviše uradile na promociji svoje turističke ponude.

Ovaj dio Hercegovine doista ima što ponuditi turistima.

Bila bi šteta da ne nastave s aktivnostima na promociji prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti i naravno bogate i raznolike gastronomske ponude.

Bez aktivnih turističkih zajednica, kakva je ona u Ljubuškom, teško je sve ovo kvalitetno u zapadnoj Hercegovini promovirati i pretvoriti u konkretne turističke proizvode, ističe predsjednik Udruge turističkih novinara Srbije (FIJET), Đorđe Mihajlović koji, kao i ostali novinari koji su sudjelovali u studijskom posjetu, posebno ističe gostoljubivost domaćina.

(Fena)

8 komentara

  • Nije mi jasno zašto uprava Širokog Brijega ili uopće ako ih ima, da se netko po psu i službenoj datosti posla bavi ovim pitanjem (pitanjem turizma i iskorištavanja kulturnih i prirodnih vrijednosti u turizmu), malo više ne pozabavi stvaranjem određenih brend lokacija ili mjesta u općini kao prepoznatljivih turističkih destinacija ? Trenutno Široki Brijeg nema niti jednu turistički prepoznatljivu destinaciju na kojoj dolaze posjetitelji turisti, pa čak i domaći turisti ni njih čak nema, da bi došli i u nečemu uživali nešto spoznali, naučili, nešto vidjeli i slične turističke aktivnosti. LJubuški je tu stvarno miljama otišao naprijed. Jeli treba ostati ovako jadno i mizerno stanje po pitanje izrealiziranosti i kreiranosti turističkih brend destinacija u Širokom Brijegu, kojih je ravno nula ? Zašto se ne valorizira i ne napravi turistički brend od čudo lokacije iznad Borka gdje i ilirska kraljica Teuta dolazila, odnosno potez restoran Borak – Lončareve njive ? Zašto ne napraviti turističke ljetne kupališne destinacije na nekoliko genijalnih lokacija na Mostarskom blatu po uzoru na Trebižat, npr. Bililo ? Zašto ne napraviti turističke bisere i atraktivne prepoznatljive lokalitete od nekropola stećaka kao i monumentalnih ilirskih gradina i gomila koji pucaju na svakom skoro vrhu brda uokolo Širokog ? Zašto ne napraviti čudo atraktivnu i brend destinaciju od kanjona Ugrovače, na način da se naprave pojedini vidikovci, via-ferate i slične planinarske uređene staze ? Zašto ne napraviti koju kopiju ‘Parka Goranci’ gdje evo naša djeca iz Širokog svako malo idu i koje je btw. genijalno mjesto postalo u čitavoj Hercegovini, i po našim planinskim krajevima recimo na Gozdu, Ladini, prema Rakitnu, iznad Gornje Britvice i Izbična i Crnča ? Itd. itd. itd – svima je jasno koliki su enormni potencijali, a dosad iskorišteni i valorizirani u ovom pogledu – ravno nuli, nažalost. Pa gdje je tek i Ravlića pećina kod Gruda i Drinovaca ? I Široki ima pećina samo ih treba ‘malo bolje pogledat’ u tom pogledu moguće valorizacije i iskorištavanja. Itd. itd. Žalosno je šta sve imamo i šta sve nismo apsolutno ništa iskoristili po pitanju stvaranja prepoznatljivih turističkih brendova i atraktivnih destinacija. LJubuški ima Kravice, Ljubušku kulu, Gračine, Koćušu, Božjak, itd, Grude imaju Ravlića pećinu i Peć Mline, Mostar ima Park Goranci i masu drugih moćnih destinacija, Čapljina ima POčitelj, PP Hutovo blato, Mogorjelo, Gabelu, itd, Čitluk ima Međugorje .. , Posušje ima Blidinje i Tribistovo i Podbilu, Stolac je bespotrebno objašnjavati, čitava Srbija dolazi u Stolac gledati i stećke, i Daorson, uskoro i vodopad Provalije, stećke u Boljunima, grčki bunar (kakvih imamo i mi u Širokom na stotine, no danas totalno zaboravljenih), itd., dakle jasna je tu priča.

    • Točno tako. Imas kulu na Ćavarovu brdu totalno neiskoristena, Borak neiskoristen, imas trasu iz Borka prema Donjem Crnču, koju sve vise koriste lokalci, biciklima, pjeske ili motorima. Odlicna ruta koja se moze spojit ovamo sa Japlanicom da se sredi sve. Blato potencijal samo takav. Al jbg

  • Zato sto ste pripizdina, sve to sto si nabrojao imaju i malo veca sela. Ne mozes usporedivat Siroki s Ljubuskim koji ima povijest od pamtivijeka, koji je uvijek bio i upravno i svako drugo srediste ovog dijela Hercegovine, zato Grad uvijek ostaje grad, bez obzira imao on 10 tisuca stanovnika ili pola milijuna, drzao gospodarstvo citave zemlje ili ne imao ni jedne tvornice. Siroki nema skoro nikakvu ni povijesnu ni administrativnu ni geostratesku ni ikakvu vaznost prije 90-ih godina, izuzev gimnazije koja i nije toliko stara

    • Ne seri shkutorcicu iz Tihaljine, nemaš ti pojma! Čuj Široki nema povijest. To što nije ništa istraživano niti objelodanjeno, a time niti valorizirano ni iskorišteno, kakve to veze ima s tvojom dhebilnom tezom da Široki ”nema nikakvu povijest”. Šta je bila tvoja Ravlića pećina do jučer aa ?! Bila priphizdina i jametina obična di se nije moglo pristupiti niti koza nije mogla proć do ulaza pajdo, znam jer sam bio tada prije skoro dvadeset godina tamo kad nisi mogo pristupit do ulaznog dijela, znači druga je posve stvar što se znalo to uraditi sa ovakvim lokacijama na opće dobro, a da ih Široki ima naravno da ih ima, imamo pajdo pećine s vodopadima i tjesnacima nešto u obliku Mostarske Bijele iznad Borka da ti pamet stane, imamo utvrda, stećaka kakvih nitko nema u Hercegovini, imamo i rijeku koja jedino u Širokom prolazi kroz sami centar grada u zapadnoj Hercegovini što nema niti jedno mjesto. Imamo prekrasne planine, koju to tu planinu pajdo imaš u Tihaljini i Grudama ?? Ma nemaš ti blage i ti našo vamo nama pričat i omalovažavat Široki. Ma uša tamo. Prvo se raspitaj malo pa onda prosipaj bisere. Imamo mi svašta, samo ništa nismo iskoristili i tu je točka s čitavom pričom oko turizma u Širokom.

  • Široki Brijeg ima nevjerojatne lokacije koje spadaju u neki oblik prirodne i povijesne baštine. Ovog provokatora i idyiota iz Tihaljine je bespotrebno komentirat, uvijek je bilo i biti će takvih dhebilčića koji sline i bale na susjeda svog. Takav smo narod očigledno. Prije ćemo hvalisat tamo nekog stranca, čak i okupatora ma prije stotinu puta nego prvom susjedu uputiti riječi podrške i hvale i pozitive, to je jedan dubinski traumatski kompleks, no na takve dhebilčiće naravno Široki se niti ne obazire, zato i jest daleko najrazvijeniji u ekonomsko-gospodarskom smislu ne samo u Hercegovini već i u čitavoj BiH. Baš zato što ignoriramo ovakve idyiote poput ovog iz Tihaljine. E sad druga je stvar što smo malo zakazali u ovim nekim segmentima kao što je turizam, i to će se nadamo se popraviti jer imamo itekako potencijala i aduta za to.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.