Stiže upitnik EU: Hoće li tri naroda moći usuglasiti odgovore?

Nepunih deset mjeseci otkako je tadašnji predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović službeno predao zahtjev BiH za dobivanje kandidacijskoga statusa za članstvo u Europskoj uniji, europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn donijet će u Sarajevo upitnik s više od 3000 pitanja na koja bh. vlasti trebaju odgovoriti u idućem razdoblju.

To neće biti nimalo lak zadatak, što potvrđuju i iskustva drugih zemalja u procesu pristupanja EU. Odgovori će zapravo predstavljati analitičku snimku stanja u svim ključnim oblastima u BiH, od politike, ekonomije, društvenih djelatnosti do obrazovanja, pravosudnoga sustava, zdravstva. Dakle, svih segmenata života i rada u BiH.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Europsko vijeće.

U slučaju BiH, brzina i kvaliteta odgovora pokazat će i kako funkcionira nedavno uspostavljeni Mehanizam koordinacije u zemlji, javlja Vecernji.ba. Različita su u BiH i očekivanja od nove faze pristupanja Uniji.

Iako se formalno svi izjašnjavaju pozitivno o napretku, izjave potvrđuju kako prioriteti nisu svima isti. Političari iz Republike Srpske naglasak stavljaju na potrebu poštivanja ustavnih ovlasti, posebno entiteta u pripremi odgovora.

Bošnjački lider, a posebno član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, poručuje kako se BiH mora fokusirati na socijalne i ekonomske reforme, reformu uprave i izgradnju infrastrukture, ističući da će biti teško postići dogovor o temeljitoj reformi Ustava u BiH.

Za Hrvate je pak izborna reforma ključno pitanje, bez čega nema ni političke ni bilo koje druge stabilnosti nužne na europskom putu BiH.

Zahtjevi i očekivanja Europske unije vrlo su jasna. Kvaliteta i brzina odgovora na upitnik njima će poslati poruku je li BiH istinski spremna i opredijeljena ubrzati svoj europski put i tijekom iduće godine dobiti kandidacijski status. Zato je i dolazak povjerenika Hahna više podsjećanje na obveze nego razlog za slavlje.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Grude preko Čapljine izborile finale Prvenstva Herceg-Bosne

[gallery ids="682859,682856,682858,682857"] Košarkaši Gruda su u nedjelju slavili u odlučujućoj utakmici protiv Čapljine za finale…

4 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Lokomotiva nanijela Rijeci bolan poraz, Dinamo na vrhu

U posljednjem susretu 32. kola HNL-a nogometaši Lokomotive su kao domaćini u Kranjčevićevoj ulici svladali…

4 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovo su najopasnije zemlje za posjetiti u 2024. godini

Južni Sudan, Libija i Afganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali…

8 sati prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovaj predmet postigao je najveću cijenu u povijesti aukcija stvari s Titanica

Zlatni džepni sat pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan je američkom kolekcionaru za…

9 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Joško Gvardiol golom poveo City do pobjede

Hrvatski nogometni reprezentativac Joško Gvardiol bio je strijelac prvog gola za Manchester City u 2-0…

10 sati prije
  • Vijesti

Polupansion u Neumu oko 700 KM, a u Makarskoj više od 1.000 KM

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more…

11 sati prije