Sorte šipka za područje Hercegovine | Jabuka.tv

Sorte šipka za područje Hercegovine

Šipak je voćna vrsta čiji je uzgoj tradicionalno vezan za područje Hercegovine. Traži puno svjetla, dobro podnosi visoke temperature ljetnih mjeseci i nižu relativnu vlagu zraka. Plod se najviše  konzumira u svježem stanju, iako se zadnjih godina sve više traže i sokovi te pekmezi. Dobro su poznata njegova nutricionistička ali i ljekovita svojstva.

Najzastupljenije i posebno omiljene sorte su:

Glavaš – autohtona sorta hercegovačkih krajeva. Spada u skupinu slatko kiselih sorti. Cvijeta krajem svibnja i ne zahtijeva prisustvo oprašivača. Poželjna je sadnja na osunčanim lokacijama. Plod je krupan, do vrlo krupan, prosječne težine oko 500gr. U optimalnim vremenskim uvjetima, zabilježeni su pojedini plodovi i do 1kg težine. Boja kore varira od žuto-zelene, do ružičaste ili crvene. Zrno je krupno i vrlo sočno, svijetlocrvene boje. Dozrijeva krajem rujna ili u prvoj polovini listopada.

Glavaš

Konjski zub je karakterističan po krupnom plodu i zrnu. Spada u skupinu slatkih sorti šipka. Plod je okruglast, a na polovima lagano spljošten. Prosječna veličina ploda je oko 560gr. Kora je ružičasto-crvena, rjeđe žuta. Zrno je izrazito krupno i sočno. Udio soka u zrnu je vrlo velik, pa ova sorta prednjači po tome u odnosu na druge sorte. Dozrijeva sredinom listopada.

Konjski zub

Barski sladun je sve popularnija sorta u Hercegovini među proizvođačima šipka. Uzgaja se kako na okućnicama tako i u novim intenzivnim nasadima. Vrlo je bujnog rasta, i dobre rodnosti. Spada u skupinu slatkih sorata. Dozrijevati počinje početkom listopada ,a završava krajem. Plod je srednje krupan do krupan, prosječne težine oko 370gr, žuto zelene boje, s crvenim pjegama na osunčanom dijelu. Zrna su krupna, tamnocrvene boje slatkog okusa.

Barski sladun

Puno više informacija o ovim ali i drugim sortama šipka doznajte od agronoma u Sjemenarninim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)