Sjetva graška krajem veljače – Jabuka.tv

Sjetva graška krajem veljače

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica lepirnjača. Izvrstan je primjer zahtjevima skromnog, a vrijednostima bogatog povrća. Obiluje mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerale kalij, željezo, magnezij i mangan. Bogat je i bjelančevinama (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin).

Grašak se uspješno uzgaja u uvjetima umjerene i vlažne klime. Optimalna temperatura za razvoj iznosi 18 ºC. Niče već kod temperature 4 – 6 ºC, a idealna temperatura za nicanje je 15 – 16 ºC. Mlade biljke podnose temperature i do -6 ºC. Za rast treba sunčanu poziciju i ne uspijeva u hladu. Grašak se najčešće sije početkom travnja.

Tlo za uzgoj graška treba biti iznimno dobro nagnojeno, posebno organskim gnojivom. Dušična gnojiva upotrebljavaju se u manjim količinama, samo zbog osiguranja biljke dušikom u prvim fazama razvoja. Kasnije one same usvajaju atmosferski dušik, te na taj način podmiruju svoje potrebe.

Sjetva u Hercegovini je dosta ranija, najčešće sredinom veljače, ako vremenske prilike to dopuštaju. Sije se u redove razmaka 15 – 20 cm i 5 – 6 cm u redu.
Tijekom uzgoja, visoke temperature utječu štetno tako da umanjuju prinos zrna. Kad malo poraste, oko podnožja biljke nagrne se malo zemlje jer to biljku čini stabilnijom.

Kada grašak sazrije i sav se pobere, miče se s gredica i tako se oslobađa prostor za novu povrtnu kulturu, npr. u lipnju za crnu rotkvu ili repu. Preporučuje se ne čupati ga već porezati, zbog bakterija na korijenju koje obogaćuju tlo dušikom.

Grašak potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)