Široki Brijeg: 140 mladih primilo sakrament Svete potvrde

U nedjelju u širokobriješkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta misa na kojoj je 140 mladih župljana primilo sakrament Svete potvrde, odnosno Krizme.

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu predvodio je biskup mostarsko–duvanjski msgr. Ratko Perić.

Ovo je najniži broj krizmanika otkako se krizma održava tijekom prvoga razreda srednje škole. Podsjetimo, u rujnu 2012. godine mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić donio je uredbu prema kojoj je dodjela sakramenta Svete potvrde (Krizme) s osmoga razreda osnovne škole premještena na prvi razred srednje škole.

Sakrament Svete potvrde ili Krizme, zajedno s krštenjem i euharistijom, čini cjelinu “sakramenata kršćanske inicijacije”. Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i pripadnost Crkvi.

Krizmu obično dodjeljuje biskup, dok svećenik krizmu može podijeliti osobama kojima je zdravlje ugroženo, a nisu se krizmale, bez pitanja biskupa.

(www.jabuka.tv) 

Komentari:

  • Nekada nam bješe za sve kriv maršal i partija, a što sada?!.
    Tko nam u Hercegovini ovo radi i zašto, zašto nas je sve manje, i zašto se iseljavamo i zašto se sve manje rađamo? Nekada ništa nismo imali, a sretni smo bili, a bilo nas je bez obzira na represiju i partiju, voljeli smo zemlju hercegovu, voljeli smo svoju vjeru, voljeli smo svoju crkvu, rađali smo svoju dicu i nitko nas slomiti mogao nije. Poštovani narode što je to s nama, volimo li mi svoj dom i domovinu i hoćemo li ikada više voljeti svoj dom, svoju vjeru, svoju crkvu, ili volimo i ljubimo samo euro i neke druge zemlje i neke druge vrijednosti. Zapravo je tužan život naš ako nas u jednoj generaciji ima tako malo, neka nam oprosti gospodin Bog.

    • Volimo mi sve sto ste pitali dali volimo. Ali ne volim udbase koi su do jucer trgali krizeve sa vratova vjernika. Ti isti udbasi danas vladaju i unistavaju krvlju stvorenu drzavu. Za te udbase Crkva kad su izbori lobira, sa tim udbasima svecenici domkenke slave. I kad to vidi mladi skolovani kadar nece da bude zupcanik bolesnog vremena. U selu cili stariji svit glasa za onog koga Fra Dane rekne sa Oltara. A znamo da uvjek nagovara za hdz onda bolje put pod noge vec njemu objasnjavat koju gresku cini i selo uvjeravat da on nije u pravu. Ali stoi i u Sv pismu po djelima ce te ih prepoznati. Vidimo djela sto cine ovi za koje oni lobiraju. A vidi im se i po Pricestima i Krizmama sto su uradili. Trebali bi dic glas narodu rac dosta covica kraljevica dosta cosica birajmo mlade ljude perspektivne skolovane a ne podobne. Ne nece oni to da kazu jer ti ih nece na domjenke pozivat. A sta da kazem vise vec zalosno zalosno Boze sacuvaj.

  • zašto paničite bez veze ovo je generacija kad je počelo devetogodišnje školovanje onovne škole zato je manje djece a nemojte odman davati zlobne komentare

  • Jesmo li mogli živjeti od svog rada prije 50 i više godina? Od rada se može živjeti ,al od nerada ne može.
    Ako se djeca ne rađaju ne može ih biti.

Zadnje dodano

  • Banner
  • Ostalo
  • Sport

Hercegovina ostvarila veliku pobjedu, pogledajte golove

U prvoj utakmici doigravanja za prvaka u Premijer futsal ligi BiH, Hercegovina je ostvarila veliku…

2 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Jure Ivanković ostvario prvu pobjedu kao trener Hajduka

Širokobriježanin Jure Ivanković ostvario je prvu pobjedu kao trener Hajduka u sklopu 31. kola HNL-a…

2 sata prije
  • Glazba
  • Zabava

Ovaj album je srušio rekord Spotifyja

Novi album Taylor Swift, "The Tortured Poets Department", oborio je rekord za najviše streamovanih pjesama…

7 sati prije
  • Vijesti

Zasađene nove sadnice na mostarskoj Trimuši

[gallery ids="681331,681328,681323,681324,681325,681326,681327,681329,681330"] Povodom Dana planeta Zemlje, a u okviru projekta "Mostar - Prostori koji pokreću",…

8 sati prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

SIPA uhitila jednu osobu zbog sumnje na terorizam

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u petak, 19. travnja, postupajući…

9 sati prije
  • Ostalo
  • Sport

Karate klub Široki vratio se iz Ploča s 34 medalje

U subotu je u Pločama održano 1. kolo Dalmatinske karate lige koje je okupilo 410…

9 sati prije