Šimšir – delikatesa za gusjenice

Šimširov moljac je istočnoazijska vrsta noćnog leptira koji je u Europi zabilježen 2006. godine. U Hrvatskoj je prvi put pronađena 2012. godine, a u Bosni i Hercegovini, tijekom 2015. godine.

Štete pričinjavaju gusjenice hraneći se lišćem tako da u kratko vrijeme dolazi do potpune defolijacije lišća. Svakako, tijekom ljetnih mjeseci, treba stalno pregledavati biljke šimšira i prema potrebi suzbijati moljce. U posljednjih nekoliko godina uzrokuje potpune defolijacije šimšira i ostalih vrsta ukrasnog bilja. Šimširov moljac je strana, invazivna, vrsta koja napada šimšir i druge vrste iz ovoga roda te je raširena u svim susjednim zemljama, a pretpostavlja se da je kod nas moljac ušao zaraženim sadnim materijalom.

Kako izgleda šimširov moljac?
Leptir šimširova moljca bijele je boje, raspona krila oko 4 cm. Krila su bijela sa smeđim obrubom. Ima jedinki i s potpuno smeđim krilima. Mlade gusjenice su zeleno-žute s crnom glavom, a kako rastu, na zelenom tijelu se pojavljuju smeđe pruge, a glava ostaje crna.

Na ovom području štetnik razvije dva do tri naraštaja. Prezimi u stadiju gusjenice, pa već vrlo rano u proljeće (u ožujku) počinju sa žderanjem lišća što, ovisno o vremenskim prilikama, traje sve do listopada. Početni napad gusjenice šimširova moljca teže se uočava, jer se mlade gusjenice zadržavaju u unutrašnjosti gustih biljaka šimšira gdje su dobro zaštićene. Mlade gusjenice najprije oštećuju epidermu (kožicu) lista i dosta se teško zamjećuju. Skrivene su s donje strane lista u paučini.

Mjere suzbijanja

Jedna od prvih mjera je redovito pregledavanje biljaka u okućnicama i vrtovima, pri čemu treba razmaknuti grane i pregledavati unutrašnjost biljaka. Štetnik se može suzbiti i mehaničkim uklanjanjem zaperaka s gusjenicama. Za suzbijanje gusjenica šimširova moljca najčešće se koriste insekticidi, a budući da za ovog štetnika još nemamo službeno registrirane insekticide, uglavnom se preporučuju one djelatne tvari koje su registrirane za ukrasno bilje. Od kemijskih pripravaka koji se mogu koristiti s ciljem suzbijanja šimširova moljca koriste se: Rotor super, Direkt, Boxer, Mospilan, Green Garden univerzalni insekicid i dr.

Pripravke za suzbijanje šimširovog moljca potražite u Vama najbližm Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)