Sibirska hladnoća: Stiže “zima” poput one u veljači 2012.

Prema tvrdnjama europskih meteorologa, već krajem prve dekade veljače moguć je dolazak novoga vala izrazite hladnoće.

Naime, prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvoj dekadi veljače slijedi nam zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskoga zraka do Sredozemlja.

Riječ je o “savršenoj” zimskoj situaciji kakvu smo imali u veljači 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću, npr. 1956. godine, ponovno u veljači.

Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje; naime, posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming, koji će pogodovati razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Euroazije, javlja Dnevni list.

U kombinaciji s ostalim čimbenicima moguće je dugotrajnije ‘blokiranje’ zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne “polarne” struje.

Ukoliko se ostvare predviđanja večerašnjih prognostičkih modela, naročito ECMWF-a, glavninu zime u ovom dijelu Europe tek trebamo očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u siječnju, veljača bi donijela još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg, čak i na dijelovima Jadrana.

Ipak, pošto govorimo o razdoblju iza sedam dana, najave trebamo uzeti s dozom opreza, no isto tako svakako treba napomenuti kako nije riječ o jednom izlazu jednoga prognostičkoga modela, već je signal mogućnosti dolaska zime poprilično jak na gotovo svim izračunima, piše Istramet.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.