SEVERINA – nova rana sorta krumpira

Nova hit-sorta krumpira, poslije Hrvatske i Srbije, napokon je i na sortnoj listi Bosne i Hercegovine.

Agrico, najveći proizvođač sjemenskog krumpira u svijetu, u svom istraživačkom centru duže je vremena radio na ranom sortimentu krumpira pogodnom za proizvodnju u mediteranskim uvjetima Dalmacije i Hercegovine.

Severina

Poslije sorti Jaerla i Liseta dogodio se vakum na tržištu ranog sjemenskog krumpira. Puno je različitih sorti od kojih je svaka imala neke dobre karakteristike, ali nijedna nije sadržavala sve što traži tržište odnosno krajnji kupac.

Pojavom Severine zadovoljan će biti i proizvođač konzumnog krumpira, a i hobist koji želi imati najraniji, visokoprinosan mladi krumpir, dobre otpornosti na proljetne mrazove i bolesti, posebno na običnu krastavost, plamenjaču i trulež gomolja, a pogodan je i za skladištenje.

Uz sve navedeno, Severina za razliku od ostalih ranih sorti je i odličnih kulinarskih karakteristika. Gomolji se ne raskuhavaju te se mogu poslužiti kuhani “lešo” na salatu, kao i pečeni na klasičan način.

Meso i pokožica gomolja su žute boje, dok je gomolj izduljeno-ovalnog oblika. Gomolji su srednje krupni do krupni, ovisno o vremenu vađenja.

Ekskluzivni zastupnik i ovlašteni distributer Agrica, Sjemenarna Široki Brijeg, uz već poznate sorte, ima osigurane količine Severine za nadolazeću sezonu.

Posjetite najbliži agrocentar Sjemenarne za više informacija o sortama krumpira i načinu pripreme gomolja za sadnju, ili kontaktiraje Agro Podršku na broj 039/700-000.

(www.jabuka.tv)