Sadnja kalemljene lubenice

Svima nam je dobro poznato da je lubenica podložna šoku uslijed promjene vremena što može uzrokovati zaustavljanje rasta, pa je sadnju potrebno obaviti kada su temperature tla iznad 15 stupnjeva i kada je najavljeno stabilno vrijeme.

No kada je u pitanju kalemljena lubenica puno je manje rizika prilikom sadnje. Kalemljenjem lubenice na tikvu postiže se daleko veća bujnost zbog jačeg korjenova sustava, koji biljku bolje opskrbljuje hranjivima i vodom, što rezultira i bržim zrenjem plodova i mnogo većim prinosom.

Kalemljena lubenica ima i povećanu otpornost na bolesti i štetnike, te ono što je bitno spomenuti, pri kalemljenju ukus i boja ploda ostaju tipični za sortu lubenice.

Od sorti na našim područjima najbolje se pokazala FANTASIA- srednje rana sorta lubenice s visokim sadržajem šećera i izrazito crvenom bojom mesa. Dobro uspijeva i na tlima lošije kvalitete.

Deklarirane presadnice kalemljenih lubenica potražite u Agrocentrima Sjemenarne gdje možete dobiti i sve dodatne informacije od naših agronoma.

(www.jabuka.tv)