SAD: Licemjerno od Čovića i HNS-a

SAD su u subotu pozvale političke lidere u BiH da iskoriste vrijeme koje im je ostavio visoki predstavnik Christian Schmidt za dogovor o izbornoj reformi, a istodobno su odbacile pozive na preustroj države, uključujući uspostavu trećeg entiteta, te uputile kritike Draganu Čoviću.

U nekoliko odvojenih objava na Twitter računu veleposlanstva podsjetili su kako je Schmidt ostavio šest tjedana stranačkim čelnicima za dogovor o time kako riješiti pitanje funkcioniranja vlasti i njezine raspodjele u postizbornom razdoblju.

Stoga bi se oni na koje se taj poziv odnosi trebali uključiti u dijalog umjesto što šalju prijetnje protivne Daytonskom sporazumu i razmjenjuju uzajamne optužbe koristeći se pri tom zapaljivim jezikom.

Odbacujemo nove geografske podjele unutar BiH kao suverene države, uključujući uspostavu trećeg entiteta i ponavljamo našu privrženost BiH kao jedinstvenoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i pripadnicima ostalih, stoji u jednoj od objava.

Nakon što su ranije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o “prebrojavanju” Bošnjaka koje su protumačene kao ratnohuškačke, iz veleposlanstva SAD sada su izravno prozvali i čelnika HDZ BiH Dragana Čovića čije izjave također smatraju neprihvatljivima.

Licemjerno je od Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kada kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok istodobno prijete “institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom” BiH, poruka je veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Predsjedništvo HNS-a na čijem je čelu Čović u petak je nakon razmatranja stanja u BiH prouzročenog neuspjelom provedbom izborne reforme donijelo zaključak kako je vrijeme za “pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima”.

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Na taj korak, kako smatraju u HNS-u, sada su prisiljeni zbog “bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini”.

(www.jabuka.tv| Foto: HNS BiH)

Komentari:

  • Hahaha zanimljivo. Što v i Amerikanci mislite,30 godina ukidate naša prava sve da bi napravili muslimansku državu. Razlaz. Kako je nastala Federacija tako će i razdružiti se. Granice se znaju. Ne vidim da vam smeta Izmetbegović koji zagovara rat i prebrojava koliko ih je spremno mudžahedina. Šutili ste na sva ubojstva nakon rata te su se polako Hrvati iseljavali, bježali čim uspiju dobit putovnicu. Ne vidim da itko od vas govori zašto je 50 posto Hrvata protjerano na razne načine. To je genocid. Do sad sam mislila u američku pravdu ali sa ovim ste sve rekli.

  • Kakva je to pravda kada je vaš Piter Galbrajt se vozao na traktorima koje su Srbi ukrali Hrvatima ali 4 godine niste makli prstom jer su četnici iselili milijun Hrvata, presjekli Hrvatsku napola. Ukinuli ste Herceg Bosnu sli ostavili Republiku Srpsku. Nečasne su vam namjere, nečasne, podle, to je i maloj djeci jasno.

  • ovi ameri su naj veći šljam samo prave nered zločine pljačku stoljećima ne mješajte se u naše stvari vaše dobrote i poštenja smo se nagledali zločinci

  • Kako gordo i iskreno zvuče riječi
    "Da sam htio treći imali bi ga"
    Trebalo bi autora tih rijeci išamarat ko zadnjeg papka.Sram ga može biti ali za to bi trebalo imati obraz a on ga nema ,nikad ga nije imao,niti će ga imati.
    Moralna i ljudska olupina.

  • Nije lud Putin, zna sa kojim gov. ima posla. Američka demokracija nema točke na planeti gdje nisu ratovali. Bacili dvije atomske na dva grada pobili nedužni ljudi i nitko ništa. Našli onog kurc0mlata iz Ukrajine da svoj narod vodi u rat iz kojeg se vratiti neće. Zna Rus koje su to sotone. Daleko im kuća bila a musliman će za snove o državi uradit sve pa instalirati pedera na čelo države. U njih lako se promjene i vjera i bog i alah. Da drže do vjere nebi pederi paradirali kroz rajvos.

  • bakir je jednostavno glup, bio glup i ostat će glup.Ta bosanska šaka bjede i jada bi ratovala ali dase na njih nikako ne puca , da im se dostavlja uredno hrana i streljivo i mužahedinsko smeće i onada bi sve bilo po njihovom ukusu.Kao i u Siriji , a onda shvatiš jednostavno da Rusi nisu uzalud tu gdje jesu i da bi bez nihoveprisiutnosti arapsko zlo objedinjeno kroz isili ili amerikance zavladalo Europom , ovako dok je Rusa ameri mogupušit lulu mira i još nešto..

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Luka Modrić ponovno piše povijest

Hrvatski vezni nogometaš Luka Modrić postao je u petak navečer treći stranac po broju nastupa…

5 minuta prije
  • Banner
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

Poznato tko stiže na jedinstveni festival putopisa u Ljubuškom

Prije par dana objavili smo Gorana Milića koji najavljuje Hercegovina Travel Fest. Jedinstveni je to…

17 minuta prije
  • Vijesti

EUFOR-ov cilj je stvaranje mirne i multietničke BiH

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom nedavnih medijskih izjava o sigurnosnoj situaciji…

41 minuta prije
  • Košarka
  • Sport

Velić: S obzirom na proračun, rezultati su nam iznad očekivanja

Trener Širokog Brijega Ivan Velić u razgovoru za Sportske novosti dotaknuo se uspjeha u ABA…

57 minuta prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life

“Pruži ruku” za Pučku kuhinju u Mostaru

U mjesecu svibnju radijska voditeljica Antonela Vučić, zajedno s profesoricom engleskog jezika Adrianom Zorić, odlučila…

11 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Liverpool odlučio tko će naslijediti Kloppa

Nizozemski stručnjak Arne Slot bit će novi trener Liverpoola, objavio je Fabrizio Romano. Slot je…

11 sati prije