Roditeljsko vijeće Gimnazije: Posljedice ovakve organizacije nastave su brojne i ozbiljne

Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića u četvrtak se oglasilo priopćenjem za javnost izrazivši podrušku djelatnicima i učenicima Srednje strukovne škole Široki Brijeg koji su nedavno izrazili nezadovoljstvo nastavi u drugim smjenama.

Podsjećamo, zgrada Gimnazije i Strukovne djelomično je izgorjela u požaru u siječnju 2024. godine, a srednjoškolci nastavu, i to stalno u drugim smjenama, pohađaju u zgradama Prve i Druge osnovne škole Široki Brijeg.

Djelatnici Srednje strukovne škole uputili su 17. svibnja zajednički dopis Vladi ŽZH, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH te Gradskom vijeću Širokoga Brijega izrazivši nezadovoljstvo pohađanjem nastave u drugim smjenama kao i činjenicom da obnova srednjoškolske zgrade na Brijegu još nije niti počela.

Priopćenje Roditeljskog vijeća Gimnazije fra Dominika Mandića prenosimo u cijelosti:

Obraćamo Vam se kao Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića kako bismo izrazili našu punu podršku priopćenju Djelatnika i učenika Srednje strukovne škole Široki Brijeg jer imamo isti problem.

Svjesni smo izazova i teškoća s kojima su se suočili učenici i djelatnici Srednje strukovne škole nakon požara u širokobriješkoj gimnaziji, što je rezultiralo njihovim izmještanjem u zgradu Prve osnovne škole, te obvezom održavanja nastave u drugoj smjeni. Razumijemo da su posljedice ovakve organizacije nastave brojne i ozbiljne: lošiji školski uspjeh, kasni dolasci kućama, poremećen ritam života obitelji, umor i iscrpljenost učenika i djelatnika, jer se to isto odnosi i na učenike Gimnazije fra Dominika Mandića.

Smatramo da su ovi problemi utjecali na kvalitetu obrazovanja i svakodnevni život svih uključenih. Stoga apeliramo na nadležne institucije da uvaže prijedloge i sugestije Djelatnika i učenika Srednje strukovne škole, te pronađu odgovarajuće rješenje za školsku godinu 2024./2025. koje će biti u interesu svih učenika i njihovih obitelji.

Podržavamo prijedlog o naizmjeničnoj smjeni sa školom u kojoj su trenutno gosti kao jedno od potencijalnih rješenja. Uvjereni smo da je moguće pronaći kompromis koji će omogućiti bolju organizaciju nastave i smanjenje stresa za sve sudionike obrazovnog procesa.

U nadi da će prevladati poštenje, razumijevanje, pravednost i empatija, te da će se donijeti odluka koja će biti u najboljem interesu učenika, djelatnika i nas kao roditelja, srdačno Vas pozdravljamo. S poštovanjem,

Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Bas netko slusa i mari za roditeljsko vijeće… Smjesno je citati ove gluposti… Zna se da politika kroji i određuje sve pa tako i ove u roditeljskom vijeću…

  • Bravo svaka čast,puna podrška! Jednostavno nije rijesenje da srednja skola stalno bude druga smjena.. kompromisa mora biti,ne odlucuje o tome nijedan ravnatelj skole,nastavnici niti profesori! Zna se tko je”vlasnik” glavni i odgovorni njegova je zadnja. Ne mize jedan nastavnik reci ja ne zelim ici u smjene! Ma bas ne zeli, pa ne zelimo ni mi puno toga pa moramo! I prije se islo u klanac u skolu u smjenama pa bilo sve ok,sad se svi pogospodili i svima problem! O ovome se uopce ne treba ni razgovarati niti traziti misljenja a tek da se nekog moli (nastavnike)

    • Ja,
      A da je bilo popraviti krov da ne ulazi kiša I očistiti ono smeće ne samo u potkrovlju nego do podruma pa da djeca idu u školu.
      A ti moraš tako pričati pa pričaj.p

    • Mom srednjoškolcu druga smjena savršeno odgovara . Momak naspavan , smirom nauči šta treba . Ocjene nikad bolje .
      A ideja da mi se kćerka do zime vraća iz šestog razeda pješke iz klanca u 7 sati uveče je van pameti .
      Svi ćemo po dicu morat autom u klanac jer je mrkla noć . Prometni čep bio bi ne izbježan .
      Umjesto sitni osobnih interesa malo razuma molim .

      • Uopće nisam nešto star, a moja cijela generacija se vraćala svako drugi tjedan, jer su smijene bile prva/druga pješke iz klanca na lise od 5. do 8. razreda. I ništa nam nije falilo, noć-dan, vruće-hladno. Ne znam zašto danas dio roditelja od svoje djece rade invalide nesposobne za život?!

    • Aj šta ima veze sto su druga. Ko da su 10g 2.smjena, nes ti pola godine 2.smjene nego profesori nagovaraju i navijaju za 1. smjenu.

  • Evo npr. da se meni zapali kuća, primio bi me moj susjed da se smjestim kod njega dok se ne snađem, al to ne znači da ja njemu namećem i mijenjam njegove životne navike već mu se prilagođavam i zahvaljujem, čekam dok se njegova kućna čeljad istušira pa se onda ja tuširam s hladnom vodom

    • Ko di je gost i di pa to je naše niko nije gost.shvati to .To je gradsko dobro od sviju nas isto kao i Brig .Na guzonjama je da nađu rješenje a nemaju ga a nije normalno da se ide ovako u skolu uvijek se išlo 1 -2 smjena i to je najbolje rješenje dok se ne mrdnu ovi da renoviraju dosad su mogli renovirati ali njih ne zanima kao o sve u gradu .Pogledaj na šta nam grad liči , rijeka zarasla vrbe , nepokošeno , ceste kriminalne , šahtovi itd

  • Je ih ministrica ustravila. Roditelji se javljaju, iscrpljeni su i profesori u zbornici. Duraju ovu demokraciju, dokle će ne znamo. Medijski se moraju oglasit i oni.

  • Ja sam išla u Mostaru 80-tih god..prvi razred prva smjena, drugi druga,treći prva,četvrti druga..što možeš

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Legendardni Bill Belichick posjetio ”Vatrene”

[gallery ids="690629,690630,690628"] Gost hrvatske nogometne reprezentacije u utorak je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u…

3 sata prije
  • Tehnologija

Instagram uvodi kontroverznu opciju?

Društvene mreže žive od oglašavanja, odnosno prikaza personaliziranih oglasa svojim korisnicima te uvijek pokušavaju pronaći…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Džeko i Radeljić napustili kamp reprezentacije BiH

[gallery ids="690620,690622,690621"] Reprezentativci Bosne i Hercegovine doputovali su u utorak iz Newcastlea u Pisu gdje…

4 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Maturanti obradovali razrednika nesvakidašnjim poklonom

Kako je tradicija da maturanti svojim razrednicima za maturalnu večer kupuju oproštajne poklone, to su…

4 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

Sergio Perez produljio ugovor s Red Bullom

Meksikanac Sergio Perez produljio je na dvije godine ugovor s Red Bullom, momčadi koja posljednjih…

4 sata prije
  • Business
  • Vijesti

U BiH sve više radnika iz Azije, evo kolika im je plaća

Poslodavci u BiH se godinama suočavaju s deficitom radne snage, posebno kada su u pitanju…

5 sati prije