Koje cvijeće odabrati za uređenje vrta?

Proljeće je stiglo, a to ne pokazuje samo kalendar, već i šarenilo boja proljetnog cvijeća, koje će uskoro krasiti dvorišta, domove, balkone i terase kuća. Uzgoj proljetnog cvijeća dobar je za raspoloženje jer daje vašim prostorima svježinu i vedrinu. Zato ne oklijevajte, već potražite vaše omiljene cvjetne vrste koje će mamiti poglede prolaznika, a vaš vrt ili okućnicu učiniti ljepšim.

Sadnja proljetnog odnosno ljetnog cvijeća isključivo ovisi o vremenskim uvjetima i vrsti biljke. Neki ljubitelji cvijeća već s prvim zrakama sunca počinju sadnju cvijeća, što je pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremene mrazeve koji se javljaju u rano proljeće, posebno u travnju mjesecu.

Ukoliko želite da vam vrt što prije “procvjeta”, onda je sezonsko cvijeće pravo rješenje za vas. Ovih dana vrtni centri nude veliki izbor presadnica (maćuhice, begonije, pelargonije, surfinije i dr.).

Prilikom odabira proljetnog cvijeća za vaš vrt, obratite pažnju na vrijeme cvatnje kako biste izbjegli “prazan period” ili period kada u vrtu nemate ništa u cvijetu i boji. Proljetne vrste cvijeća pokušajte ukomponirati s trajnicama i cvjetajućim grmljem kako biste postigli neprekidan slijed boja i oblika iz mjeseca u mjesec.

Kadifica se najčešće sreće na uređenim zelenim površinama u vidu cvjetnih gredica ili velikih cvjetnih površina. Odlikuje je pun cvijet, različitih bolja i oblika. Otporna je na različite vremenske uvjete i dugo zadržava cvijet. Uz kadifice tu su i begonije i petunije koje su vrlo omiljene među ljubiteljima cvijeća.

Za balkone i terase posebno za manje osunčane i polusjenovite položaje odaberite pelargonije ili surfinije koje podnose polusjenu, a koje su posebno pogodne za uzgoj u visećim posudama.

Jednogodišnje sezonsko cvijeće treba redovno zalijevati i prihranjivati namjenskim gnojivima, posebno ako se radi o uzgoju u posudama te mu redovno uklanjati ocvale i uvele cvjetove, kako bi se na taj način produžio period cvatnje.

Veliki izbor presadnica cvijeća, kao i raznih vrsta saksija za vanjske i unutarnje prostore, potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)