Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama na Dnevnom redu po hitnom postupku

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji je na Dnevnom redu izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u tijeku u Sarajevu, bit će razmotren po hitnom postupku, odlučila je većina zastupnika na ovoj sjednici.

Zastupnici će glasati o zakonu na način vezan za zaštitu vitalnog interesa, ali su različita viđenja po kojoj proceduri to treba obaviti.

Jednu su pokrenuli predsjedavajuća Doma Lidija Bradara i dopredsjedavajući Drago Puzigaća, a drugu je zatražila dvotrećinska većina zastupničkog Kluba Bošnjaka.

Prema riječima predsjedavajuće Bradare, o zakonu danas trebaju glasovati klubovi zastupnika svakog od tri konstitutivna naroda pojedinačno, pa ako u tom krugu dobije neophodnu većinu iz svakog kluba, potom se izjašnjava Dom naroda sveukupno, kada također mora dobiti većinu glasova da bi stupio na snagu.

Procedura, pak, koju je zatražila dvotrećinska većina Bošnjaka iziskuje, u konačnici, da zakon dobije na odgovarajući način i legitimitet Ustavnoga suda Federacije BiH, odnosno Vijeća za zaštitu vitalnih interesa.

Predlagači ovoga zakona su poslanički klubovi iz Predstavničkog doma, članovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti buduće eventualne blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda, koje su se javljale i dosad.

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. lipnja Predstavnički dom, također na izvanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma.

(Fena)

Zadnje dodano

  • Kultura
  • Vijesti

Mostar: Izložbom fotografija obilježena 30. obljetnica Kosače

[gallery ids="687333,687331,687334,687332"] U povodu obilježavanja 30. godišnjice Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru,u ponedjeljak…

36 minuta prije
  • Life
  • Obitelj

Andrej Kramarić po drugi put postao otac

Hrvatski nogometaš Andrej Kramarić je postao otac drugi put. Kako piše Tportal, Kramarić je u…

1 sat prije
  • Business
  • Vijesti

Švicarski gigant gradi proizvodni pogon u Tomislavgradu

Tomislavgrad se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Ovo je najmlađi debitant u povijesti Širokoga Brijega

U 53. minuti utakmice Širokoga Brijega i Sloge na stadionu Dr. Milan Jelić u Modriči…

2 sata prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Otkriven uzrok pada helikoptera iranskog predsjednika?

Uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik je tehnički kvar, objavio je iranski…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Borac se okitio titulom prvaka nakon nove sudačke lakrdije

Nogometaši Borca su prvaci Bosne i Hercegovine za sezonu 2023/24. Banjalučki tim je do titule…

3 sata prije