Prije 27 godina potpisan je Daytonski mirovni sporazum

Prošlo je točno 27 godina od realizacije Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH ili Daytonskog mirovnog sporazuma koji je službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu 14. prosinca 1995.

Najveći uspjeh mirovnog dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995. je što je njime okončan rat.

Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbije i Crne Gore, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Francuska je čuvar originala Daytonskoga sporazuma.

U BiH, Daytonski sporazum nikada nije službeno preveden niti je ratificiran u parlamentu. Nikad nije objavljen u Službenom glasniku BiH. Potpisan je bez znanja građana BiH.

Legalno Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine koje je po važećem Ustavu Države jedino imalo pravo donijeti ”Odluku” o potpisivanju Daytonskoga sporazuma nikada nije donijelo takvu Odluku, a to nije učinila ni Parlamentarna skupština Republike Bosne i Hercegovine. Ovlašteni tumač još uvijek je Ured visokoga predstavnika (OHR).

Današnja politička podjela i struktura vlasti u Bosni i Hercegovini dogovoreni su kao dio Daytonskoga sporazuma. Sastavni dio tog dokumenta je i ustav temeljem kojeg funkcionira današnja Bosna i Hercegovina.

Ni 20 godina poslije primjerci Sporazuma koji su se nalazili u Hrvatskoj i BiH nisu prevedeni.

Prema članovima izaslanstva RS u Daytonu, verzija na engleskom jeziku potpisana u Parizu 14. prosinca 1995. godine po povratku srpskog izaslanstva iz Pariza, bila je pohranjena u sefu tadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića ili predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika. Hrvatsko i bošnjačko izaslanstvo dobili su također svoje primjerke.

U veljači 2008. godine doznalo se da je originalni primjerak Općega okvirnoga sporazuma za mir zagubljen.

Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otkrio da je bosanskohercegovački primjerak originala dokumenta nestao iz Arhiva BiH, a slično se ponovilo s originalom Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini. Na to je Županijsko tužiteljstvo pokrenulo istragu o ovom slučaju i za njim se tragalo u arhivu Ministarstva vanjskih poslova i Arhivu BiH.

Otkriveno je da nema ni jednog primjerka, ni hrvatskog, ni bošnjačkog ni srpskog. Zbog toga je na zahtjev Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH Ministarstvo vanjskih poslova Francuske preko Ministarstva vanjskih poslova BiH krajem 2009. dostavilo ovjerenu fotokopiju originala Daytonskoga sporazuma sa svim aneksima.

Godinama formalno nikada nije preveden jer za to nije postojala politička volja.

Sporazum je bio kočnica rata, ali u sljedećih 20 i više godina pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota.

Daytonski sporazum nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno, često na štetu Hrvata.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Franjo bio sam za tebe ,ali sve sto sam starij i zreli mislim da si nam ga stavio na danasnji dan sa ovim potpisom i bas ti fala

  • Anonimno, mi Hrvati smo medicinsko čudo.Mi smo jedini u svijetu koji smo popušili , a ostali u drugom stanju…

  • Ko ste vi da išta mislite?
   Daj reci, šta smo to imali da možemo uvjetovati jedna RH SADu i njihovim partnerima?! Ajde birtijski geopolotičari i veliki stratezi recite šta bi vi?
   Eno Srbija se tako bahatila pa je dobila po nosu bombardiranjem Beograda i ostali su i bez Kosova i Crne Gore a RS ne mogu nikako pripojiti!
   Ovo je trebalo trajati 3-4 godine i onda drugačija BiH, a zašto je tako zahvalite onima što guraju građansku BiH, građansku naravno gdje bez bošnjačke nacionalističke stranke ne bi ništa moglo haha.

 • U Dajtonu smo prodani.Sve ostale price su suvisne.Od konfederacije na dalje do HZHB.Nikada nisu ni racunali na nas od hercegovacke banke pa na dalje.Nismo smjeli ojacati da
  nas mogu tlaciti.To babin zna pa se i ponasa ovako.Babo mu je sve prenio.Jedino Milanovic se bori za nas , svi ostali su kukavice i izdajnici.Najgore je kada te drugi spasava, a ne ti sam , jos istom nije uopste stalo do tebe.Mesic je jedini iskren.Provodio hrvatsku politiku prema Hrvatima bih.

  • Milanović je prilično tragikomičan slučaj, lik koji je silom prilika skoro nebitan u svojoj državi, pa pokušava sebe i bitnost pronaći u susjedstvu. To nije stvar politike, niti racionalne pragmatike, nego patologije. Teško onomu komu “pomaže”.

 • Ovce čitav život provedu bojeći se vuka, a na kraju ih pojede pastir – jedini kojem su bezuvjetno vjerovali.

 • Sva sreća za BeHa Hrvate što bar imaju skrb iz ZeGe, izražene u “sapuni&parfemi big shit” javnom diskursu. Sve samodopadne narikače, plameni jazavci i međunarodni činovnici pušteni s lanca koji ne metu pred svojim vratima, će se sasvim sigurno zamisliti.