Pogledajte konačni projekt Groblja mira na Bilima

Groblje mira na Bilima je mjesto sjećanja s pijetetom na žrtve totalitarnih režima tijekom Drugog svjetskog rata i poraća s područja Bosne i Hercegovine.

Za sve žrtve, vojnike i civile, podignuti su bijeli kameni križevi s podacima na postolju: ime, prezime, ime oca, godina rođenja i godina stradanja.

Križevi su razvrstani u polja, redove i redne brojeve radi lakšeg pronalaženja, a također dostupan je elektronski pretraživač na web stranici Groblja mira.

Crkvicu sv. Josipa blagoslovio je biskup Ratko Perić 2016. i od tada se redovito na Groblju mira slavi sveta misa 1. svibnja za blagdan Sv. Josipa Radnika, zaštitnika Crkve i domovine Hrvatske, dok je središnji događaj svečana sveta misa u kolovozu povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Na prostoru do crkve nalazi se spomenik PIETA – Oplakivanje Krista, rad poznatog akademskog kipara Ilije Skočibušića, koji simbolizira patnju i bol zbog gubitka, ali i oprost i pomirenje, piše portal Goranci Online.

Projekt izgradnje Groblja mira vodi Pododjel za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u suradnji s općinskim Povjerenstvima za popis žrtava i udrugom Mir International.

Konačni projekt izgradnje Groblja mira pogledajte u nastavku:

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • I sada?. Kosti ubijeni Hrvata leze jos uvik u hrpama u mocvarama, rudnicima, jamama, spiljama i tavanima, bez vlastitog groba. A radi se o stotinama tisuca smrtni ostataka. A ovi prave fake grobove, da zamlice oci Hrvatima. Titina skola.

  • To nije groblje,već može bit spomen.
    U groblju je netko ukopan.
    Ovdje je riječ o političkom projektu HDZ a. Gdje se dobro zaradilo na emociji,no tko je kriv hrvatskom narodu iz Hercegovine što je glup pa prihvaća idiotarije...

  • Nikomu ovaj projekt nije jasan. Nikomu.
    Ako nađem kosti svog predaka, ukopati ću ga ubobitelhsku grobnicu.
    Tvorci ovog groblja " mira" su isto kao oni od prije 65 godina što su gradilu partizansko groblje. Dakle ljudi koji ne grade budućnost...već nesigurnost
    Uisralol kakvo je ile " groblje mira"??
    Zar može biti groblje nemira?
    Evo može. Ti su izgkeda i sagradili. Mjesto gdhe političari mogu uz godine u godinu pričati ispričane i otrcane fraze o "ne njihovim" mrtvim i nestalim..... slati nam poruke kako ne smijelo zaboraviti " svoje mrtve i nestale".....eto oni će naši dušebrižnuci nama napominhati kako se jedan put na godinu kada njima ćefne trebamo spomenuti svojih mrtvih i nestalih.
    Dakle, be groblje mira. Ne? To je groblje interesa, politike i osobnih volja pojedinaca.
    Na čast im.

  • Fra Drago Bojić: "Groblje mira” na Bilima iznad Mostara politički je projekt koji služi nacionalnim i crkvenim vođama da nadražuju hrvatsko kolektivno biće, manipuliraju žrtvama hrvatskog naroda i eksploatiraju ljudsku patnju. To groblje je posve suprotno od onoga što mu ime želi reći: niti je pravo groblje, niti donosi mir.”

  • Moji pokojni će u moju obiteljsku grobnicu.
    A vi tu u tom groblju miru molite za koga kod želite. Ali vidite računa o tomu da narod nije lud. Narod vidi i zna.
    Odvojite političare koji budu na misi, pa ćete vidjeti koliko je naroda na misi.
    Nikoliko. Dakle političko groblje, politička misa.
    To vam sve govori. Sve.
    Ali, kako narod veli: džabe gluvom govoriti.

  • Ljetos sam otišao sa svojim ocem koji je tada imao 90 godina. upalili smo dvije svijeće za njegova dva brata, jer su nestali 1945.godine Bog zna gdje! Pozdravljam i inicijativu i to što je gore na Bilima napravljeno, konačno će bezimene žrtve dobiti ime!

    • Te svijeće si mogao zapaliti i u svojoj mjesnoj crkvi. Bilo bi ti pametnije. U njoj su se i oni, spokoj im duši, vjerovatno Bogu molili, ako ne i primili sveti sakarament.
      A ovako...upalio si svijeću na mjestu koje nema nikakvih dodirnih točaka sa njima.....
      Moj dobri čovječe

    • I meni je stric nestao također '45....ako ga se spomenemo, onda je to kada platimo misu za sve pokojne u obitelji u našoj župnoj crkvi. I jednako tako se upali svijeća.
      Šta gore taj političko graditeljski mastodont ima vesa i sa čim ili i sa kim???

Zadnje dodano

  • Vijesti

Više od 10 milijuna maraka za dječji dodatak u FBiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava korisnike federalnog dječjeg doplatka da su uneseni nalozi…

38 minuta prije
  • Business
  • Vijesti

Novi pad cijena goriva, pogledajte gdje je najjeftinije

Na benzinskim crpkama u Hercegovini došlo je do promjena u cijenama goriva. Federalno ministarstvo trgovine…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

FIFA-i prijeti tužba zbog ”prezasićenog” rasporeda natjecanja

Svjetska nogometna federacija FIFA pozvana je da preispita planove o domaćinstvu Svjetskog klupskog prvenstva s…

1 sat prije
  • Vijesti

Plenković predao 78 potpisa Milanoviću

[gallery ids="685156,685158,685157"] Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u petak predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja…

2 sata prije
  • Banner
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

Ljubuški: Na Županijskom natjecanju iz pružanja prve pomoći sudjelovao preko 150 mladih

[gallery ids="685151,685142,685149,685141,685150,685147,685144,685143,685146,685148,685145"] U četvrtak je, u krugu Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom, u organizaciji…

2 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Morate skupiti barem 3 točna odgovora

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv. Ovaj put od vas se traži znanje iz…

3 sata prije