Počelo potpisivanje ugovora za stipendiranje 500 studenata

Ugovori o dodjeli stipendija za studente pripadnike hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske potpisani su danas u Sarajevu. Ugovore u iznosu od 7.000 kuna potpisalo je 23 studenata.

Ugovore o stipendiranju za 2017./18. akademsku godinu studentima je uručio veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić čestitajući im na ostvarenom uspjehu i poželjevši im da ovu i naredne godine uspješno završe.

U obraćanju studentima ambasador je pojasnio da zapravo Vlada Hrvatske potpisuje ugovore o stipendiranju, a to se čini iz više razloga od kojih je jedan taj što je Ustavom Hrvatske definirana ustavna kategorija brige za Hrvate izvan domovine, javlja Fena.

Za državu Hrvatsku je veoma važno da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH jer je to hrvatski nacionalni interes, a da bi se to realiziralo, jer to nije lako u političkom ili ekonomskom smislu, Vlada Hrvatske pomaže u oblasti zdravstva, obrazovanja te očuvanja kulturne baštine Hrvata u BiH, kazao je veleposlanik.

Ipak, napomenuo je da se to odnosi na kulturu svih triju naroda, ali u toj zajedničkoj kulturi, ocijenio je, vrlo visok je postotak onoga što je doprinos ukupnoj kulturnoj baštini BiH.

Naglasio je i da ovi mladi ljudi postaju vlasnici procesa koji će realizirati ove ciljeve jer će oni za pet do deset godina upravljati ovom zemljom te kreirati i realizirati ciljeve BiH koja je zemlja i Hrvata i Srba i Bošnjaka.

Načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić poručio je da su studenti budućnost obitelji zajednice Hrvata u BiH te je dodao da stipendija treba biti poticaj za stjecanje znanja i vještina kojima će moći unaprijediti opće dobro zajednice u kojoj žive.

To će doprinijeti da Hrvati kao konstitutivan narod u BiH opstanu i napreduju te budu, kao što su i do sada bili, predvodnici kvalitetnih procesa u BiH, naglasio je Magdić.

Iznio je i podatak da nikada nije bilo više prijavljenih stipendista te da se ove godine prijavilo njih 2.377, od čega je 1.900 onih koji studiraju u BiH, dodajući da je ovo četvrta godina od kako se dodjeljuju stipendije za studente u BiH, navodi Fena.

Na osnovu provedenoga natječaja za dodjelu stipendija Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 502 stipendije za ovu akademsku godinu, od čega je 101 stipendija dodijeljena u za studij u Hrvatskoj i 401 za stipendiranje za studiranja u BiH.

Od ove godine putem on-line obrasca bila je omogućena prijava na natječaj, a razrađeni su dodatno socijalno-ekonomski kriteriji uz osnovni kriterij uspjeha prosjeka ocjena.

U utorak potpisivanje u Mostaru

Potpisivanje ugovora nastavlja se u utorak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u dvorani “Sokrat” od 09.00 do 13.00 sati prema sljedećem rasporedu:

• Od 9.00 – 10.30 sati studenti od rednoga broja 1 (Daria Mamuzić) na objavljenoj konačnoj rang listi Odluke do zaključno s rednim brojem 145 (Mila Kvesić) na objavljenoj konačnoj rang listi Odluke – 132 studenata
• Od 10.30 – 11.30 sati od rednoga broja 146 (Ivan Vasilj) do zaključno s rednim brojem 261 (Ivan Barać) – 98 studenata
• Od 11.30 – 13.00 sati od rednoga broja 262 (Emanuela Križanac) do zaključno s rednim brojem 401 (Ana Čerkez) – 129 studenata

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.