PLBiH: Na osam utakmica samo 5.250 gledatelja

Prethodnog vikenda odigrano je 14. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, a vjerovali ili ne, na osam premijerligaških terena bilo je prisutno 5.250 gledatelja.

Premijer liga Bosne i Hercegovine dotaknula je samo dno. Koliko god se svi mi zajedno trudili,  pokušavali iz bosanskohercegovačkog klupskog “loptanja” izvući ono najbolje, činjenica je da nam ne ide, a u prilog ovoj tvrdnji idu i porazni podaci o posjećenosti premijerligaških utakmica.

Iako je Premijer liga ušla u samu završnicu, što bi trebalo značiti, da i zainteresiranost za istu poraste, službeni podaci o posjećenosti 14. kola vraćaju nas u stvarnost.

Osam utakmica 14. kola Premijer lige promatralo je 5.250 gledatelja ili u prosjeku je na jednom susretu bilo 656,25 ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu. Kada u obzir uzmemo činjenicu da je susret na Koševu između Sarajeva i Zrinjskog pratilo 3.000 gledatelja, onda dolazimo do još poraznijih podataka.

Prosječnog Bosanca i Hercegovca klupski nogomet jednostavno ne zanima. Zašto? Mi koji smo “bolesnici” bh. klupskog nogometa i koji još uvijek više volimo pogledati susret Veleža i Zvijezde nego Norwicha i West Bromwich Albiona, ili ako hoćete Arsenala i Chelseaja, reći ćemo da je jedan od osnovnih razloga to što nam televizije svakodnevno serviraju veliki broj utakmica sa europskih terena. Pokušat ćemo se “izvaditi” i na tešku ekonomsku situaciju. No, jesmo li smo u pravu?

Iako nam je to teško priznati, ako ćemo biti iskreni, reći ćemo da nismo. Bh. klupski nogomet nikad nije bio na nižim granama, odnosno uz dužno poštovanje svima onima koji žive od nogometa, na bh. terenima samo u rijetkim trenucima se može vidjeti nešto zbog čega ljudi širom Europe dolaze na stadione. Kvaliteta bh. klupskog nogometa je iz godine u godinu na sve nižim granama, što su ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu u BiH shvatili, pa u širokom luku vikendom izbjegavaju premijerligaške stadione.

(SportSport.ba | Prijevod na hrvatski jezik: Jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Vijesti

Pogledajte kako izgleda vježba EUFOR-a i Oružanih snaga BiH

Pripadnici EUFOR-a u Bosni i Hercegovini su objavili novi snimak s terena u sklopu vojne…

4 sata prije
  • Kultura
  • Vijesti

Izložba radova babe Penavuše otvorila Mostarsko proljeće

[gallery ids="682390,682391,682387,682388,682392,682393,682394,682395,682396"] Dvadesetšesto izdanje Mostarskog proljeća Dana Matice hrvatske otvoreno je u četvrtak izložbom Sofije…

4 sata prije
  • Vijesti

Konaković: Kod Osmice su vam Rolexi i kuće s bazenom

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obratio se…

5 sati prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

Goran Milić najavio treći po redu Hercegovina Travel Fest

Poznati hrvatski novinar, svjetski i televizijski putnik Goran Milić najavio je treći po redu Hercegovina…

6 sati prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Nova Miss Buenos Airesa ima 60 godina

Alejandar Marisa Rodriguez ima 60 godina i nova je Miss Universe Buenos Airesa. Alejandra, inače…

7 sati prije
  • Vijesti

Cvijanović zatražila smjenu Lagumdžije

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je da Predsjedništvo BiH na prvoj narednoj redovnoj sjednici…

7 sati prije