Pepelnica ili Čista srijeda: Znate li što se radi danas? – Jabuka.tv

Pepelnica ili Čista srijeda: Znate li što se radi danas?

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, dan kojim započinje korizma kao poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. Korizma, ne računajući nedjelje, traje 40 dana.

Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Naziv joj potječe iz obreda pepeljanja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: Obratite se i vjerujte evanđelju.

Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti.

Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice. Posipanjem pepela na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi.

Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život, na što podsjećaju riječi: Obratite se i vjerujte evanđelju, dok formula Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti podsjeća na čovjekovu smrtnost i prolaznost, kao i na potrebu da se čovjek u punoj poniznosti podloži Bogu, svome Stvoritelju.

Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom.

Zapovjedni post i nemrs

Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se, osim mesa, ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina.

Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Kroz korizmu mijenjati vlastiti ponašanje

Čista srijeda je dan koji svojom simbolikom poziva ljude da sve više i više postaju Božja djeca, odnosno da kroz vrijeme korizme nastoje mijenjati vlastito ponašanje, i to posebno kroz dva vida: s jedne strane zauzetijim nastojanjem oko odbacivanja svih osobnih mana za koje čovjek osjeća da ga čine manje čovjekom.

S druge strane, u nastojanju oko određivanja za dobro, za pozitivnosti, za pomaganje drugima i za osjećaj prema ljudima u potrebi. Pokornička priprava početkom 3. stoljeća za Uskrs je trajala od jednog ili dva tjedna da bi već u sljedećem stoljeću trajala četrdeset dana, po kojima je i dobila naziv – korizma.

Započinjala je prvom nedjeljom korizme, a završavala na Veliki četvrtak. Od 6. st. korizma započinje na Pepelnicu, tako da se povećala na 44 dana.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • znate kako naše novopečene gazde poste .Odu u neki dobar restoran naruče dobar brudet eventualno lignje ispod peke kruh takođe ispod peke onda to zaliju sa 2-3 litra dobra vina i kažu a jesam danas dobro postio

  • Njihov slobodni izbor, kao i izbor onih koji poste ili ne poste, posve normalno, ne znam po cemu se koga to tice ili treba ticati, zivimo li mozda u nekakvom katolickom serijatu i jednoumlju ili sta?

      • Serijat je gdje god ljudi smatraju da su vjerski zakoni iznad svjetovnih, a u nasoj ovoj rupcagi vecini je bitnije pohvaliti/polaziti se kako poste, kako se muce, kako im je tesko, polizati oltar iz prvog reda, nego pruziti ruku susjedu, bliznjem svome, pomoci mu na neki nacin. P.S. Nisi u ”lijepoj nasoj”, zivis u BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.