Ova biljka smanjuje temperaturu u prostoriji

Popularna sobna biljka svekrvin jezik (Sanseverija), osim što je vrhunski pročišćivač zraka jednako je tako jedna od najlakših biljaka za uzgoj.

To je višegodišnja sobna biljka koja potječe iz stepskih područja Afrike, a koja je idealan odabir za sve (pre)zaposlene i one koji nemaju ”zelene prste”, ali imaju silnu želju uzgajati bilje u domu.

U cijelom svijetu je cijenjena i poželjna zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uvjetima. Jedna od najistaknutijih značajki ove biljke je njezina sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju, prenosi Espreso.

Oslobađanje kisika

Ovaj noćni proces podrazumijeva da sanseverija tijekom noći oslobađa kisik i apsorbira ugljični dioksid, što doprinosi poboljšanju kvalitete zraka u prostoru u kojem se nalazi.

Osim sposobnosti filtriranja zraka, sanseverija također pomaže u hlađenju okoline. Tijekom vrućih dana kroz lišće ispušta vlagu u zrak, što ima prirodni učinak hlađenja.

Još jedna prednost ove biljke je njezina sposobnost apsorbiranja toksina koji se šire zrakom. Dokazano je da ova biljka može ukloniti neželjene kemijske spojeve, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koje emitiraju proizvodi za čišćenje, boje ili namještaj.

Poboljšanje kvalitete zraka

Poboljšanjem kvalitete zraka sanseverija pridonosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.

Srećom, to je biljka koja zahtijeva malo brige i pažnje. Prilagođava se različitim vrstama rasvjete, no najbolje je ne izlagati je direktnom suncu. Također, može preživjeti u uvjetima umjerene temperature i ne treba je često zalijevati.

Naime, otpornija je na nedostatak vode nego na višak, pa je važno izbjegavati pretjerano zalijevanje koje može oštetiti njezin korijen. Čini se da je vruće ljeto pred nama, pa osvježite svoj prostor jednim ili više primjeraka sansevierie.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.