Objavljeno englesko izdanje knjige Hrvoja Mandića o hercegovačkim franjevcima

U nakladi zagrebačke kuće Despot infinitus d.o.o. objavljena je knjiga „Herzegovinian Franciscan Province during and after the Second World War“ autora dr. sc. Hrvoja Mandića.

Knjiga je objavljena kao proširena doktorska disertacija koja je prevedena na engleski jezik, nakon što je njezino hrvatsko izdanje objavljeno 2021. godine pod naslovom „Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću“.

Nakladnik napominje da u hrvatskoj historiografiji do ove knjige nikad nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u Bosni i Hercegovini kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

Knjiga je temeljena na dubokom i opsežnom istraživanju tijekom niza godina kroz svu dostupnu dokumentaciju i druge iskaze i od iznimne je važnosti za okolnosti ubojstava franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945. godine.

Knjiga razotkriva propagandu koja se naknadno usredotočila na ove i druge slične epizode, a koja se još uvijek ponavlja u zapadnoj historiografiji kao da je činjenica. Stoga je jako bitno da je ova knjiga sad objavljena i na engleskom jeziku.

Knjiga, međutim, istražuje puno više od samih događaja jer ih stavlja u širi kontekst – kako djelovanja hercegovačkih franjevaca u razdoblju Drugog svjetskog rata, tako i ciljeva Komunističke partije na ovim prostorima te borbe sa Katoličkom Crkvom.

Riječ je, dakle, o velikom doprinosu ne samo povijesti franjevaca i povijesti Bosne i Hercegovine, nego i povijesti Hrvata kao naroda uopće.

Jedan od recenzenata knjige, poznati britanski povjesničar dr. sc. Robin Harris, napisao je da je ova knjiga originalna, značajna i da je bez zadrške ocjenjuje knjigom od prvorazredne važnosti za hrvatsku povijest.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Bolest s tisuću lica: Broj oboljelih od celijakije u stalnom porastu

[gallery ids="686488,686485,686486,686493,686487,686490,686489,686492,686494"] Povodom Međunarodnog dana oboljelih od celijakije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM)…

32 minute prije
  • Vijesti

Veće kazne za prekršitelje Zakona o kontroli cijena u FBiH

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se povećavaju iznosi…

53 minute prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Više žena optužilo Davida Copperfielda za seksualno zlostavljanje

Više žena optužilo je američkog mađioničara Davida Copperfielda (67) za seksualno zlostavljanje u razdoblju od…

1 sat prije
  • Košarka
  • Sport

Gradonačelnik Mostara primio košarkaške prvake Lige Herceg-Bosne

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je u četvrtak u Gradskoj vijećnici košarkaše, stručni stožer i…

2 sata prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Mostarske džamije sve češće na meti vandala

Posljednjih dana na meti vandala našle su se i mostarske džamije te je u razdoblju…

2 sata prije
  • Vijesti

Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora

[gallery ids="686466,686468,686467"] Gordan Jandroković u četvrtak je po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora.…

2 sata prije