Nevjerojatno arheološko otkriće u dolini Neretve

Foto: Goran Glamuzina
Foto: Goran Glamuzina
Foto: Goran Glamuzina
Foto: Goran Glamuzina
Nevjerojatno otkriće nekoliko tisuća kamenih artefakata od neandertalskog pračovjeka, neandertalca, u Krućevićima u dolini Neretve.

Otkriće je uistinu golemih razmjera i važnosti ne samo za Hercegovinu i Brotnjo već za širi prostor izvan okvira Bosne i Hercegovine, a možda i s velikom implikacijom na globalnu tj. svjetsku znanost o jednim od najmisterioznijih bića iz prošlosti na planetu – naših izumrlih rođaka neandertalaca, napisao nam je dr. sc. Goran Glamuzina, diplomirani inženjer geologije, prenosi Bljesak.info.

Glamuzina piše kako je pronašao na tisuće kamenih artefakata od neandertalskog pračovjeka, neandertalca, u Kručevićima (Krućevići) općina Čitluk, u dolini Neretve.

O ovome je otkriću detaljno pisao na svome portalu posvećenom prezentaciji, promociji i zaštiti prirodne, geološke i arheološke baštine u Hercegovini.

Hercegovina je bila dom neandertalaca, a brojne nikad istraživane pećine i pripećci uz Neretvu, te kvartarne diluvijalne terase, južno od Mostara kriju nalazišta neandertalske kulture, njihovih kamenih alatki, a vrlo vjerojatno i fosiliziranih lubanja neandertalskog pračovjeka, piše Glamuzina.

Ta implikacija i tek naslućujući ogromni potencijal čitavog ovog prostora koji ide faktički odmah neposredno južnije od Mostara te dolinom Neretve do Metkovića i krajnjeg nizvodnog dijela toka, vidljiva je u postojanju ogromnog broja nikad istraživanih, niti opisivanih, čak niti registriranih, špiljskih formi upečatljivih špilja, potkapina, abrija i sličnih upadljivih speleoformi koje se nalaze uzduž okomitih vapnenačkih litica u kanjonu Neretve u zoni od Bune do Čapljine.

Lokacija na kojoj je otkriveno fascinantno otkriće (Foto: Goran Glamuzina)

Ovo otkriće također pokazuje važnost tzv. slučajnih otkrića od ljudi koji ih prvi razotkriju, jer do ovog otkrića uopće se ne bi došlo da nije bilo prvotnog zamjećivanja i prepoznavanja neobičnosti kamenih formi od strane vrijednog Zdravka koji je prve kamene artefakte pronašao obrađujući svoju parcelu u Krućevićima (Kručevićima).

Nakon toga, uslijedila je prava rapsodija pronalazaka na čitavom području sela Kručevići, gdje je unazad godinu i pol dana pronađeno, prikupljeno te snimljeno najmanje 2,5 tisuće kamenih artefakata i obrađenih komada stijena koji potječu izvorno iz šljunčanog sedimenta rijeke Neretve, te znatnim dijelom i od karbonatnih sedimenata s bočnih litica u Kručevićima.

A ono što je najzanimljivije i što se zaključno može reći jest to, da unatoč vrijednosti i značaju ovog otkrića kao i unatoč golemom broju pronađenih artefakata starih i preko 100 tisuća godina, ovo otkriće predstavlja tek malo zagrebavanje po površini u sklopu cjelokupnog paleontološko-paleoantropološkog te arheološkog bogatstva koje zasigurno kriju neke od brojnih upečatljivih i nikad istraženih speleo-formi u kanjonu Neretve južno od Mostara, navodi na kraju dr. sc. Goran Glamuzina, diplomirani inženjer geologije.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Crna kronika
  • Vijesti

Makarska: Žena preminula nakon što ju je na ulici napao muškarac

Policija je u nedjelju privela 40-godišnjeg muškarca nakon što je preminula 73-godišnja žena koju je…

1 minuta prije
  • Banner
  • Nogomet
  • Sport

Široki izgubio od Borca, sudac opet briljirao

Nogometaši Širokoga Brijega izgubili su 1:2 od Borca u susretu 29. kola Premijer lige BiH…

37 minuta prije
  • Banner
  • Glazba
  • Zabava

Pogledajte nastupe Antonije Čerkez kojima je prošla dalje u Zvezdama Granda

Antonija Čerkez (27) iz Širokog Brijega prošla je u sljedeći krug srbijanskog glazbenog natjecanja Zvezde…

38 minuta prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Inspirativne čestitke za krizmu

Sveta potvrda ili krizma je važan sakrament u životu mladih katolika koji označava potvrdu njihove…

2 sata prije
  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Načini na koji banane otapaju salo na trbuhu

Banane su nevjerojatno hranjivo voće koje je često zanemareno kad je riječ o gubitku masnoće.…

3 sata prije
  • Vijesti

Stanovništvo u BiH upozoreno na povećanu prijetnju online prijevara

Kako nas je sve više na internetu tako je i sve više prevaranata i prevarenih…

4 sata prije