Naklijavanjem do ranijeg i većeg uroda krumpira – Jabuka.tv

Naklijavanjem do ranijeg i većeg uroda krumpira

Proces naklijavanja započinje odlaganjem sjemena krumpira u plitke drvene ili plastične gajbe. One se slažu jedna na drugu da bi se gomoljima osigurao dobar protok zraka i svjetlosti (u periodu kaljenja). Za naklijavanje gomolja krumpira potrebno je osigurati odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlagu i svjetlost. Prostor u kojem se naklijava treba biti suh i bez vlage, čist i dezinficiran.

Kako do kvalitetnog naklijavanja krumpira?
Posebnu pozornost treba posvetiti naklijavanju sjemenskoga krumpira neposredno prije sjetve. Naklijavanje je proces tijekom kojega gomolj krumpira iz faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontroliranim uvjetima da bi dao zdrave i jake klice.

Naklijali gomolji imaju čitav niz prednosti u odnosu na gomolje koji nisu naklijavani. Tako se, primjerice, dobivaju gomolji čija je klijavost 100%, krumpir niče ranije, a nakon nicanja odmah se ukorjenjuje i brže raste ujednačeno te nema praznih mjesta u redu.

Prostor za naklijavanje
Za naklijavanje krumpira potrebno je osigurati odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlagu i svjetlost. Prostor u kojem se naklijava treba biti suh i bez vlage, čist i dezinficiran. Prostor za naklijavanje se treba moći provjetravati. Treba izbjegavati prostorije u kojima se skladištilo povrće zbog etilena koji može jako štetiti procesu naklijavanja.

Kada početi proces naklijavanja?
Dobro naklijavanje je potrebno započeti od 8 do 10 tjedana prije sjetve uz postupno povećanje temperature u prvoj fazi. Prva dva tjedna naklijavanja temperatura treba biti oko 15 ºC i potpuni mrak u prostoru za naklijavanje. Prvo se pojavljuje vršna klica. Nakon pojave klica dužine od 1 do 1,5 cm, snižava se temperatura i osvjetljava prostor. Temperatura se snižava na 10 ºC i gomolji se izlažu svjetlosti 12 sati dnevno. Ova faza traje nekoliko tjedana i daje čvrste i kompaktne klice.

Ako se dobro provede postupak naklijavanja, dobiju se klice oko 1,5 do 2 cm duljine, čija se čvrstoća testira tako što se uhvati za klicu i protrese. Naklijavanje je uspješno provedeno ako se klica ne otrgne.

Za više informacija o postupcima naklijavanja gomolja krumpira, posjetite najbliži agrocentar i potražite savjete naših agronoma.

(www.jabuka.tv)