Na neboderu u Rijeci postavljena velika crvena petokraka

Foto: Rijeka 2020 EPK
Foto: Rijeka 2020 EPK
Foto: Rijeka 2020 EPK
Foto: Rijeka 2020 EPK
Foto: Rijeka 2020 EPK
Na Riječkom neboderu smještenom na kraju Korza u nedjelju je postavljena velika crvena zvijezda.

Riječ je o umjetničkoj instalaciji Nemanje Cvijanovića naziva “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” koja je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture trebala biti postavljena još u svibnju, ali je zbog epidemije koronavirusa to pomaknuto na rujan, piše Jutarnji list.

Radi se o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2.800 poginulih boraca u bitci za Rijeku.

Instalacija je sastavni dio programa “Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru” u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca “Doba moći” koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek “opasnog” antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo, kaže Cvijanović.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija. Skulptura će biti postavljena od 20. rujna do 4. listopada 2020. godine.

Umjetnik Nemanja Cvijanović je diplomirao slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, a poslijediplomski studij projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na Fakultetu za dizajn i umjetnost Arhitektonskog sveučilišta, također u Veneciji.
U svojim se radovima bavi propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

    • Ode sve u znaš gdje,,pederi,komunisti ,,antikristi svim silama se trude da zdravlja više ne bude,čovjek sličan zvijeri posta.

    • U svakoj drugoj kuci u katolika za Bozic se okiti jelka/bor a na vrhu kao ukras zvjezda.... 🎄...o cemu pricamo...

      • U svakoj kuci? ma nemoj! Kod vas onda i nije bilo Bozica, vec vam je dolazio "deda mraz"! Mogu je dici koliko god hoce ali njeno je odprdilo!!!

  • Kako opravdavaju genocid nad talijanskim i njemačkim civilnim stanovništvom jugoslavije na završetku drugog svjetskog rata? Poubijali su sve koji nisu uspjeli pobjeć (žene, djecu, starce) a u njihove kuće su uselili četnike.

  • ovaj cvijanović se izruguje hrvatima i njezinim braniteljima i poginulim borcima po imenu bi se reklo da je srbin pa što toj konjusini nije palo na pamet da postavi šahovnicu sa bijelim prvim poljem

  • Nekad se nisu krili i znao si koga se kloniti. A sad su puno opasniji kad ne -znaš ni tko je ni što ti misli.

Zadnje dodano

  • Glazba
  • Zabava

Baby Lasagna: Posao još nije gotov

Na konferenciji za medije nakon prve polufinalne večeri finalisti su odgovarali na pitanja medija. Hrvatskog…

19 minuta prije
  • Vijesti

Mostar: Prihvaćen kredit za adaptaciju hotela Ero

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a u 2024. godini za…

29 minuta prije
  • Vijesti

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti prvi put posjetila Posušje

[gallery ids="684603,684605,684607,684606,684604"] Federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof. dr. Jasna Duraković boravila je u utorak…

41 minuta prije
  • Rukomet
  • Sport

Poznati parovi final foura rukometne Lige prvaka

Održan je ždrijeb polufinala rukometne EHF Lige prvaka, a završni Final Four turnir će se…

46 minuta prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Akcija darivanja krvi u Širokom Brijegu

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za pučanstvo Širokoga Brijega bit će održana u četvrtak, 9. svibnja,…

1 sat prije
  • Vijesti

U ŽZH će se prvi put obilježiti Dan Europe

Dan Europe prvi put će biti obilježen u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Prvi ovakav događaj u ŽZH…

1 sat prije