Na današnji dan prije 75 godina krenuli partizanski napadi na Široki Brijeg

Emisija “TV kalendar” Hrvatske radiotelevizije 6. veljače 2015. godine objavila je kratki video o tragičnom stradanju Širokog Brijega i širokobrijeških franjevaca potkraj Drugoga svjetskog rata.

U videoprilogu su obrađeni događaji s početka 1945. godine, kada su šire područje Mostara i Hercegovine bili izbočeni položaji njemačke linije koja je štitila povlačenje vojske iz Grčke i Srbije.

U toj situaciji Glavni stožer Josipa Broza Tita odlučio se na veliku “Mostarsku operaciju”, u kojoj je sudjelovalo 45.000 vojnika.

Glavni udar počeo je napadom na Široki Brijeg na današnji dan, 6. veljače 1945. godine, a nakon njegova pada nastavljen je prodorom prema Mostaru, u koji su partizanske postrojbe ušle 14. veljače 1945.

Vodile su se žestoke bitke s velikim gubicima i mnoštvom poginulih, a nisu stradali samo vojnici.

Jedna od najvećih tragedija ovih krajeva dogodila se u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, gdje je nakon završetka borbi za Široki Brijeg počinjen neviđen zločin nad franjevcima.

>> Pročitajte i: Širokobriježanin obranio prvi doktorat na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca

Partizani su u samostanu pobili 12 franjevaca, sve koje su našli u habitu, od đaka klerika, do najstarijega 80-godišnjeg fra Marka Barbarića.

Kosti pobijenih franjevaca u ratnom skloništu pored crkve – snimljeno 10. travnja 1969.

Franjevci su lažno optuženi da su pucali na partizane, a svetište je obeščašćeno i potpuno devastirano.

Podsjetimo, u Širokom Brijegu od 2. do 7. veljače traju “X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u spomen na njihovu žrtvu, a 7. veljače dan je od posebne važnosti za Široki Brijeg i Županiju Zapadnohercegovačku.

Naime, Grad Široki Brijeg 2013. godine donio je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

A Županija Zapadnohercegovačka 2014. godine donijela je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom komunističkoga zlosilja Županije Zapadnohercegovačke.

Dani sjećanja održavaju se i u Zagrebu u organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Isti su im na vlasti kao 45 e a oni se njima dodvoravaju,davno ste vi zaboravili kosti vaše braće a narod ignorirate.
    Sram vas bilo!

    • Opet vi primite u prijateljski posjet lignju Ivu Josipovića, čiji je ćaća Ante bio glani kad su se 1945. ubijali fratri na Širokom I diljem Hercegovine.
      ALignja stalno ponavlja da su fratri bili legitimni vojni cilj. Ćaći zločincu ne da se ni normalno krepati. Eno ga Baškoj Vodi, raspada se, ali Bog ne da da krepa. Neka se muči što dulje, zaslužio je. Tako će I Lignja završiti.

    • Humaniji su bili partizani i ustaše dođu ubiju i odu. Ovi danas te živog mrcvare nedaju ti posao ako ti ga dadnu nedaju ti plaću ako ti je dadnu dadnu ti minimalac a onda poskupe sve i tako živ mriješ iz dana u dan bombardiraju te ovakvim vjestima obilježavaju stalno neke godišnjice plaše te sa Milanovićem i Mesićem i Josipovićem a dočekuju ih i čorbaju s njima a ti narode moj biži u njemačku dušmanima svojim. Neda mi se više pisat jer nema vajde

  • Nažalost u pravu si..isti na vlasti samo dres promjenili..a dno dna je puštanje u samostan Josipovića..Gorankić i ekipa iz Beograda zajedno sa velikim Yugoslavenom a danas Hrvatom Draganom koji je grobar Hrvatskog naroda u BiH završavaju što su davno počeli njihovi mentori u Udbi i Kou..raseljavaju i uništavaju i plhačkaju ovaj narod..

  • Oni što su tada ubijali, danas su im sinovi i unuci u HDZ - u, i unuci su na rukovodećim pozicijama, npr čolak drago u mirovini i direktor u Grafotisku kao i sin mu Žarko

  • I kako uđoše 7 veljače 1945-te u Široki, ostadoše ovdje do dana današnjeg 2020-te.

  • Pitanje glasi: kada se otvara super moderni zatvor i ko ce biti prvi useljenik.Cova i kompanija pokupovali sav vazelin u mostaru, a glavni kazali da su alergicni.

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Menalo s Celjem osvojio slovensko prvenstvo

Novi prvaci Slovenije su nogometaši Celja koji su ove nedjelje, u derbi dvoboju 33. kola…

5 minuta prije
  • Vijesti

Hrvati više ne žele u Njemačku i Irsku, sve više ih bira ovu zemlju

Američki portal Remitly objavio je kartu koja pokazuje u koje zemlje se žele preseliti žitelji…

29 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Potez trenera Širokog nakon utakmice dovoljno govori o svemu

Borac je s 2:1 pobijedio Široki Brijeg u nedjelju na čitlučkim Barama, a glavna tema…

36 minuta prije
  • Ostalo
  • Sport

Više od 10 zemalja kandidati za domaćina OI 2036.

Unatoč prijetnjama od klimatskih promjena, dopinga uz pomoć umjetne inteligencije ili natjecanja iz e-sportova, čelnik…

39 minuta prije
  • Vijesti

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN…

1 sat prije
  • Vijesti

U Tomislavgradu se okupili bivši tenkisti

U organizaciji bivših tenkista iz sastava brigade "Kralj Tomislav" iz Tomislavgrada u nedjelju su se…

1 sat prije