Mostarsko muftijstvo prozvalo Kordića, najavili tužbu Sudu u Strasbourgu

Muftijstvo mostarsko pozvalo je u subotu gradske vlasti u Mostaru koje predvodi gradonačelnik Mario Kordić da “javnosti u Bosni i Hercegovini pojasne na osnovu kojih zakonskih normi ignoriraju postojanje Islamske zajednice i muslimana u Mostaru”.

Kako ističu, u priopćenju Grada Mostara iznesen je niz optužbi na račun muslimana i Islamske zajednice u Mostaru te istaknuto kako zahtjev za gradnjom Interkulturalnog centra “Mevlana” na vukufskom lokalitetu Lakišića harem ne može biti odobren jer nisu ispunjeni potrebni uvjeti.

Između ostalog, Muftijstvo je najavilo i da će pred nadležnim državnim i međunarodnim institucijama zatražiti zaštitu “sakralnog prostora-lokaliteta Lakišića harema i preispitivanje svih građevinskih dozvola u središnjoj zoni Grada Mostara”. Iz Muftijstva su poručili da se gradonačelnik Kordić sa svojim medijskim savjetnicima priopćenjem konačno i jasno odredio naspram budućnosti Mostara, u kojem, dakle, postoje samo Hrvati i hrvatske kulturne i druge ustanove i nitko više.

Gradonačelniku i njegovim savjetnicima smo poklonili knjigu ‘Lakišića harem u centru Mostara: trajanje i otimanje’. Nažalost, očito je nisu pročitali kako bi se upoznali sa povijesnim lokalitetom Lakišića harema, kao što nisu pročitali ni knjigu ‘Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine’. Trebali bi znati da je Mostar ipak Grad velike povijesti i tradicije, koja je počela mnogo prije nego su oni doselili u njega, stoji u priopćenju.

Dodaju kako je gradonačelnik Kordić još jednom neutemeljeno porekao i negirao sve “povijesne, pravne i golim okom vidljive činjenice”, tvrdeći da ne postoji Lakišića harem, koji je samo djelomično ekshumiran, a nikad u potpunosti, kako je to Muftijstvo više puta naglašavalo.

Priopćili su kako Muftijstvo mostarsko priprema apelaciju Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine i tužbu Sudu u Strasbourgu kojom će “tražiti zaštitu prava u pogledu sakralnog prostora-lokaliteta Lakišića harema gdje postoji i zakonska osnova da se on tako tretira bez obzira na uzurpacije koje su slijedile” te da su Uredu visokog predstavnika (OHR) uputili zahtjev da bude formirana međunarodna ekspertna komisija koja će ispitati sve dozvole u Centralnoj zoni Grada Mostara.

Pozivamo na strpljenje naše članove i dobronamjerne građane ovog grada te da ne reagiraju impulzivno na provokativna i zlonamjerna priopćenja i kvalifikacije koje se plasiraju iz gradonačelnikovog ureda. Mi ćemo našim primjerom doprinositi kulturi, suživotu i razumijevanju u Mostaru.

Nama drugi ne smetaju. Podle namjere ćemo uporno razotkrivati i boriti se protiv nepravde, tiranije i netolerancije, poručili su, između ostaloga, iz Muftijstva mostarskog.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Islamska zajednica u BiH je ujedno i politička organizacija i htjela bi to pod svaku cijenu biti..... poput drugih idlsmskih zemalja.

    • Neka se ovi multietničari založe kod svojih da više ne biraju Hrvatima članove Predsjedništva BiH kao Sejdo Komšić i slične poturice. Neka se založe da se u Pakistanu, Iranu, Saudijskoj Arabiji i drugim muslimanskim zemljama počnu graditi crkve. i da se postojeće ne ruše Neka se založe da se u tim zmljama ne progone kršćani. Neka se založe da u Nigeriji ekstremisti iz Boko Harem i sličnih ekstrmističkih - terorstičkih organizacija ne otimaju i ne ubijaju kršćansku djecu i ostal civile. Neka se založe da hutisti iz Jemena ne napadaju europske brodove. Nikad se nije čulo da su jednu riječ rekli na tu temu. Zato mi se čini da su i ovi mostarski "graditelji" obični teroristi.

  • jugokomunizam ih naučio da je normalno biti protiv hrvatstva.......pa na sve načine pokuŝabaju provocirati Hrvate u BiH.

  • jugokomunizam ih naučio da je normalno biti protiv hrvatstva.......pa na sve načine i danas pokuŝavaju provocirati Hrvate u BiH.

  • Uvjek bi nešto htjeli , a dali nebi nikada ništa, samo maltretiraju normalan narod od osmanlijski osvajača pa do dana današnjeg , neka barem urede svoj dio grada samo side pred vratima i to samo muski piju kavu i merače po cili dan ljeno do bola sama sam to iz auta vozeć se vidila

  • ISLAMSKA UAJEDNICA U BIH I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SU SVE OSIM RELIGIJSKIH ZAJEDNICA .TO SU OBIČNE POLITIČKE SEKTE PODLOŽNE SVJETOVNOJ VLASTI KAO ŠTO JE SVUDA U ARAPSKOM I AZIJSKOM NEDEMOKRATSKOM NAZOVI SVIJETU..

  • Sramota od ljudi. Samo zamecu neslogu i mrznju. Sta ne prave na svojoj strani, dosta sto su uvalili groblje usred grada.

Zadnje dodano

  • Banner
  • Nogomet
  • Sport

Čistka na Pecari: Široki raskinuo ugovor sa Skenderom i Brekalom

Trener Dino Skender i sportski direktor Slavko Brekalo odlaze iz NK Široki Brijeg. Službeno je…

29 sekundi prije
  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Ove vrste bobičastog voća su dobre za zdravlje srca i kvalitetan san

Konzumiranje bobičastog voća, osim što je ukusno, ima i brojne zdravstvene benefite. Veoma je bogato…

2 minute prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Europa i Afrika bit će povezane tunelom ispod mora?

Maroko, Španjolska i Portugal zajedno će biti domaćini Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. godine, a…

2 sata prije
  • Vijesti

Kolakušić: Eurosong je promocija sotonizma i modernog debilizma

Mislav Kolakušić komentirao je na Facebooku jučerašnji Eurosong. Ono što smo vidjeli na Eurosongu, promociju…

2 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

U Mostaru održan Memorijalni turnir u sjećanje na Lanu, Luku i Armana

U Arena Sport Centru u Mostaru u subotu je održan Memorijalni turnir u znak sjećanja…

2 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

Kadetkinje Borse najuspješnije na Prvenstvu BiH

Na održanom prvenstvu BiH za uzraste kadeta i kadetkinja do 18 godina kadeti Judo kluba…

3 sata prije