Molitva svetom Josipu Radniku za snagu i inspiraciju u svakodnevnici

Osim što blagdan svetog Josipa obilježavamo 19. ožujka, na današnji dan Katolici se također prisjećaju i podsjećaju njegove važnosti.

Naime, 1. svibanj, osim što je diljem svijeta poznat kao Međunarodni praznik rada, poznat je i kao blagdan sv. Josipa Radnika.

Sveti Josip, muž Blažene Djevice Marije, poznat je kao “radnik” zbog svoje zanimacije tesara, što se spominje u Svetom pismu Novog zavjeta. Kao takav, on je simbol radnika i obrtnika diljem svijeta.

U Matejevu evanđelju piše: Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin’ (Mt 13,54).

Blagdan sv. Josipa Radnika uveo je 1955. godine u crkvenu godinu papa Pio XII.

Papina nakana bila je naglasiti važnost rada kao bitnog aspekta ljudskog života, što je do tada možda bilo nedovoljno istaknuto u Crkvi. Želja je bila dati posebno priznanje radu, koji često nije dobivao dovoljno pozornosti u duhovnom i religijskom kontekstu.

Molitva svetom Josipu Radniku

Slavni Sveti Josipe, uzore svih radnika, izmoli mi milost obavljati svoje poslove u duhu pokore, te tako zadovoljiti za svoje mnogobrojne grijehe; da ih obavljam savjesno, ne obazirući se na svoje sklonosti, već jedino na dužnost; da ih izvršim sa zahvalnošću i radošću smatrajući velikom čašću što mogu naravne darove, koje mi je Bog dao, uporabiti i usavršiti u poslu; da ih obavljam uredno i mirno, umjereno i strpljivo i nikada ne uzmaknem pred umornošću i poteškoćama; da ih obavljam osobito u čistoj nakani odričući se sama sebe; sve to u sjećanju na smrt i na račun koji ću morati polagati o svakom izgubljenom času, o neiskorištenim darovima, o propuštenim dobrim djelima i o taštoj samodopadnosti kod uspjeha, što tako nagrđuje djela učinjena Bogu za ljubav. Sve Isusu i Mariji za ljubav i po tvom uzoru sveti Josipe! To neka mi bude misao vodilja u životu i na samrti. Amen.

Oni koji se mole Svetom Josipu Radniku često traže njegov zagovor i potporu u njihovom radu i profesionalnim nastojanjima. Molitva svetom Josipu može biti usmjerena prema različitim potrebama, poput traženja posla, uspjeha u karijeri, zaštite na radnom mjestu ili jednostavno za snagu i mudrost u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka.

Molitva svetom Josipu Radniku također može biti prilika za zahvalnost za dar rada i sposobnost da se koriste i razvijaju vlastiti talenti.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Vijesti

Mostar dobio novi politički pokret

Svi mi znamo da ni jedni lokalni izbori u Mostaru u posljednjih 20-30 godina nisu…

1 sat prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Bosanska kava na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu

Kulinarski magazin Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se…

2 sata prije
  • Košarka
  • Sport

Široki dočekuje Igokeu

Košarkaši Širokog u utorak, 14. svibnja, od 19:00 sati na Pecari dočekuju Igokeu u 10.…

2 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Sve više europskih velikana u borbi za hit igrača Serie A

Talijanski nogometni velikani Inter, Juventus i Napoli pokazali su veliki interes za islandskog napadača Alberta…

2 sata prije
  • Kultura
  • Vijesti

”Matijino stoljeće rata” u Širokom Brijegu

Predstavljanje romana ''Matijino stoljeće rata'' autora Ivana Šimića iz Gruda bit će održano u utorak,…

3 sata prije
  • Banner
  • Vijesti

Leko: Isplaćene sve obveze po sudskim presudama u ŽZH

Županija Zapadnohercegovačka s današnjim danom izmirila je sve obveze pristigle po sudskim izvršenjima, potvrdila je…

3 sata prije