Umirovljenici iz FBiH najavili izlazak na ulice

U skladu s odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO), ukupno povećanje mirovina u FBiH u 2024. godini iznosi 6,55 posto.

S obzirom na to da su mirovine u siječnju akontativno usklađene za pet posto, Upravni odbor donio je odluku da travanjske mirovine budu više za samo 1,55 posto.

To je izazvalo ogorčenje u Savezu udruga umirovljenika u FBiH, jer simbolično uvećanje mirovina ni izbliza ne prati rast troškova života najugroženije populacije u državi, piše Dnevni avaz.

Od Vlade FBiH očekuju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, kako bi do rujna mirovine bile izvanredno povećane.

Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika u FBiH, kazao je za „Dnevni avaz“ da je Upravni odbor na čijem je čelu održao sjednicu i pokazao jedinstvo prilikom zauzimanja stavova.

Tražimo izmjene Zakona o MIO, kako bi se iz formule za usklađivanje mirovina isključila stopa BDP-a, a da se mirovine vežu za prosječnu plaću u FBiH.

Od Vlade je zatražena i novčana pomoć od 200 KM za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 1.000 KM, odnosno 100 KM za one s mirovinama višim od 1.000 KM.

Imamo sjednicu Skupštine 16. svibnja i Upravni odbor će zatražiti suglasnost da organizira prosvjede ako se ne nađe rješenje s Vladom FBiH. Prioritet je da se iscrpe sve mogućnosti i da se nađe prihvatljivo rješenje, a ako do toga ne dođe, idemo u prosvjede, kazao je Bekan za “Avaz”.

Kako je ranije izvještavano, ukupno planirano povećanje mirovina u 2024. godini je 6,6 posto.

To dalje znači, s obzirom na to da je iznos najniže mirovine u prosincu prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te mirovine, koje će biti isplaćene početkom svibnja, iznositi 573,79 KM.

Zagarantirana će, umjesto 642,40 KM, od svibnja iznositi 684,79 maraka. Uz to, u svibnju će umirovljenici dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno onu od akontativnog do konačnog postotka usklađivanja.

Tako će, na primjer, korisnici najniže mirovine za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u svibnju dobiti gotovo 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Mizeran rast primanja umirovljenika, koji ni izbliza ne prati rast troškova života, posljedica je još jedne katastrofalne odluke Vlade FBiH s Fadilom Novalićem na čelu.

Iako umirovljenici godinama inzistiraju na usklađivanju mirovina s rastom prosječne plaće i troškova života, Novalić ih je uvjeravao da takvo rješenje po njih ne bi bilo povoljno. Vlada FBiH je 2016. godine usvojila “švicarski model” za isplatu mirovina, kojim je u formulu za obračun uvrštena i stopa BDP-a, a koja je, primjera radi, u prošloj godini rasla za zanemarivih 1,1 posto.

Tako je prosječna plaća s 924 KM u 2019. porasla na 1.315 KM u ovoj godini, dok su u istom razdoblju mirovine rasle za 190 KM.

Savez udruga umirovljenika u FBiH stoga zahtijeva napuštanje “švicarskog modela”.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Što, pa nije valjda da vam je malo 7 km za povišica, pa neka vas je sramota i zbog toga će te na ulicu ,a naši jadni političari nepada im napamet da štrajkaju nisu nikad dobili ovo volimo povećanje ma urazumiti se,još ispade da je nama umirovljenicima teze

    • E kad bi naši penzioneri bili pametni ne bi ni došlo u ovakvu situaciju.Ovo je najmnogobrojnija populacija ali džaba dok je Redze Mehica i njemu sličnih ova populacija će biti ugrozena

  • Tu nema dogovora ...ništa se tu ne može.Ofmah se dići,ali svi...nema ja ne mogu .Tuljane u ruke .Vidite li kako po svitu rade tako i.mi trebamo i još gori biti jer su naši mafijaša da im.ravne nema .

  • Ahaha,ceprka pi kontejneru..e moj sinko evo sad za tablete dadoh 15o km nijedan nije na recept..nek je svakog sramota..uvjek nesto boli..da nije malo pomoci od djecezbilha bi covjek krepao ko pas. A ionako smo sami i prepusteni sebi i svojoj patnji...ceka svak da nas se sto prije rjesi....tugo moja pridi na drugoga..velikana ne na sirotinju i bogu je izgledateska..

  • Novalić je povećao mirovine najviše da i sada bar tako uraditi,a ne pisati da je posljedica zbog Novalja.
    Treba tražiti barem 300 KM do 1000 KM,
    200 od 1000 KM do 2000 KM,ja iznad 2000 KM ništa.

    • Vi imate 2000 km a sta treba da traze penzioneri koji primaju 570 km ili da oni ne dobiju nista da bi dali vama

  • Od koliko maraka žive vaši roditelji mora da ne jedu solo grah i kruh od pola marke gospodo ministri ego

  • Novalic je dizao penzije ,a ovi samo dizu sebi jadni nije im zgodno poleti sjedi poleti lezi

Zadnje dodano

  • Tehnologija

Četiri prijevare koje vas mogu skupo koštati

Čini se kako su građani u posljednje vrijeme na udaru brojnih kibernetičkih kriminalaca kojima je…

13 minuta prije
  • Banner
  • Nogomet
  • Sport

Boris Pandža novi trener Širokog Brijega

Odlukom Uprave NK Široki Brijeg, vođenje prve momčadi u narednom razdoblju preuzet će Boris Pandža.…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Hrvat prvi put startao za Bayern pa u 4. minuti zabio prvijenac

Jedan od najvećih hrvatskih talenata i U-21 reprezentativac će dugo pamtiti ovu nedjelju. Lovro Zvonarek…

2 sata prije
  • Auto-Moto

Uber zabilježio neočekivano visok financijski gubitak

Kalifornijska kompanija Uber, poznata po istoimenoj aplikaciji koja spaja vozače sa onima kojima je potrebna…

2 sata prije
  • Banner
  • Izdvojeno LIFE
  • Life

Medicinske sestre SKB-a Mostar na Blidinju obilježile Dan sestrinstva

[gallery ids="685688,685690,685691,685693,685689,685692"] Odlaskom na jednodnevni izlet u park prirode Blidinje, u petak 10. svibnja 2024.…

2 sata prije
  • Vijesti

Dubrovnik uveo nove cijene parkinga, dnevna karta i do 200 eura

Od prvog svibnja u Dubrovniku vrijede nove cijene parkinga, a za sat vremena u blizini…

3 sata prije