Ministru zbog školskih učilica od jedne do deset godina robije

Optuženička klupa za bivšeg županijskog ministra prosvjete

Čitanjem optužnice i saslušanjem svjedoka, uglavnom ravnatelja osnovnih škola, jučer je na Općinskom sudu u Širokom Brijegu burnom raspravom o načinu financijskog vještačenja počelo suđenje 36-godišnjem Vjekoslavu Čamberu iz Posušja, aktualnom ministru rada i socijalne politike Vlade Federacije BiH. Kako smo pisali, Odjel kriminalističke policije MUP-a ŽZH podnio je Županijskom tužiteljstvu izviješće o počinjenom kaznenom djelu zloporabe položaja ili ovlasti protiv Čambera, i to u vrijeme dok je obnašao dužnost županijskog ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Sporna je, prema optužnici, nabava učilice za škole u vrijednosti 37.072 KM, koje, kako svjedoci ove tužbe tvrde, nikada nisu isporučene. Sporno je i to što se nije išlo preko javne nabave, nego onako ‘rođački’. Naime, stupilo se u vezu s dvojicom braće. Jedan ima tvrtku u Zagrebu, a drugi u Posušju, čiji je predstavnik jučer potvrdio da je posao plaćen, ali nikada nije urađen i za to je okrivio tadašnje vlasti koje nisu osigurale tehničke uvjete.

Ministar Čamber odbacuje bilo kakvu odgovornost u ovom slučaju. On ističe kako Ministarstvo nije naručitelj spornih učilica, nego su to škole. Račune su potpisali ravnatelji škola, a Ministarstvo je, jer škole ne raspolažu novcem, platilo račune. To se može vidjeti, kako ističe obrana, uvidom u račune dostavljene policiji. – Mi smo tijekom istrage nastojali inspektorima objasniti da se ne radi o nikakvim CD romovima, nego instalaciji aplikacija pomoću kojih se ulazi na programe učilice. Očito nas nisu razumjeli. Ne želim se miješati u rad policije niti Tužiteljstva. Ja sam legalist i zalažem se da se poštuje zakon, isticao je i ranije Čamber. Ipak, njemu je pomalo čudna pozadina cijele priče. Dok je istraga trajala, određeni su politički aktivisti po kafićima u Posušju dijelili materijale iz istrage, koji su, kako je tvrdio, očito procurili vani. S druge strane, činjenice ukazuju da aplikacije za učilicu nikada nisu postavljene, a ministru Čamberu zbog toga prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora. Inače, za toga mandata protiv njega je podneseno još nekoliko sličnih kaznenih prijava.

(www.vecernji.ba)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Grude preko Čapljine izborile finale Prvenstva Herceg-Bosne

[gallery ids="682859,682856,682858,682857"] Košarkaši Gruda su u nedjelju slavili u odlučujućoj utakmici protiv Čapljine za finale…

4 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Lokomotiva nanijela Rijeci bolan poraz, Dinamo na vrhu

U posljednjem susretu 32. kola HNL-a nogometaši Lokomotive su kao domaćini u Kranjčevićevoj ulici svladali…

4 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovo su najopasnije zemlje za posjetiti u 2024. godini

Južni Sudan, Libija i Afganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali…

8 sati prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovaj predmet postigao je najveću cijenu u povijesti aukcija stvari s Titanica

Zlatni džepni sat pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan je američkom kolekcionaru za…

9 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Joško Gvardiol golom poveo City do pobjede

Hrvatski nogometni reprezentativac Joško Gvardiol bio je strijelac prvog gola za Manchester City u 2-0…

10 sati prije
  • Vijesti

Polupansion u Neumu oko 700 KM, a u Makarskoj više od 1.000 KM

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more…

11 sati prije