Meri Cetinić i Ivan Mikulić uveličali 40. rođendan Glazbene škole Široki Brijeg

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma ”Da Capo” i svečanim koncertom održanom u dvorani Zavoda Svete obitelji u Širokom Brijegu, Glazbena škola Široki Brijeg proslavila je 40 godina rada.

Sadašnji i bivši učenici izvodili su evergreene hrvatske i svjetske klasične glazbe, a posebno gosti koncerta bili su Meri Cetinić i Ivan Mikulić koji je ujedno i bivši učenik ove škole.

Obilježavanja jubileja počelo je 29. svibnja kada je otvorena izložba fotografija pod nazivom ”40 godina rada Glazbene škole Široki Brijeg”.

Povijest Glazbene škole Široki Brijeg

U proteklih 40 godina, od davne 1974./1975. školske godine, kroz osnovnu glazbenu školu prošlo je preko 3.000 djece koji su uz pjevanje, solfeggio i teoriju glazbe, učili svirati jedan od instrumenata: glasovir, gitaru, violinu, flautu, trubu, saksofon, violončelo, harmoniku, orgulje, tamburice…

Najuspješniji su od školske godine 1996./1997. dobili priliku i nastaviti svoje obrazovanje u Srednjoj glazbenoj školi, koja je jedina takva u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Osim čestih priredbi i nastupa u svome gradu, učenici Glazbene škole nastupali su u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Italiji, Češkoj, Njemačkoj i s ponosom pronosili ime svoga grada. Na Federalnim natjecanjima učenika glazbe redovito osvajaju visoke nagrade, kao priznanja svome upornom i vrijednom radu, za koji je potrebno puno ljubavi i odricanja.

Na natjecanjima u inozemstvu, koja su isto tako pohodili, ostvarivali su značajne rezultate. Od skromnih početaka, područnog odjeljenja mostarske glazbene škole, pa do danas, osnovne i srednje glazbene škole Široki Brijeg, kroz školu je prošlo puno poznatih i priznatih glazbenih umjetnika i pedagoga iz BiH i susjednih zemalja, jer u Širokom Brijegu nije bilo dovoljno obrazovanog kadra za održavanje kvalitetne i potpune nastave. Danas se veliki broj bivših učenika vratio u svoju školu i dalje širi znanje i ljubav prema glazbi novim generacijama.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlatko Mikulić)

17 komentara

    • Za koga? Za vas koji živite u drugoj dimenziji, ili ovima koji nemaju posla, koji nemaju kruha, koji nemaju nikakvu zaštitu niti prava? Vi ljigavci okrećete glavu od stvarnih problema, a kada se jednoga dana nešto desi, čime će te to opravdati? Ovo mi ga dođe kao i Yusipovićeva lijepa crvena marama i crvena kapica. Jedni se razbacaju kao da namjerno izazivaju, a drugi će jednoga dana biti izazvani.

      • Šta bola ti? Na koji način će profesori glazbene zaraditi za život ako prilikom ovih manifestacija ne nađu nove ili zadrže svoje već postojeće sponzore. Zar si spreman zanemariti ljepotu samog projekta da bi u njemu pronašao izmišljenu političku spletku koja je navodno uzrok svih tvojih problema, i definitivno uzrok frustracija i kompleksa. Kakvi su pravi problemi da ih pri rješavanju sprječava demonstracija napretka jedne institucije pune ljubavi prema životu i prema umjetnosti?

  • Ovo je izraslo u hvale vrijednu glazbenu skolu u tako malom mjestu . Nebiste se posramili nigdje u svijetu. Svaka cast iskrene cestitke i samo tako i dalje!!!

  • Sve 5….čestitke samo ovi iz prvih redova tada kada se pjevalo,sviralo i kulturno izdizalo bili su daleko po vrletima Buhova…TUrcinovica i Mokroga…malo ti se oni razume u glazbu…ali u politiku i lopovluk i previše!

  • Predivno, uživao sam i ponosan sam da naš grad ima ovakvu glazbenu školu, hvala svima a posebno prof. Mirku Kraljeviću ( dobio je i zaslužio je najveći pljesak) utemeljitelju škole. A što reći za prvi red, oni sami za sebe govore i vjerovatno nisu svjesni da ih običan puk prezire ali protokol je takav šta se može.

  • a kakve nagrade su dobili Cosic i gradonacelnik?????Kakve veze oni imaju sa Glazbenom skolom??Htjeli su je ukinuti, ne isplacuju redovno place, a crtaju se u prvim redovima. Zasto politicari uvijek moraju pokvariti sve lijepe dogadjaje????

  • Gosp. Ćosić je vratio Glazbenu školu na proračun županije, a gosp. Kraljević gradonačelnik podržava njihov rad u posljednjih 10-ak godina, a veliki potporu (financijsku) im je dao i u organiziranju ove obljetnice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.