MALOLJETNA PROSTITUTKA: ”Ubit će me ako ikome kažeš gdje sam”

Bila je maloljetna kada je uvučena u međunarodni lanac prostitucije u Bosni i Hercegovini. Danas je sklonjena u sigurnu kuću jer je svjedokinja u postupku protiv bivšeg “poslodavca”, piše Večernji list.

– Tata, nešto se dogodilo u Cazinu, a ja sam svjedok. Morala sam pobjeći. Sad sam u Hrvatskoj, u sigurnoj kući. Ako me tko bude tražio, nemoj reći gdje sam. Bojim se da me ne ubiju – kazala mi je kći kad me prije tri mjeseca nazvala. Odonda je nisam čuo. Sve vrijeme sam slutio da nešto nije dobro, pretpostavljao da mi ne govori sve, sumnjao… Ali nisam znao – pogleda uprta u pod izgovorio je Rajko, umirovljenik dobrano zagazio u šesto desetljeće života.

Sumnjao je da je njegova 19-godišnja kći, peto od sedmero njegove djece, uvučena u vrtlog prostitucije jer se “čudno ponašala”. Ipak, ništa je nije pitao jer mu je, kaže, bilo neugodno. Tko ju je u takav život uvukao još kao maloljetnicu, Rajko ne zna. S druge strane granice, u Bosni i Hercegovini, istražitelji pokušavaju rasplesti njezinu, ali i životne priče maloljetnica iz Hrvatske, Unsko-sanskog kantona, Gradiške, Banovića, Kaknja i Tuzle pa su u utorak u Cazinu zbog organiziranja međunarodnog lanca prostitucije uhitili Senada Tahirovića zvanog Seno, vlasnika kafića u kojima su djevojke danju radile kao konobarice. Isti dan kad je “pao” Seno, u Velikoj Kladuši uhićen je dr. Enver Pehlić. I policija i tužitelji vjeruju da je te 2010. godine tada 17-godišnja Rajkova kći kod njega dva puta bila na prekidu trudnoće jer je u drugom stanju ostala s nekim od svojih mušterija među kojima je, navodno, bilo poduzetnika, uglednika… Uostalom, i Seno je istražiteljima kazao da ju je vodio kod doktora Ene…

Brzo uhićeni, još brže pušteni

Iako je akcija uhićenja bila poput svake prave akcije munjevita i brza, kao da je još munjevitije i brže bilo gostioničarevo i liječnikovo puštanje pa su sutradan i jedan i drugi bili kod kuće. Na internetskim stranicama tužiteljstva BiH objavljeno je priopćenje u kojem se objašnjava da su ih uhitili policajci iz Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) po nalogu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i da ih se sumnjiči za trgovinu ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije te nasilni i nezakonit prekid trudnoće. Ali, pritvor za njih nije niti zatražen jer “osumnjičeni ne mogu ometati istragu koja se provodi”. Eh, tko će uvjeriti Rajka da je to stvarno tako…

Ne vjeruju u tu priču ni u Cazinu gdje svi kažu da poznaju Senu, al’ o njemu ne bi jer su, eto, s njime dobri. Bio je, kažu, i on dobar dok ga nije “povuklo” na drugu stranu. Kafići Sport i Alf, jedan na autobusnoj stanici, a drugi nedaleko od nje, koji su djevojkama iz istrage bili zadnja stepenica do prostitucije, zatvoreni su prije nekoliko mjeseci.

– To je bilo kad su Senu opet uhapsili – objasniše.

– Mafija, mafija – odmahuju rukom na spomen ovog slučaja u Velikoj Kladuši. Ipak se čude što se u ovoj priči našao i dr. Pehlić, liječnik sa 30-ak godina staža koji je, rekoše nam, jedno vrijeme prije rata radio s dr. Asimom Kurjakom.

– Eno ti je zagrebački student. U ratu je otiš’o u Švicarsku, tamo otvorio ordinaciju, zbrinuo familiju, a onda se vratio u Veliku Kladušu. Tu je među prvima u BiH otvorio privatnu praksu. Preko granice, s hrvatske strane, ima imanje, na moru vikendicu. Ima i vaše državljanstvo, za švicarsko ne znam. Mnogi ljudi idu kod njega na preglede, uglavnom oni koji su iz ovog kraja otišli u inozemstvo. Veliki je vjernik, redovit u džamiji, a vidi sad ovo – rekoše nam u Velikoj Kladuši. Doznali smo i to da doktor voli novac “više od rođene matere”.

Seno je, kažu, druga priča. Sportaš, blizak miljeu poduzetničkog podzemlja pa ima i onih koji misle da se ovdje uz pomoć SIPA-e podzemlje i razračunava.

– Doktor Pehlić nema veze s Tahirovićem i njegovim lopovskim djelima. Zašto je Tahirović njega uvukao u ovaj slučaj, najbolje sam zna. A čime se on bavi već 15 godina znaju i policija i sigurnosne agencije, ali šute. Udružena grupa je vrlo teška kvalifikacija, a za nju i nema dokaza. Dokazi govore nešto posve drugo. Jedini dokaz da je djevojka bila kod dr. Pehlića jest ultrazvučna snimka. Doktor se nje ne sjeća, a u knjigama piše da je bila na ultrazvuku trbuha. I to samo jednom – kaže nam Omer Abdagić, odvjetnik dr. Pehlića, uvjeren da će dokazati liječnikovu nevinost.

A Tahirovićev krimen koji svi spominju, ali ne bi o njemu detaljnije, vuče se od kraja devedesetih. Tako su u presudi za trgovinu ljudima otprije tri godine pobrojene i njegove prijašnje osude za iznuđivanje iskaza, ugrožavanje okoliša te protupravno lišavanje slobode. Sve te tri presude bile su, baš kao i spomenuta za šverc ljudi, uvjetne.

Pobjegla iz doma

Prošlo je nešto više od godine otkako je donesena presuda za trgovinu ljudima, u kojoj je Tahirović, bivši specijalac 5. korpusa Armije BiH, preveslao Engleze tako što je službenike njihova veleposlanstva uz pomoć krivotvorenih papira uspio uvjeriti da treba 18 viza za trenere, suce i natjecatelje koji idu na seminar o kik-boksu, a Seno je ‘naletio’ zbog šverca oružja. Uhićen je s Nedžadom Kličićem zvanim Krajiški Rambo i Zlatkom Murtićem zbog šverca oružja i vojne opreme. I opet je pušten.

– Jesenas je policija došla po mene i odveli su me na sud u Vukovaru gdje su me ispitivali tužitelji iz BiH. Spominjali su mi četiri imena, Tahirovićevo sam zapamtio, ovo doktorovo mi je potpuno nepoznato. Uglavnom, nisu mi htjeli previše pričati, samo su rekli da se radi o istrazi u kojoj je moja kći žrtva – kaže nam Rajko pa polako slaže mozaik kćerina života. Najradije bi svu krivnju prebacio na bivšu ženu s kojom se rastao prije osam godina, nakon 27 godina braka. O djeci se brinuo, ali ga je žena, koja je skitala, prijavljivala za zlostavljanje pa je dobio tri godine uvjetno i to vrijeme nije smio prići ni njoj ni djeci. Kad se vratio kući, vidio je da mnogo toga ne štima, ali se, kaže, nije smio miješati jer je bio pod paskom Centra za socijalnu skrb. Na kraju su sva djeca otišla od njega, osim danas 19-godišnjakinje koja je završila u domu u Bedekovčini.

– Bila je kod kuće na ljetnim praznicima, dao sam joj novac za put, a ona se javila iz Orašja. Tu ju je policija pronašla i dovela u dom u Osijek odakle je pobjegla najprije k mami na drugi kraj Hrvatske, a onda u Cazin koji ja, rodom od Banje Luke, pamtim samo po zlu i kriminalu. I mlađu sestru, koja boluje od dijabetesa, odvela je da tamo radi, ali je dijete nakon 10-15 dana palo u šećernu komu. Prestala si je davati inzulin. Vratila se, a starija je ostala… Samo da ovo dobro završi – kaže Rajko pa dodade da je nedavno izišao iz zatvora. Odležao je 26 dana jer nije platio kaznu koju je dobio nakon “obračuna” s bivšom ženom, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.