Magarčevi podrepci, Gospa ima pametnijeg posla

Jedan najboljih nogometnih trenera današnjice i trener Manchester Cityja Roberto Mancini proteklih je dana boravio u Međugorju. U Međugorje je, kako je i sam potvrdio, došao u privatni posjet, kao vjernik, a ne nogometni stručnjak. Iz tog je razloga i izbjegavao pitanja o ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’. Međutim, to nije spriječilo ovdašnje ‘šaljivdžije’ da ne bace po koju sprdnju na njegov posjet i osobni stav kao vjernika o Međugorju i Gospinu ukazanju u ovom hercegovačkom kamenjaru. Valjda je ‘in’ nasmijati se onome koji se krsti i moli?!

Piše: Ivan Kraljević (ABCportal.info)

O posjetu su pisali mnogi, pa tako i dežurni kolumnisti Boris Dežulović i Ahmed Burić koji su se na krajnje arogantan i ružan način u svojim, ovog puta, ‘škrabanijama’ izrugali Manciniju i njegovu katoličanstvu, prikazujući Gospu kao kladioničara, psovača i mrzitelja vjerojatno aludirajući kako su katolici upravo takvi. Premda su pokušali biti zanimljivi i šaljivi u ispunjavanjima svojih ‘zadataka’, mene kao katolika je zasmetalo takvo poigravanje s vjerom koju ispovijedam. Zar je bilo teško razumjeti da je čovjek kao individualac došao pomoliti se Onome u kojeg vjeruje, a ne kao neki športski dužnosnik ili izaslanik koji će tražiti da, kako to oni napisaše, ‘mrskim rivalima crkne krava’?! Ali valjda to tako ide u njihovom svijetu. Netko se moli Bogu, a netko parama koje čuda čine, pa čak i redove ispisuju.

Možda sam jedini (a uvjeren sam u suprotno) kojem su zasmetali osvrti ovog dvojca, ali postavljam si pitanje što bi se dogodilo da je u pitanju bila neka druga religija?! Sjetimo se kako su samo muslimani reagirali na Vilksove karikature proroka Muhameda kao psa. Neki su te Vilksove radove nazvali i bogohuljenjem i svetogrđem. S time bih se i složio. Uostalom, već sam prije koju godinu napisao kako je svaki napad na vjerski simbol i instituciju destruktivan čin i protiv je svakog Božjeg zakona. Ako ja u tuđe ne diram, ne dirajte ni vi u moje. A, osim toga, budite što želite…

No, kako ih nazvao jedan moj prijatelj, te ‘kvazi ateiste’ ipak nešto sekira dok im smeta sve vezano za vjeru. Ne umanjujući njihov dosadašnji rad (dosta dobrih stvari su napisali), postali su takve krtice koje doslovno žele stalno nešto čeprkati oko tuđih, ne gledajući što je u njihovom dvorištu, ili avliji, da me obojica razumiju. Izgleda da su toliko nesigurni u sebe i svoju (ne)vjeru da im je jedina zanimacija i dužnost blatiti sve oko sebe. S druge strane, možda je posrijedi samo njihov humor, pogotovo ako su pisali u gluho doba noći, inspirirani Kožinim vicevima koji su postali već tradicionalne uspavanke. Uostalom, čovjek ima takav običaj.

Nije bezrazložno papa Benedikt XVI. u svojoj novogodišnjoj poruci upozoravao na fenomen ‘kršćanofobije’, to jest na ‘potajne i podmukle oblike predrasuda i suprotstavljanja kršćanima i vjerskim obilježjima’. Ako budemo iskreni i složni da se i u Crkvi događaju ružne stvari (pedofilija) to nikome ne može i ne smije biti motiv za generalizaciju, pa i kršćano-mizantropiju. Da, da, nije u pitanju kršćanofobija jer oni se ne boje kršćanstva, već je posrijedi okorjela mizantropija kojom se nastoji na tako arogantan što bolje ocrniti, omalovažiti i na koncu zamrziti one koji ipak vjeruju u Boga.

Stoga, dragi moji, ne ponašajte se najpametniji, najbolji ili pak najispravniji, takvi najviše podsjećaju na magarčeve podrepke. Ne morate vjerovati, ali bar upamtite da Gospa zasigurno ima pametnijeg posla i brige od onih hoće li ‘građani’ doći do titule ili hoće li Džeko zaigrati. Gospa ne igra kladionicu, njezina je uloga sasvim drukčija. Svi ćemo doći na naplatu i odgovarati za svoje postupke. Do tada, znajte da su međusobno poštivanje i tolerancija ipak “najviša religija”. Ali od toga smo daleko u ovoj napaćenoj zemlji, a upravo bi se vi mogli pobrinuti da bude suprotno…

ABCportal.info

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.