Lokmić: Kontinuirano se radi na poboljšanju statusa branitelja

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić izrazio je zadovoljstvo radom Ministarstva u posljednjoj godini dana, od kad je preuzeo tu funkciju te kazao da je uspio riješiti niz gorućih problema.

U razgovoru za Fenu, ministar Lokmić je naglasio da kontinuirano rade na poboljšanju statusa pripadnika braniteljske populacije te da u suradnji s predstavnicima braniteljskih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane održava redovne sastanke u cilju poboljšanja i unaprjeđenja statusa te značajne kategorije bh. društva.

Svaki borac je svetinja i priča za sebe i pomoći ću svakome od njih da riješi ili dijelom ublaži problem, poručio je Lokmić.

Dolaskom na poziciju ministra, koja je zbog smrti Salke Bukvarevića bila prazna tri godine, Lokmić je kazao da je sagledao situaciju te da mu je ukazano na goruće probleme koje je hitno trebalo riješiti, kao što je problem Zakona o razvojačenim braniteljima, jer je postojala opasnost da se isplata za posljednji kvartal 2023. godine dovede u pitanje, što su uspješno riješili.

Dodao je da je riješio problem tzv. švicarske formule, te da mu je od početka mandata od udruženja sugerirano da se ide na usklađivanje osnovice i unaprjeđenje te formule.

Na posljednjoj sjednici Vlade usvojili smo odluke koje se tiču osnovice i koeficijenta za isplatu svih naknada braniteljske kategorije i vjerujem da ćemo sa 1. srpnja povećati isplate za planiranih 6,5 posto za sve naknade te kategorije, kazao je.

Istaknuo je da to ministarstvo kontinuirano osigurava i uplaćuje sve naknade za 104.875 korisnika te je naglasio da je prema podacima za mjesec ožujak po Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji izvršena isplata za 4.653 korisnika prava u iznosu od 1.415.635,07 KM.

Također je naveo da je prema Zakonu o pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja za 4.653 korisnika isplaćen ukupan iznos od 1.435.169,76 KM, dok je po osnovu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji za 23.158 korisnika isplaćen ukupan iznos od 4.716.687,80 KM.

Lokmić je podvukao da je u tijeku 2023. godine realiziran Kapitalni transfer pojedincima – automobili za invalide u iznosu od 1.491.651,15 KM, kojim je osigurano 50 automobila za 50 ratnih vojnih invalida 100 posto I grupe.

U cilju osiguravanja što kvalitetnijih automobila koji će zadovoljiti potrebe ove braniteljske kategorije, obzirom na činjenicu da se radi o najtežoj kategoriji ratnih vojnih invalida, čije se stanje svakodnevno pogoršava, na prijedlog ovog ministarstva Vlada Federacije BiH izmijenila je Uredbu o sufinansiranju nabavke putničkih automobila za ratne vojne invalide 100 posto I grupe, kojom je ranije utvrđeni iznos od 30.000 KM povećan na iznos od 50.000 KM, a vrijeme u kojem ratni vojni invalidi ne mogu otuđiti vozilo smanjeno je sa sedam na tri godine, kazao je.

Kao razloge za donošenje tih izmjena naveo je želju da krajnji korisnici tog prava dobiju što kvalitetniji automobil koji će zadovoljiti njihove potrebe.

Ministar je također kazao da je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata usvojena i izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kako bi omogućili većem broju razvojačenih branitelja da ostvare pravo na egzistencijalnu naknadu.

U skladu sa Zakonom o pravima branitelja donesen je Pravilnik o radu liječničkih povjerenstava kojim je pojednostavljeno pravilno i efikasno okončanje druge i treće faze provođenja kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, kazao je.

Lokmić je istaknuo da je imenovao i Povjerenstvo za izmjenu zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite čiji je zadatak da razmotri pitanje usklađivanja osnovica za utvrđivanje mjesečnih novčanih naknada i da ih uskladi na isti način kako je to regulirano Zakonom o mirovinsko-invalidskom osiguranju, što predstavlja prioritet u radu tog ministarstva za 2024. godinu.

Lokmić je istaknuo da je Vlada FBiH na njegov prijedlog usvojila odluka o utrošku sredstava, kao što je Transfer za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija koji je utvrđen proračunom FBiH za 2024. godinu u iznosu od 2.200.000 KM, kao i Tekući transferi neprofitnim organizacijama – udruženja proistekla iz posljednjeg obrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu od 660.000 KM te Tekući transferi pojedincima – Za pomoć u liječenju boraca i invalida u iznosu od 3.800.000 KM.

Ministar je izdvojio i Transfer za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja u iznosu od 1.200.000 KM, zatim Transferi neprofitnim organizacijama u iznosu od 690.000 KM, Transfer za podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljske populacije u iznosu od 600.000 KM te Transfer Savezu logoraša BiH, Hrvatskoj udruzi logoraša domovinskog rata u BiH i IDA – istraživačko dokumentarne aktivnosti i zaštita žrtava svjedoka genocida u ukupnom iznosu od 280.000 KM.

Između ostalog, ministar je naveo i Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za obilježavanje značajnih datuma u iznosu od 500.000 KM.

Ministar je još dodao da će sa 7. svibnja objaviti sve javne pozive te je pozvao pripadnike braniteljske populacije koji planiraju aplicirati po bilo kojoj osnovi proprate pozive.

Otvoreni smo za suradnju i poručujem borcima da u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine imaju prijatelje, suradnike i produženu ruku njihovih interesa, zaključio je ministar Lokmić u razgovoru za Fenu.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Koji branitelja?. Kada mu iza kraljeznice pogledas, vidis zastavu sa Ljiljanima sv. Ante. Di je zastava sa hrvatskim grbom?.

  • Vratite vi nama 10 posto što nam primate već 15g na ime ušteda to se odnosi na vojne p. U.

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Polaganje za nogometnog suca u Širokom Brijegu

Udruga nogometnih sudaca i instruktora ŽZH u sklopu projekta "Postani nogometni sudac" organizira polaganje za…

46 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Zrinjski u Banja Luku ide s golom prednosti

[gallery ids="684782,684783,684778,684779,684780,684781"] Prva finalna utakmica nogometnog Kupa Bosne i Hercegovine odigrana je u srijedu na…

53 minute prije
  • PR

Mepas Mall Drama Dan

Proljetni dani bude želju za shoppingom, pravo je vrijeme za pronalazak modne formule koja će…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Hrvatski prvoligaš odlučio igrati bez navijača, razlog je bizaran

Sasvim neobična situacija dogodila se u hrvatskoj Prvoj nogometnoj ligi. Naime, ovaj petak igra se…

3 sata prije
  • Vijesti

Ljubuški poljoprivrednici uskoro dobivaju 80 novih plastenika

80 poljoprivrednih proizvođača s područja Ljubuškog uskoro će dobiti novih 80 plastenika čime će kapaciteti…

3 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Dva hrvatska obalna grada u top 10 najljepših u Europi

Hrvatska je obala poznata po svojoj prirodnoj ljepoti koju turisti iz država diljem svijeta prepoznaju…

3 sata prije