Koliku ćete njemačku mirovinu primati ako vam umre supružnik?

Ako supruga ili suprug ostanu udovica, odnosno udovac, primaju li punu njemačku udovičku mirovinu ako se presele u inozemstvo?

Zakonsko mirovinsko osiguranje isplaćuje supruzi/suprugu udovičku mirovinu na zahtjev. To se plaća iz osiguranja umrle osobe, piše N1.

Supruga/suprug će dobiti udovičku mirovinu ako je:

  • Smrt nastupila tijekom braka i ispunjen je minimalni staž mirovinskog osiguranja od pet godina ili je to ispunjeno prije vremena (npr. zbog nesreće na radu)
  • Supruga/suprug se nisu ponovno udala/oženili ili sklopili registrirano partnerstvo.

Ako vaša supruga/suprug osim udovičke mirovine prima mirovinu iz vlastitog osiguranja, ta se mirovina računa kao njezin/njegov vlastiti prihod i prebija se s mirovinom udovice/udovca, kaže Gundula Sennewald iz Njemačke udruge mirovinskog osiguranja za t-online.

Ako promijeni svoje mjesto boravka u inozemstvo ne samo privremeno nego trajno, to može utjecati na mirovinu udovice/udovca i zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu.

Stoga uvijek prije odlaska u inozemstvo treba na vrijeme zatražiti savjet od nositelja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, kaže Sennewald.

Bez obzira na nacionalnost, mirovina će biti ograničena ako ste u mirovini izabrali stalni boravak u inozemstvu.

U tom slučaju mirovina se može smanjiti ili se više uopće ne isplaćivati, kaže Sennewald. Vaša supruga/suprug sami odlučuju gdje će mirovinsko osiguranje prebaciti uplatu – na račun u Njemačkoj ili u inozemstvu, prenosi Fenix Magazin.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Neshvatam ovaj prilog gore , moja majka je prije godinu dana naslijedila mirovinu od pokojnog oca i niti je njezina umanjena niti je manje dobila oceve mirovine. Dobila je tacno onaj iznos od 60 ili 63 % od muzeve mirovine koji joj pripada. Otac kad je se odjavio iz njemacke i dokazo da je ovde zdravstveno osiguran , dobivo cak i vise mirovine jer je tamo posto oslobodjen placanja zdravstvenog osiguranja. Nsu tamo trebali placat porez na mirovinu posto su oboje odjavljeni. Pritom su oboje dostavili tamo da dobivaju nesto i domace mirovine. Znaci i pored toga dobivaju puni iznos koji ih pripada od njemacke mirovine. Nije se zar u roku godinu dana promino zakon tamo.

    • Za 8:08, pa po cemu je ono sto ti pises suprotno ovom tekstu. Mama ti dobija 60-63% od iznosa penzije, koju ti je ranije dobijao pokojni otac. Posto se nije ponovno udavala nakon smrti muza, moze zadrzati penziju. Kada bi se ponovno udala izgubila bi i penziju, iako joj ona pripada
      jer se ona cijeli zivot brinula o djeci i kucanstvu, da bi muz mogao raditi za placu. Ali to je samo jedan od puno oblika diskriminacije zena u Njrmackoj. Posto ti mama nema trajno prebivaliste u Njemackoj, ne mora tamo placati porez, niti zdravstveno osiguranje.

      • Radi se o tome sto moja majka ima svoju mirovinu jer je sama radila a na svoju dobila 60-63% muzeve penzije. Ima ovde nesto domace mirovine i sve te tri mirovine nisu utjecale da joj se od jedne uskrati nesto. Zato mi je prilog sporan i u najmanju ruku cudan.

        • Za 10:12, ok, radi se o mirovini, na koju tvoja mama ima pravo do kraja zivota, osim u slucaju ponovnog sklapanja braka, u tom slucaju automatski gubi pravo na nju. S obzirom da ima pravo na mirovinu i iz osobnog placenog rada, njeno zdravstveno osiguranje i nije vezano za ono njenog pok.muza, jer ona ima svoje.
          Druga stvar, pitanje je s kojom sluzbenicom su radili razgovor i koliko se osoba stvarno kuzi u sve zakonske odredbe, ima i u Njemackoj puuuuno nesposobnih drzavnih sluzbenika. Zavisi i kakav je prijevod onoga sto je ona rekla, mozda je osoba prevoditelj/ica krivo i prevela dijelove razgovora.
          Moguce je da se dio razgovora odnosi i na to koliko su primanja od penzije za njemacke uvjete, ispod zakonskog minimuma razine primanja, pa ako penzioneri zive u Njemackoj imaju pravo na dodatnu fin.pomoc od drzave, dok se ako penzioneri zive u inozemstvu, racuna vjerojatno minimalna zakonska razina primanja u toj zemlji. Ali sve se to moze saznati u za to predvidjenim sluzbama u Njemackoj, Hrvatskoj, ili u BIH kod zavoda za penzijsko osiguranje. Mislim da mu je sjediste u Sarajevu, a sto je zanimljivo, iz vlastitog iskustva iz Sarajeva su u roku par dana u Njemacku poslali sve podatke o doprinosima, radnom odnosu i sl., jer su presli na elektronske akte/ili kako se vec zovu/ a u Njemackoj je razjasnjavanje trajalo preko 1,5 godinu, s time da su opet zabrljali, nisu priznali vrijeme i sl..

  • U njemackoj trebas vise od 5 godina da radis da bi stekao pravo na mirovinu sve uplate sto si vrsio u tih 5 god. ti ne osiguravaju penziju to je zapravo prava diskriminacija i nepravda, a ako si radio nesto vise od 5 god. dobivas mizernih oko 150 eura mjesecno.

      • Logico, nije niža nego BiH daje svima razliku do do minimalne mirovine tj. 450 KM a mirovina ima mnogo 100-200 KM bez ovog dodatka iako su radili 40 godina.. A svi ispod 15 godina ne mogu ostvariti ni marke mirovine.
        A u Njemačkoj kak

    • Kod nas ni za 14 godina nema ni maeke mirovine a u Njemačkoj kako piše gore za 5 godina imaju bijednih 150 eura odnosno 300 KM,koje u odnosu kod nisu nije bjedno već odlično.

    • Namex a kod nas moraš raditi 15 godina da dobiješ minimalnu mirovinu. Oni ispod 15 godina nemaju ništa.

  • Jadni penzioneri tamo, znam ljude koji su uplacivali preko 30 god. i nemaju ni 500 euro, s tim novcem platis stan i rezije i nista ti ne ostane a njihovi politicari jos dobivaju pored visoke penzije jos otpremninu kad odlaze iz Bundestaga.

  • Za 12:44, za tvoju informaciju u Njemackoj drzavni sluzbenici ne uplacuju nista penzije, a dobijaju penziju 3-5 puta vecu od penzije radnika

  • Može li mi netko objasniti...majka se udala za nosioca Njemačke penzije gdje je on nju osigurao preko sebe...četiri su godine živjeli u braku da bi on umro....dali majka ima pravo na njegovu penziju(on je Njemački državljanin ,ali su zivjeli u BIH)

  • Dobar dan otac je umro, majka je ostala živa on je imao njemačku penziju sada me interesuje da li ona ima na nju pravo nakon njegove smrti(vjenčani su) i ako ima koji dokumenti su potrebni?

  • Koliko treba biti u braku fa bi ostvario pravo na porodicnu penziju iza umrlog supruga.Da li se odtvaruje pravo na penziju ako je brak sklopljen pred smrt. Znaci iz interesa

  • Koliko treba biti u braku da bi ostvario pravo na porodicnu penziju iza umrlog supruga.Da li se ostvaruje pravo na penziju ako je brak sklopljen pred smrt. Znaci iz interesa

Zadnje dodano

  • PR

Tomo Šped raspisuje natječaj za posao

Tomo Šped d.o.o. raspisuje javni natječaj u svrhu jačanja svog tima i traži osobe za…

11 minuta prije
  • Vijesti

Umirovljenici iz FBiH najavili izlazak na ulice

U skladu s odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO), ukupno…

33 minute prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Počinje izgradnja staklenog vidikovca u Trebinju

Tvrtka Porobić d.o.o. iz Trebinja gradit će budući vidikovac u gradu na Trebišnjici, javlja Akta.ba.…

54 minute prije
  • Nogomet
  • Sport

Milorad Dodik komentirao optužbe da suci favoriziraju Borac

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u nedjelju, gostujući na Face televiziji, tijekom revijalnijeg dijela…

1 sat prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life

Dani medijske pismenosti u Dječjem vrtiću Ljubuški

[gallery ids="682930,682931,682932"] U Dječjem vrtiću Ljubuški održana je radionica „Djeca i mediji kroz osjetila“. Radi…

1 sat prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Čapljina: U rijeci pronađeno beživotno tijelo mladića

Mrtvo tijelo 28-godišnjeg muškarca pronađeno je u subotu u rijeci Neretvi u mjestu Čeljevo, općina…

2 sata prije