Kočerinjani izgradili preko 20 km vodovodne mreže, trenutno radovi u Gornjim Mamićima i na Privalju

U tijeku su radovi na nastavku izgradnje i proširenja vodovodne mreže u MZ Kočerin u Širokom Brijegu. Radovi se izvode u zaseoku Police – Gornji Mamići, a također i u MZ Privalj koja će se spojiti na kočerinsku vodovodnu mrežu.

Kočerinski vodovod je neovisan o gradskom vodovodu Grada Širokog Brijega, jer vodi crpi s nekoiliko bazena/vodocrpilišta na području Kočerina.

Projekt izgradnje vodovodne mreže na Kočerinu započeo je izgradnjom bazena i crpnih stanica prije nešto više od 10 godna, a intenzivniji radovi krenuli su prije tri godine na izgradnji primarnog i sekundarnog dijela. Nositelj ovog velikog investicijskog projekta je Udruga za izgradnju i pokretanje vodovoda Kočerin uz suradnju s MZ Kočerin i MZ Privalj.

Do sada je ukupno odrađeno preko 20 kilometara vodovodne mreže što primarnog, što sekundardnog dijela.

Na vodovodnu mrežu je za sada spojeno ukupno 130 domaćinstava do kolovoza 2019. godine. Kočerinska sela koja su do sada dobila  još prije dvije i pol godine priključak na vodovodnu mrežu su: Gabrići, Ivankovići, Gašpari, Pripolje, Dubrava, Kočerin Iznad Magistrale, Kočerin Ispod Magistrale, Vojnica i Potkraj.

Prema riječima predsjednika MZ Kočerin i Udruge za izgradnju i pokretanje vodovoda Kočerin, Josipa Kožula na tom dijelu terena se može spojiti još nekih 70 domaćinstava, a o njima samima ovisi kada će i hoće li to učiniti.

Trenutno se intenzivno provode radovi na izgradnji primarne i sekundarne vodovodne mreže na dionici Police – Gornji Mamići

Tijekom ljeta ove godine nastavljeni su radovi na proširenju vodovodne mreže.

Trentuno se provode radove izgradnje vodovodne mreže na području zaseoka Police – Gornji Mamići gdje će biti oko 48 priključaka spojeno na mrežu. Trenutno je faza završetka radova uz suradnju s HT-om Mostar, koji paraleno s našim vodovodnim cijevima ubacuje i kablove za telefonsku mrežu. Vrijednost radova na ovoj dionici je preko 75.000 KM, od toga najveći dio financijske konstrukcije je od strane mještana navedenog naselja, kazao je predsjednik MZ Kočerin Josip Kožul u izjavi za portal Jabuka.tv.

Drugi dio gdje se trenutno provode radovi je Privalj koji se provode uz suradnju s njihovom Mjesnom zajednicom koja će se napajati s kočerinskog vodocrpilišta.

U fazi smo izgradnje sekundarne i primarne vodovodne mreže na Privalju. Do sada je završeno oko 70-75 % investicije, točnije dio od crkve prema Dužicama i prema područnoj školi. Ostaje još nedovršen dio kod benzinske crpke prema zapadu i prema istoku i s time bi se završila cjelokupna priča oko vodovoda na Privalju, najavio je Kožul.

Fotografija s početka radova na primarnoj vodovodnoj mreži u MZ Privalj

 

Očekuje se kako će  se na Privalju oko 70 novih domaćinstava napajati preko vodovoda s Kočerina. Nositelji projekta vjeruju kako bi se po završetku radova na Privalju i u Gornjim Mamićima na kočerinski vodovod bilo bi priključeno oko 250 domaćinstava, što bi bilo ukupno oko 70 % odrađenog predviđenog projekta.

Kada se završe ovi radovi, nakon toga imat ćemo jednu realnu pretpostavku da se projekt vodovodne mreže može dalje širiti prema Martinovića docu, Ivankovića docu, Kolobarića docu, Malim Garištima i Podvraniću. S time bi se završio cjelokupni projekt oko vodovodne mreže na Kočerinu. Vodovodne cijevi bi se na kraju uvezale u jedan prsten što je predviđeno i s projektom od strane JP “Vodovod i kanalizacija” Široki Brijeg, uz nužnu suradnju s gradskim vlastima i tim poduzećem koje je nositelj projekta koji će se u skorijoj budućnosti graditi u Ljubotićima, istaknuo je Kožul u izjavi za portal Jabuka.tv.

Svako kućanstvo koje se priključilo na vodovodnu mrežu dobilo je posebne šahtove koji su postavljeni izvan ili uz krajave dvorišta

Predsjednik MZ Kočerin posebno zadovoljan zbog velikog odaziva mještana na uzimanje priključka na vodovod.

Primjerice u ova dva sela gdje se trenutno provode radovi je preko 90 %, što nas posebno veseli.

Bitno je jako naglasiti da sve do sada što je uloženo u kočerinsku vodovodnu mrežu je najviše bilo u suradnji s mještanima, ali dakako primarni dijelovi mreže kao što su bazeni, crpne stanice, dovodne cijevi i ostalo ne bi bili mogući bez pomoći Vlade ŽZH i Grada Širokog Brijega, zaključio je Kožul u izjavi za portal Jabuka.tv.

Kočerin ima vlastite bazene i vodocrpilišta pa je neovisan u odnosu na gradski vodovod Široki Brijeg

Vrijedi istaknuti kako je kroz dosdašnja ulaganja oko kočerinske vodovodne mreže izdvojeno ukupno oko 2 milijuna KM, a ono što daju posebnu vrijednost projektu je da osim dužinskih velikih dijelova kroz kočerinska naselja, svladana je i velika razlika u nadmorskoj visini. Završetak svih radova oko kočerinske vodovodne mreže očekuje se kroz iduće dvije godine.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Luka Modrić ponovno piše povijest

Hrvatski vezni nogometaš Luka Modrić postao je u petak navečer treći stranac po broju nastupa…

10 minuta prije
  • Banner
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

Poznato tko stiže na jedinstveni festival putopisa u Ljubuškom

Prije par dana objavili smo Gorana Milića koji najavljuje Hercegovina Travel Fest. Jedinstveni je to…

23 minute prije
  • Vijesti

EUFOR-ov cilj je stvaranje mirne i multietničke BiH

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom nedavnih medijskih izjava o sigurnosnoj situaciji…

47 minuta prije
  • Košarka
  • Sport

Velić: S obzirom na proračun, rezultati su nam iznad očekivanja

Trener Širokog Brijega Ivan Velić u razgovoru za Sportske novosti dotaknuo se uspjeha u ABA…

1 sat prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life

“Pruži ruku” za Pučku kuhinju u Mostaru

U mjesecu svibnju radijska voditeljica Antonela Vučić, zajedno s profesoricom engleskog jezika Adrianom Zorić, odlučila…

11 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Liverpool odlučio tko će naslijediti Kloppa

Nizozemski stručnjak Arne Slot bit će novi trener Liverpoola, objavio je Fabrizio Romano. Slot je…

11 sati prije