Juncker i Hahn dočekani u Predsjedništvu BiH

Predsjedatelj i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić dočekali su danas u Sarajevu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i europskog komesara za politiku proširenja i susjedstva Johannesa Hahna.

Predsjedniku Europske komisije Junkeru predsjedatelju Predsjedništva Dragan Čović i predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić uručit će danas odgovore na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Prije ceremonije predaje odgovora na Upitnik Europske komisije protokolom je predviđen bilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Europske komisije i članovima izaslanstva Europske unije.

BiH lideri ocijenili su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Europskoj uniji, a predsjedatelj Zvizdić napomenuo je da su priprema i usuglašavanje odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz europske agende.

U procesu odgovaranja na Upitnik sudjelovalo je 1.100 različitih institucija sa svim razinama vlasti. Upitnik upućen BiH sadržavao je 3.242 pitanja te 33 poglavlja pravne stečevine EU, a komesar Hahn uručio ga je 9. prosinca 2016. godine predsjedatelja Zvizdiću.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju Uniji.

(Fena)

Zadnje dodano

  • Vijesti

Kada vidite ove cifre, shvatit ćete zašto se političari bore za ulazak u EU parlament

Ovog tjedna započela je kampanja za europarlamentarne izbore koji se održavaju od 7. do 9.…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Skender: Na Borac idemo s najboljim mogućim opcijama

Novi okršaj s banjalučkim Borcem, ovaj put u sklopu 29. kola Premijer lige BiH, Široki…

2 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Željezničar preokretom do pobjede nad GOŠK-om

[gallery ids="682719,682720,682721,682722,682723,682724"] FK Željezničar porazio je NK GOŠK 2:1 u susretu 29. kola Premijer lige…

2 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

Ivanišević otkrio tko mu je broj jedan u svijetu tenisa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV legendarni Goran Ivanišević komentirao je nedavni prekid suradnje s…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Sloga svladala Zvijezdu koja je dvaput “pocrvenjela”

Nogometaši Sloge svladali su ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0 u susretu 29. kola Premijer lige…

3 sata prije
  • Business
  • Vijesti

Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan

U Grčkoj se u srpnju uvodi šestodnevni radni tjedan. Kako navode lokalni mediji, ova obveza…

3 sata prije