Jedinstvena biciklistička ruta kreće iz Širokoga Brijega

Ured Vlade ŽZH za europske integracije organizira biciklistički događaj koji započinje 8. rujna 2022. godine sa startom i ciljem u Širokom Brijegu, a završava 11. rujna 2022. godine.

Sudionici bicikliranja će obići franjevačke samostane i muzeje u Hercegovini, s ciljem promocije i razvoja novog kulturno-turističkog i ciklo-turističkog proizvoda pod imenom Franciskana.

Planirani polazak sudionika je u 9:00 sati s platoa ispred Franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije (Kardinala Alojzija Stepinca 14, Široki Brijeg).

Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12. stoljeća. Pored dušobrižništva franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Franciscana vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Cilj projekta Franciscana je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati sve franjevačke samostane i s njima povezane muzeje u Bosni i Hercegovini i kroz koju će se na jedinstven način vrednovati kulturno-povijesna baština Hrvata u BiH. Kroz projekt će se razviti novi kulturno-turistički proizvod koji će doprinijeti afirmaciji i ostanku Hrvata u BiH, a posebno mladih koji će kroz ovaj kulturno-turistički proizvod prepoznati i poslovnu priliku.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu.

Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu franjevačkih samostana a koji se svaki na svoj način posebni Franciscana uvezati će se sljedeće franjevačke samostane i muzeje u sklopu tih samostana: Franjevački samostan u Mostaru, Franjevački samostan u Međugorju, Muzej Humac i Galerija majka u Franjevačkom samostanu u Ljubuškom, Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg, Franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepan u Gorici-Sovićima u Grudama, Franjevački muzej ”U kući oca mojega” u Posušju, Franjevački muzej u Tomislavgradu „Fra Jozo Krizić“ u kojem se čuvaju ostaci prapovijesno slona pronađenog u Tomislavgradu te najveća slika Vlahe Buhovca ”Isus prijatelj malenih”, Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, Etnografski muzej u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit, te Franjevačka kuća u Masnoj Luci, priopćeno je iz Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Pa po kojim to biciklistickim stazama ce voziti biciklisti?, kod naseg domaceg stila voznje autima, nastradace nakon prvih 3 km voznje. Nece ih moci spasiti ni sv. Franjo niti svi andjeli cuvari. Jedino da voze nekim panciranim biciklo-tenkovima 😁

Zadnje dodano

  • Tehnologija

I Europska unija će zabraniti TikTok?

U nedavnoj raspravi u Maastrichtu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sugerirala je da…

18 minuta prije
  • Vijesti

Plenković prozvao Milanovića: Sakrio se kao mali miš

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković prozvao je u utorak predsjednika Republike Zorana Milanovića da…

39 minuta prije
  • Košarka
  • Sport

Završena sezona za Bojana Bogdanovića

Hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović bit će tijekom ovog tjedna podvrgnut operaciji na lijevom gležnju te…

59 minuta prije
  • Glazba
  • Zabava

Hrvatska glazba Mostar priredila jazz koncert na otvorenom

[gallery ids="683252,683247,683248,683249,683254,683250,683253,683251"] Uoči Svjetskog dana jazza Hrvatska glazba Mostar u utorak je na platou ispred…

1 sat prije
  • Vijesti

Radio Posušje i OŠ fra Petra Bakule dobivaju rampu i dizalo

[gallery ids="683238,683240,683241,683239"] Potpisivanjem ugovora o izvođenju radova na ugradnji rampe (kose stubišne platforme) na objektu…

2 sata prije
  • Vijesti

Tri bh. javna poštanska operatera planiraju uskladiti cijene usluga

Predstavnici Uprava tri bh. javna poštanska operatera, HP Mostar, BH Pošte i Pošte Srpske održali…

2 sata prije