Izetbegović: O promjeni Izbornoga zakona nema govora, Čović neće izazvati krizu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je gostujući u Dnevniku D Federalne televizije da stranka na čijem je čelu još uvijek ni s kim nije razgovarala o koaliranju, ali da je otvorena za koaliciju sa svim strankama jer je guranje SDA u opoziciju jako rizična stvar.

Za sada nismo ni s kim razgovarali o koaliciji, osim usputno uz kavu. Pustili smo da se situacija hladi, još su pregrijane emocije i glave koje unose lošu atmosferu u taj ciklus koji slijedi. Zemlji treba široka koalicija jasno bazirana na programu koju čine pobjedničke stranke koje su izraz volje naroda. SDA je izraz volje bošnjačkog naroda, onog koji je branio ovu zemlju, patriotskog, to je stranka koja predstavlja bošnjački narod koji je privržen osnovnim vrijednostima Bošnjaka, vjeri i kulturi, kazao je Izetbegović.

Kazao da je sve stranke imaju razlog da krenu na SDA, da napadnu stranku koja, kako je istaknuo, drži koheziju u zemlji, a to se ne može dobro završiti.

Priča je da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a onda bi da preuzmu Sarajevo, grad koji je SDA dovela na razinu metropole, gdje je proračun veći nego u RS, i sad bi to trebalo da se otme od SDA. Vrijeme je za iskorak i ideološko pomirenje između ljevice i desnice, vrlo rado bismo imali široku koaliciju. Ne postoji stranka s kojom ne bismo koalirali. Ljevičari su me iznenadili ovim rigidnim odnosom, bojim se da bi to moglo rezultirati krizom, sporim formiranjem vlasti, formiranjem loše vlasti, ali na nama je da pokušamo, SDA će pozvati sve da napravimo što širi front. Preduvjet je prestanak uporne svađe, reforme na bazi europskog puta i masovna izgradnja. BiH može postati najbrže rastuća ekonomija u regiji ili se može sunovratiti u svađe i razbijene koalicije ili da se pobjednička stranka pokuša gurnuti u opoziciju, naveo je Izetbegović.

Smatra da Dragan Čović, usprkos najavama i očekivanjima, neće izazvati krizu u zemlji, te da će, u najgorem slučaju, nastojati zadržati procese do krajnjeg roka.

Što se tiče Izbornoga zakona, nisam uvjeren da će postići ono za što je zainteresiran, što se tiče SDA o tome nema govora. Što se tiče uspostave Doma naroda, Središnje izborno povjerenstvo ima obvezu podijeliti mandate i ono će to uraditi, rekao je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Vjeruje i da će novi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik biti odgovorniji jer zastoj nikome ne odgovara.

Što se tiče njegova političkog angažmana nakon odlaska iz Predsjedništva BiH, kazao je da će razmisliti o angažmanu o Domu naroda.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Sda volja bošnjačkog naroda a Hdz nesmje bit volja hrvatskog naroda pa čita li ovo itko imalo pismen u ovoj zemlji,ovo je radikal kakvog nema u Europi.

  • Ti si apsolutno najveći neprijatelj BiH, svojevremeno je i milošević imao takvu retoriku, poturice luda.

  • Tooo bakire samo tako vozi,pa cemo se prije otcjepiti!Bakire tvoja prevelika ljubav za BiH je istopi,mislim sto je i dobro za nas.

  • Bakire ti si doveo do ove krize, nametajuci Komsica hrvatima treci puta za hrv. Clana presjednistva... Pa to je strasno u to si upetljao i Islamsku zajednicu, vjerske poglavare sto je jos strasnije. Sada ti nekome prijetis i drzis predavanja. Tvoj pokojni otac je bio mudar politicar i nikada sebi nije dozvolio to sto ti radis. Radikalizirao si bosnjake, bosnjacku scenu tako da ste i lijevi i desni presli granicu normalnog i ljudskog.. Sve to prolazi do jedne mjere ali se poslije obije o glavu... BiH- na nikada od rata nije bila podjeljenija i nikada politicari nisu toliko bili zatrovani mrznjom i na ionalizmom. To nije dobro. Na zalost bosnjacka politicka svena se takmici tko ce biti brutalniji u obracunu sa hrvatskim narodom koji je najmalobrojniji. Sto si gori veca ti popularnost, to je jadno i zalosno... A svi pricaju o Evropskom putu...

  • Ova fava govori vise od svega... Sada mu prijeti izostanak iz zakonodavne vlasti njemu i njegovoj stranci na svim nivoima od opcina, kantona, drzave i on ce biti jos radikalniji u stavovima nasprem hrvatskog naroda. Jer to je sigurna i provjerena metoda bosnjacke politicke svene... Ali svemu dode kraj pa ce valjda doci kraj i ovom ugnjetavanju i zulumu bosnjacke radikalne politike naspram nejacih i malobrojnijih...

  • Pa policiju ti rafalaju po Sarajevu majmune jedan. Nećeš ti biti taj koji će o tome odlučivat što će Hrvati. A za dvi godine će vam tribat viza i za ulazak u Hrvatsku!

Zadnje dodano

  • PR

Samsung Galaxy S24 Ultra QUIZ

Nagradni natječaj od 20.04. do 20.05.2024. Samsung Galaxy S24 serija pametnih telefona donosi potpuno novo…

20 minuta prije
  • PR

Roštilj utorak u AX-Solingu

Utorak u AX-Solingu donosi odlične prilike za uštede. Samo ovoga utorka, 30. travnja, iskoristite velike…

31 minuta prije
  • Business
  • Vijesti

Poznat datum otvaranja njemačke mega-tvornice u Prozor-Rami

Radovi na izgradnji tvornice “GS-RAMA” u završnoj su fazi, a otvorenje se planira 11. ili…

55 minuta prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Teža prometna nesreća na Žovnici

Teža prometna nesreća dogodila se u ponedjeljak oko 7:45 sati na magistralnoj cesti M-6.1 Mostar…

1 sat prije
  • Auto-Moto
  • Banner

Zatvara se dionica autoceste Zvirovići – Bijača

Uz povoljne uvjete za vožnju, promet se na većini cestovnih pravaca odvija bez zastoja i…

2 sata prije
  • Banner
  • Vijesti

Maslinik u Ljubuškom ne može naći radnike: Dnevnica odlična, ljudi ne žele raditi

Najveći maslinik na Balkanu prostire se na više od 500 tisuća kvadrata, a smješten je…

2 sata prije