Izetbegović: Nećemo dopustiti scenarij iz ’92. godine

Moja izjava da ćemo imati odgovor i za najgore scenarije i da smo se ”prebrojali”, izazvala je bujicu pretjeranih reakcija, uz ”zgražavanje” i tvrdnju da je riječ o ”ratnohuškačkoj izjavi”,  kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Čelnik SDA oglasio se u četvrtak navečer na Facebooku:

Niti ima potrebe za ”zgražavanjem”, niti je izjava ”ratnohuškačka”. Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvijek biti spremni da sve učinimo kako bi sačuvali vlastitu državu, sigurnost i mir u njoj, naše je pravo i obaveza. Tu obavezu svakom građaninu Bosne i Hercegovine propisuje i Ustav.

Ne može biti prijetnja ni ratno huškanje kada kažemo da ćemo se braniti. Ratno huškanje je kada se prijeti secesijom, podjelom države, na dnevnoj bazi govori o ”srpskom svetu”, o prekrajanju granica, kada se vrijeđa i omalovažava cijeli jedan narod, kada iz susjedstva svakodnevno dobivamo poruke koje su vrlo često nalik onima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Svjedoci smo četničkih okupljanja i prijetnji da će Drina ponovno teći krvava, kao što je tekla u Drugom svjetskom ratu i tijekom agresije od ’92. do ’95. godine; svjedočili smo i odlikovanjima za Radovana Karadžića i druge presuđene ratne zločince; svjedočimo i naoružavanju Srbije i policije entiteta RS, strategijama nacionalne sigurnosti i obrane Srbije koje obuhvaćaju teritorij BiH, namjernom slabljenju obrambenih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, svjedočimo i da već duže vrijeme MUPRS popisuje povratnike u ovaj entitet… I dugo bi se još moglo nabrajati.

Sve to nije izazvalo skoro nikakvu reakciju, ili su te reakcije bile veoma blage od strane onih koji jučer i danas žestoko reagiraju na moju izjavu. Da je bilo odlučnih reakcija na pobrojano, onda vjerojatno ni ja ne bih morao ljudima koji su s pravom zabrinuti pojašnjavati da nećemo dopustiti scenarij iz ’92. godine.

Bosna i Hercegovina je bila izložena agresiji, a bošnjački narod brutalnom pokolju koji je kulminirao genocidom, i istovremeno – embargu na oružje. U demilitariziranim zona Žepa i Srebrenica u kojima im je UN jamčio sigurnost, nad Bošnjacima je počinjen genocid. Zato Bošnjaci, u okolnostima u kojima svakodnevno svjedoče potezima i porukama koje prijete ugrožavanju stabilnosti i mira, imaju pravo na zabrinutost, oprez i organiziranje obrane vlastitih života, naravno u okvirima zakona i institucija Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo više nikad dopustiti da nas ponovno prebrojavaju po masovnim grobnicama i logorima.

Bošnjaci nikada i nikog nisu napali, niti će. Nisu se nikome ni svetili unatoč stravičnim zločinima koji su nad njima počinjeni. Naprotiv, zaustavili su svaki pokušaj osvete u napaćenom, opkoljenom Sarajevu. Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost.

Ali, slabost i izostanak svijesti o opasnosti kojoj smo izloženi može biti uzrokom novih pokušaja da se realiziraju zločinački velikodržavni projekti na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Snaga i spremnost na obranu takve pokušaju mogu osujetiti. Svaki narod i svaka država na svijetu ima pravo na obranu. To pravo neće biti uskraćeno Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, poručio je Izetbegović na Facebooku.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Laze pokvareni, njegova armija imala mudzhedine i vojsku koja je potjerivala i ubijala civile i do tad saveznike.

    • Jedna vreća za mog boookira,sebi-ja ogrni se diplomom.Riđane, nećeš biti u trezoru, tvoji će te rješiti ako bi do nečega došlo. Narod je pametan pa neće dozvoliti sukob, sukob vas jedino može zadržati na vlasti i krađa na izborima,normalno

  • Izetbegović želi ostvariti Bošnjački cilj...isto radi što i Milošević prebacuje krivicu na druge da żele razzbiti državu.
    Ako se netko ptotivi da država nemože biti Bošnjačka, onda okrivljuje druge i pilu okreće naopako.
    Stvarno, zaslužijo je jednu po nosu.

    • Ma sta ces ti smlatino dozvoliti, treba te protjerati zajedno sa tom nepismenom mahalusom. Kako vas samo nije stid, dovedi svoju djecu iz inozemstva pa neka ti oni ratuju smradu jedan, a tu ludu zatvoriti zbog laziranih dokumenata. Ljudi moji krajnje je vrijeme da se dignemo protiv njih

      • Ja se slažem s ovim prvim, ima dovoljno HDZ kadra, ako bude rata nek oni idu u rat, njima ionako vladajuća stranka sve znači. Vrhuška će ionako glumiti izbjeglice po moru. Bože dragi taj narod baš naivan, vrhuška se zna prilagoditi šta je je, bilo koji sistem, treba se znati prilagodit, javit ljudima, pozdravit. Al nije svak ni za toga, al dobro dobro dodju i ovi što će poletit na prvu liniju ako zapuca.

        • [za 7:28]
          HDZ ne spominje rat , rat spiminje hađija Izetbegović i poturica Komšić suborac mudžahedina.

  • Čovjek nije normalan ni trunke. Kvaliteta bijelog praha je rapidno pala.Šta si ti radio 1992 ?

  • Bože moj što sve ovaj čovjek lupeta.Govori o nekakvoj BiH u kojoj će "oni"valjda misli na Muslimane iz BiH braniti tu "neku" BiH a pri tome zaboravlja i to namjerno kako tu "neku"BiH čine još 2/jednako ravnopravna i konstitutivna naroda kojima ukida njihovu konstitutivnost i suverenost nizom ratnohuškačkih mjera i izjava .Zanimljivo ja kako svi muslimanski politički predstavnici isto misle i govore što drugim riječima znači kako oni svojataju BiH kao svoje ekskluzivno pravo.Na to samo mogu reći eto vam tako zamišljena BiH ali bez Srba i Hrvata pa da vidimo kolika će ona biti.Drugim riječima riječi Bakira Izetbegovića znače samo jedno:Cijepanje te"njihove"BiH na tri dijela u kojima će svaki narod štititi svoju konstitutivnost i suverenost,pa neka onda štiti i on svoju.Nekako me izjave Izetbegovića podsjećaju na svojatanje tuđeg imena kad nemaju svoga.Prije 77 godina zločinac Tito im dao ime Muslimani čega su se u onom sustavu bez pogovorno držali da bi sada preko noći prihvatili ime Bošnjaci.Koje im je treće ime ako bude trebalo postavlja se pitanje?
    Nadalje,postojao je jedan NK Velež iz Mostara koji je bio sinonim za cijelu Hercegovinu u kojemu su igrali i Muslimani i Srbi i Hrvati i kao takav je bio respektabilan klub u bivšoj zločinačkoj SFRJ. Raspadom te zločinačke tvorevine i ratom u BiH Muslimani svojataju taj klub kao onaj Velež,no to nije ni sjena onog Veleža iz Mostara,već je ovaj Velež kojeg svojataju neki drugi Velež i to Velež iz Vapčića.To samo pokazuje kojom se metodologijom služe Muslimani u BiH. Svojataju tuđe kad nemaju svoje.Ta davno se je reklo:"U neviri nema vire".Amen i Aleluja!ZDS Bog i Hrvati.

  • On bi ratovao pa u trezor. Sirotinja na linije i da gine. Dodik bi svercao cigare i kavu, Covic bi peljusite Soko i izvlačio sto vrijedi. Bake bi rasporedio svoje poslusnike odane tko ce za bosnjacku sirotinju uvoziti cigare, alkohol, kavu, drogu itd. Sebija ce po islamskim zemljama skupljati vrece zlata i novaca za svoga muza. E to je ta realnost ovih lopova koji su sve pokrali. Nema vise Bakire budala da ginu za vas lopine. Covic neka pokupi ove specijalne postrojbe iz Elektra, Eroneta, zdravstva, mirovinskog raznih agencija i neka pravi profi brigadu za obranu uzurpiranog djela i poduzeca pod njegovom kontrolom. Koja govna, koja gamadi koja truju narod mrznjom radi svojoj lopovluka i kriminala.

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Tone jedan od najvećih gradova na svijetu, država premješta glavni grad

Smještena na sjeverozapadnoj obali Jave na ušću rijeke Ciliwung, Jakarta je glavni i najveći grad…

7 minuta prije
  • Business
  • Vijesti

BiH: Projekt od 1,5 milijardi KM i službeno propao

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor s partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7…

36 minuta prije
  • Vijesti

Federacija BiH se zadužuje za novih 30 milijuna KM

Federacija BiH ide u još jedno zaduženje - ovoga puta za 30 milijuna maraka. Zaduženje…

49 minuta prije
  • PR

Tomo Šped raspisuje natječaj za posao

Tomo Šped d.o.o. raspisuje javni natječaj u svrhu jačanja svog tima i traži osobe za…

1 sat prije
  • Banner
  • Vijesti

Umirovljenici iz FBiH najavili izlazak na ulice

U skladu s odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO), ukupno…

1 sat prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Počinje izgradnja staklenog vidikovca u Trebinju

Tvrtka Porobić d.o.o. iz Trebinja gradit će budući vidikovac u gradu na Trebišnjici, javlja Akta.ba.…

2 sata prije