Izetbegović: Hrvati svojim zahtjevima iritiraju bošnjačku stranu

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako smatra iritirajućim i opasnim po Bošnjake politički savez kojega su sklopili HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, objavio je sarajevski portal Faktor.

U intervjuu kojega je dao ovom portalu Izetbegović je konstatirao kako “politička sprega” lidera HDZ-a Dragana Čovića i Dodika, koji time pokušavaju izboriti izmjene izbornih pravila, priječi postizanje kompromisa i dogovora oko važnih pitanja uključujući tu izmjene izbornog zakona, ali i uspostave nove vlade Federacije BiH.

Procijenio sam da do 31. ožujka imamo sasvim dovoljno vremena završiti sve što je potrebno za formiranje nove strukture vlasti na federalnoj razini, uključujući u to i pokušaj da odredimo model i temeljna načela za izmjene izbornog zakona. Sve što bi išlo preko tog datuma bi sigurno bilo tumačeno kao neprihvatljivo razvlačenje, nepoštivanje volje birača i diktat manjine nad većinom, kazao je Izetbegović spominjući termin do kojega bi, prema izbornom zakonu, trebalo postići dogovor o izmjenama.

Sugerirao je kako mu se to čini nemogućim u sadašnjem političkom ozračju.

Čelnici HDZ-a Čović i SNSD-a Dodik godinama blisko surađuju, a najavili su da će s time i nastaviti u ovom mandatu i da će Dodik nastaviti podupirati stajališta HDZ-a.

Izetbegović je time očevidno aludirao na raniju izjavu Milorada Dodika da u cijelosti podupire zahtjeve HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona.

Nitko od konstitutivnih naroda u BiH ne može preglasavati, kao što je bilo takvih slučajeva s Hrvatima, kazao je Dodik prošloga tjedna.

HDZ BiH posebice inzistira na izmjenama pravila koja se odnose na način biranja članova Predsjedništva BiH, ali i na novom načinu biranja hrvatskih zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, kako bi se osiguralo da oni dolaze iz županija u kojima Hrvati imaju razmjernu ili apsolutnu većinu pa tako i izborni legitimitet.

Upravo takvim diktatom iritiraju, umjesto da umire i odobrovolje bošnjačku, odnosno bosansku stranu i glasačko tijelo, poručio je sada Izetbegović čelniku HDZ-a Čoviću.

Dodao je ipak kako razumije “frustracije” hrvatske strane, no kako i Bošnjaci imaju svoje zahtjeve ukoliko će se izborni zakon mijenjati, jer se time zadire i u bit Daytonskog sporazuma.

Bošnjačko-bosanska strana, koja u BiH čini 60 posto, a u Federaciji BiH 80 posto stanovništva i glasačkog tijela, osjeća se zbijena u bošnjačku kvotu koja se najčešće svodi na 33 posto pozicija i utjecaja u vlasti. Postoji čitav, da tako kažem “politički narod” koji ne glasa za nacionalne stranke i koji je uskraćen za utjecaj koji po Daytonu imaju konstitutivni narodi. Sve navedeno mora biti uzeto u obzir, nitko ne može biti ignoriran, svi moraju biti jednaki pred zakonom, pa i onim izbornim, kazao je Izetbegović.

(Hina)

Komentari:

Zadnje dodano

  • PR

Široki Brijeg: Suton Print raspisao natječaj za više radnih mjesta

Poduzeće SUTON PRINT d.o.o. – Široki Brijeg se dugi niz godina bavi grafičkom proizvodnjom, logističkim…

10 minuta prije
  • PR

Najljepše pismo u BiH je izabrano!

Završen je izbor za najljepše pismo na 53. Međunarodnom natjecanju u pisanju pisama za mlade…

18 minuta prije
  • Film & TV
  • Zabava

Vikend uz TV: Filmčine koje ne želite propustiti

Pred nama je još jedan vikend, a mnogi od vas zasigurno vole odmoriti uz dobar…

33 minute prije
  • Vijesti

Od početka svibnja lakše do mirovine u FBiH

Od početka svibnja umirovljenicima u Federaciji BiH će biti lakše doći do mirovine. Naime, Federalni…

51 minuta prije
  • Glazba
  • Zabava

Jeste poslušali novu pjesmu Ante Casha?

Ante Cash izbacio je novu pjesmu pod nazivom "Ne kuva ko moja mater." Imotski reper…

1 sat prije
  • Vijesti

Široki Brijeg: Objavljen program “Svibanjskih sjećanja 2024.”

Grad Široki Brijeg objavio je program svečanosti obilježavanja obljetnica: Bleiburg i križni put ’45., Zaustavljanje…

2 sata prije