Gradonačelnici traže ukidanje županija

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, te načelnici općina Gračanica Nusret Helić, Gradačaca Edis Dervišagić, Živinica Samir Kamenjaković i Kalesija Sead Džafić, stava su da je potrebno ukidanje županija, odnosno izvršne, zakonodavne i sudske županijske vlasti.

To je zaključeno na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Grada Tuzla, a spomenuti načelnici općina zajedno s gradonačelnikom Tuzle u obraćanju novinarima poslali zajedničku poruku, da su u kampanji za izmjene Ustava FBiH, koja bi trebala u sljedećem razdoblju rezultirati i inicijativom za ukidanje županija, a koja bi u konačnici, na jesen, trebala biti upućena Federalnom parlamentu.

Oni predlažu da se zakonodavna, izvršna i sudska vlast županija ukinu, da se nadležnosti podijele između Federacije, gradova i općina, a da županije ostanu kao teritorije, odnosno da imaju svoje predstavnike na federalnom nivou.

”Unutar FBiH imamo 10 država koje imaju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, potroše ogromne novce, imamo 11 premijera, 142 ministra, 142 tajnika ministarstava, na stotine zastupnika i savjetnika, to ne može izdržati ekonomija ove zemlje”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dodavši da gradovi i općine FBiH zbog županija primaju samo 8,5 posto od PDV-a i drugih prihoda, dok u RS-u općine prime 24,5 posto sredstava.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić ističe da bi se ukidanjem županija proračun općina povećao za tri puta, što znači ekonomsko jačanje, i velike uštede, tvrdeći da je snaga s kojom raspolažu načelnici, garancija da se može doći do službene inicijative, koja bi trebala u sljedećem razdoblju ići prema Federalnom parlamentu.

Inicijativu o ukidanju županija, čiji je autor gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, podržao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji je na proteklim lokalnim izborima dobio povjerenje građana kao neovisni kandidat, a on tvrdi da je obavio razgovor s ostalim nezavisnim načelnicima općina u FBiH, te da očekuje njihovu podršku.

Gradonačelnik Tuzle i načelnici Gračanice, Gradačca i Živinica kadrovi su SDP-a, tvrde da očekuju podršku ostalih kolega načelnika ove političke opcije, a pozivaju sve ostale načelnike i gradonačelnike FBiH, bez obzira na političku pripadnost, da se pridruže ovoj inicijativi.

(Fena)

Komentari:

    • Ti si ili glupan ili Musliman, jer se jedino oni mogu zalagati za ukidanje županija...

      Kantoni/Županije su posljednja linija obrane Hrvata u BiH, ako njih ukinu mi smo prošlo svršeno vrijeme. Washingtonskim sporazumom županije/kantoni imaju jako velike ovlasti (vlastitu policiju, školstvo...). Drugi je par opanaka što županije stranke koriste za uhljebljivanje, npr. u ZHŽ to radi korumpirani HDZ. Ja se zalažem za efikasnije upravljanje županijama, nikako za njihovo ukidanje! Ako muslimani žele ukinuti svoj Tuzlanski kanton nek' to urade ako su veliki troškovi, ali nek' ne govore ostalima što trebaju raditi.

      • obran kojih hrvata onih iz hdz podobnih koje boli neka stvar za narod.nek se sami snalaze isto kao oni koji zbog njhi napustaju svoj dom.oni koji su branili sto je hrvatsko il su bijeda il po njemackoj.sto se mene tice ukino bi i gradonacelnike ionako su sami sebi svrha

  • Nisam za ukidanje żupanija ali jesam za rekonstrukciju i to da samo volonteri rade kao ministri i savjetnici,volonteri sa odgovarajucom skolom,ovi domoljubi koliko ih se eksponira kroz medije mislim da.bi bila.guzva za posao ministra bez place

  • Tko kaze da Hrvati nisu za ukidanje zupanije? Lijanovici ( Hrvati) su pokrenuli incijativu za ukidanje zupanija prije 4 godine, a ti govoris da Hrvati nisu za ukidanje!

  • ja bih pitao TKO ZOVE PREKO MOG TELEFONSKOG BROJA iako su i onako PRESKUPI I JOŠ NETKO PREKO MOG BROJA ZOVE TAMO NEKE IKS BROJEVE NABIJA MI JOŠ VEČE RAČUNE I GRAĐANI ME ZOVU I PITAJU KOGA SAM TREBAO JER JE ZVATO SA MOG BROJA JELI TO ZOVU SRBI MUSLIMANI ILI MOJI DRAGI RVATI DOMOLJUBI a ja dolazim u PROBLEME

Zadnje dodano

  • Vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za BiH 969 milijuna eura?

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi eura,…

59 minuta prije
  • Vijesti

Osmorica vatrogasaca u Mostaru ostat će bez posla zbog presude Općinskog suda

Osmorica vatrogasaca zbog presude Općinskog suda u Mostaru iz listopada prošle godine, prema kojoj je…

2 sata prije
  • Vijesti

Prvi put u povijesti papa će nazočiti summitu G7

Papa Franjo prisustvovat će ovogodišnjem summitu čelnika G7 na kojem će se raspravljati o izazovima…

2 sata prije
  • Business
  • Vijesti

Manje se kupovalo na tržnicama nego prošle godine

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u Federaciji BiH u ožujku 2024. godine iznosila je…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Posušje dobilo UEFA licencu

Sjajne sportske vijesti stigle su iz Posušja. Naime, klub je obavijestio kako je HŠK Posušje…

3 sata prije
  • Business
  • Vijesti

Pročitajte detaljne uvjete za poticaje u poljoprivredi u FBiH

Nacrt pravilnika o načinu i uvjetima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji u Federaciji…

3 sata prije