Gospodarstvenici iz ŽZH tražili priznavanje kvalifikacija za radnike iz stranih zemalja

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja – CIP organizirao je u četvrtak u Mostaru završnu konferenciju projekta ILIRIC.

Centar za informiranje i priznanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja deset mjeseci provodio je projekt ILIRIC, usmjeren na provedbu Lisabonske konvencije u BiH, piše Večernji list.

Projektni tim ILIRIC-a analizirao je sve propise iz područja priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u BiH, omogućio prevođenje pratećih dokumenta Lisabonske konvencije na sva tri jezika u službenoj uporabi u BiH, čime je Lisabonsku konvenciju učinio lakšom za razumijevanje, a samim time i za korištenje u BiH i regiji.

U sklopu projekta kreiran je i predstavljen model zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, čijim bi usvajanjem dosegnuli potpunu harmonizaciju zakonodavstva s odredbama Lisabonske konvencije, čime se BiH približava europskim trendovima u priznavanju.

Kreirali model zakona

Konferenciju je otvorio ravnatelj CIP-a Damir Ljubić, koji je u svom uvodnom govoru istaknuo kako su djelatnici CIP-a jedna velika obitelj koja kontinuirano radi na poslovima informiranja i priznavanja visokoškolskih kvalifikacija te kako priznavanje više ne predstavlja problem u BiH.

CIP radi profesionalno, na europskoj razini, a u prilog tome govori da je projekt podržalo i Vijeće Europe. U sklopu projekta ILIRIC kreirali smo model zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih isprava koji vam predstavljamo na konferenciji uz nadu da ćete zajednički uspjeh našeg tima prenijeti svojim suradnicima, naglasio je ravnatelj Ljubić te posebno zahvalio predstavnicima Slovenije, Hrvatske i Srbije što su prepoznali značaj ovog projekta.

Ljubić je podsjetio kako je CIP dio međunarodne mreže ENIC-NARIC koju čini 55 zemalja članica EU-a i svijeta, koju su uspostavili Vijeće Europe i UNESCO u svrhu akademske pokretljivosti i što kvalitetnije provedbe načela Lisabonske konvencije.

Uz ostalo, CIP sudjeluje u koordiniranju i međunarodnoj razmjeni akademskog osoblja, studenata i programa u području visokog obrazovanja, predstavljaju BiH u međunarodnim projektima u području visokog obrazovanja iz svoje nadležnosti, posreduje u međunarodnoj mreži centara za informacije (mreže ENIC/NARIC) i pruža informacije visokoškolskim ustanovama u BiH u vezi s inozemnim visokoškolskim ustanovama i programima itd. Ljubić je napomenuo kako je provedba Lisabonske konvencije iznimno važna i zbog mobilnosti radne snage kod nas i u svijetu.

Sve češće javljaju nam se gospodarstvenici iz BiH sa zahtjevom priznavanja inozemnih kvalifikacija za osobe koje žele kod sebe zaposliti. Tako su nam se iz ​Županije Zapadnohercegovačke javili gospodarstvenici sa zahtjevom priznanja kvalifikacije iz Indije, Bangladeša i drugih zemalja, a kako smo u međunarodnom sustavu, odnosno potpuno ravnopravni na europskoj i svjetskoj razini, te smo zahtjeve rješavali za dan-dva, naravno, za kvalifikacije koje su u redu, a većina je takvih, kazao je Ljubić.

Izvrsnost u provedbi

Menadžerica projekta Mirta Mandić Martinović s ponosom je kazala kako je CIP prva regionalna institucija koja je omogućila da svi prateći dokumenti budu dostupni na svim jezicima u službenoj uporabi u BiH, što je značajno za provedbu Lisabonske konvencije i postizanje višeg stupnja harmonizacije zakonodavstva u BiH s odredbama ove Konvencije.

Naš cilj je motivirati sve stakeholdere na potpunu primjenu Lisabonske konvencije i olakšati njezino razumijevanje i korištenje, što će u konačnici rezultirati izvrsnosti u njezinoj provedbi u BiH, poručila je Mandić Martinović.

Prema njezinim riječima, u proteklih deset mjeseci analizirani su svi propisi iz područja priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u BiH, prevedena je prateća dokumentacija Lisabonske konvencije.

U sklopu projekta kreiran je i predstavljen model zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, čijim bismo usvajanjem dosegnuli potpunu harmonizaciju zakonodavstva s odredbama Lisabonske konvencije, čime se BiH približava europskim trendovima u priznavanju, dodala je Mandić Martinović.

Priznanje radu CIP-a nedavno je stiglo iz Stockholma, gdje je predstavnika CIP-a Dženan Omanović imenovan za potpredsjednika Međunarodne mreže ENIC, piše Večernji list.

Ponosni smo što sudjelujemo u radu tih mreža i u međunarodnim projektima iz oblasti kako priznavanja tako i oblasti sustava osiguranja kvalitete razvoja kvalifikacijskih okvira, studentske mobilnosti i posebno priznavanje kvalifikacija reguliranih profesija, istaknuo je Omanović.

Događaju su nazočili predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH – HEA, predstavnici nadležnih obrazovnih vlasti i nadležnih tijela za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, kao i regionalni predstavnici ENIC centara Slovenije, Hrvatske i Srbije koji su prepoznali važnost ishoda projekta ILIRIC.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentari:

  • Počelo je. Gospodarstvenici iz BiH će dobiti mogućnosr zapošljavanja jefitne radne snage iz afričkih i azijskih vukojebina koje su nerazvijenije čak i od BiH. Eto nam Indijaca Arapa, crnaca, Nepalaca, Makedonaca, Albanaca .. na Širokom. Za 20ak godina očekujmo i prve džamije. Tko želi veću plaću jedini izlaz će biti zapad.

      • ...Čuvajte se, čedo moje, inojezičnika. Dođu neprimetno, ne znaš kad i kako. Klanjaju ti se na svakom koraku. I zato što ne znaju tvoj jezik, ulaguju ti se i umiljavaju onako kako to rade psi. Nikada im ne znaš šta ti misle, niti možeš znati, jer obično ćute. Oni prvi koji dolaze da izvide kako je, dojave drugima, i evo ti ih, preko noći domile u neprekidnim redovima kao mravi kad nađu hranu. Jednog dana tako osvaneš opkoljen gomilom inojezičnika sa svih strana.
        Tada doznaješ kasno da nisu mutavi i da imaju jezik i pesme, i svoja kola i običaje. Postaju sve bučniji i zaglušniji. Sada više ne mole niti prose, nego traže i otimaju. A ti ostaješ na svome, ali u tuđoj zemlji. Nema ti druge nego da ih teraš ili da bežiš, što ti se čini mogućnijim.
        Na zemlju koju tako osvoje inojezičnici ne treba slati vojsku. Njihova vojska tu dolazi da uzme ono što je jezik osvojio...

  • Dao Bog da ima Nepalci, Bangladešci i ostali prave djecu kcerkama a mi ostali sto smo ostali cemo se preselit u Njemačku i Švicarsku.Dovest ce nam muslimane crnce i ostale.

    • Pa i hoće, dok naš narod ode vani i ostanu samo ovi sto nesto imaju. U početku im je sve ok i palća i sve, ali upamtite da su ovdje BEZ ŽENA i kad ih bude dovoljan broj, počinju po svom

  • Naše ljude podcijenili i u plaći, godišnjem.... žalosno je da Nepalce mogu plaćati.
    Osjećaju li uopće odgovornost za naseljavanje Hercegovine iz Afrike, Azije.. ili samo profit je bitan? A naši momci i obitelji cijeke iseljavaju.

  • Znači bolje je uvest ljude iz neke totalno strane kulture i civilizacije i time dugoročno riskirati vlastitu sigurnost, mir i etničku homogenost nego jednostavno povećati plaću našim ljudima. Povećajte plaće pa će bit i skladištara i vozača i svega. Time bi ohrabrili naše ljude i da imaju više djece i dugoročno riješavaš problem ljudi. Ali jok, njima je najbitnija njihova guzica ovdje i sada. Ko šljivi šta ostavljam iza sebe… bravo naši vrli gospodarstvenici!

  • Bravo lopovi gospodarstvenici ŽZH naše obitelji ste protjerali sad će te uništavati sirotinju iz Indije itd vi ste zmije zlo koje puže po zemlji.

Zadnje dodano

  • Vijesti

Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: Narod je u strahu od rata

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u srijedu je u New Yorku na sjednici Vijeća…

29 minuta prije
  • Magazin
  • Showbiz

Schumacherovi satovi prodani za više od tri milijuna eura

Obitelj Michaela Schumachera (55) zaradila je više od tri milijuna švicarskih franaka (3,06 miljuna eura)…

59 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Tri bivša premijerligaša nisu dobila licencu ni za federalnu ligu

Sjednica Prvostupanjskog povjerenstva za licenciranje kluba Prve lige FBiH održana je u srijedu u prostorijama…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Humane zvijezde Hrvatske i BiH napravit će nogometni spektakl

Veliki broj bivših nogometaša i osoba s javne scene iz Hrvatske i BiH u četvrtak…

2 sata prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

Široki Brijeg: Pogledajte kako su maturanti proslavili zadnji dan nastave

Maturanti 51. generacije Srednje strukovne škole Široki Brijeg u srijedu su obilježili posljednji dan nastave…

2 sata prije
  • Vijesti

”U ime obitelji” traži anonimne porode u Hrvatskoj te otvaranje ”gnijezda za bebe”

Udruga U ime obitelji je, kao nositelj Hoda za život Hrvatska, uputila zahtjev izabranim zastupnicama…

2 sata prije