Gle čuda: I dalje ništa od usvajanja Izbornog zakona

Iako je kraj tjedna i očekivalo se da će do danas biti u parlamentarnoj proceduri najavljene tehničke izmjene Izbornog zakona, i dalje vlada optimizam koalicionih partnera da će do usvajanja ubrzo doći.

Evo da kažem, možda je i ekskluziva, mi smo kao pravi štreberi odradili opet svoj dio posla. Uradili smo tekst Prijedloga izmjena Izbornog zakona i proslijedili ga svim svojim partnerima i sada čekamo, čak su i napravljene neke komunikacije i očekujemo da vidimo kakve će reakcije biti. Naravno, treba se usuglasiti sve što je. Ogroman dio tog prijedloga koji smo poslali ustvari sadrži ono što je visoki predstavnik već nametnuo, tvrdi predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Cilj je, kako tvrdi predsjednik SDP-a BiH, da zakon bude rezultat rada domaćih vlasti. Priznao je i da je ovo naročito važno predstavnicima iz Republike Srpske. Da koalicija vrijedno radi na ovome, potvrdio je i ministar pravde BiH koji je već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH najavio ovo zakonsko rješenje.

Mi smo završili e-konzultacije i još uvijek smo u fazi pribavljanja potrebnih mišljenja. Teoretski, postoji mogućnost da bude taj zakon na sjednici Vijeća ministara. Postoji mogućnost da bude na sjednici idući tjedan, mišljenja je ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Bunoza ističe da samo zakon koji dođe od Vijeća ministara može doživjeti uspjeh. Zbog toga je SDA-ov Prijedlog Izbornog zakona dobio negativno mišljenje.

U čemu je razlika? Razlika je u tome da vi kada zakon ide putem Vijeća ministara, da taj zakon mora proći e-konzultacije, dakle da se uključe građani, da svi daju komentare, moraju se pribaviti mišljenja relevantnih institucija i tek onda da se sačini zakon, dodaje Bunoza.

Optimizma nema u klupama opozicije, za SDA nemoguće je očekivati novo zakonsko rješenje. Jedino što bi se moglo dogoditi je da se od svih do sada predloženih zakona sastavi jedan i u prečišćenom tekstu dostavi u parlamentarnu proceduru.

Jedino se može stići do kraja ovog mjeseca, odnosno do raspisivanja izbora je da se usvoji prečišćeni tekst Izbornog zakona koji bi bio kao zakon bez izmjena i dopuna, znači kao novi zakon. Sve drugo u ovakvoj političkoj situaciji koje bi tražilo usuglašavanje, odnosno dodatne razgovore po pitanju Izbornog zakona mislim da bi nas dovelo u situaciju u kojoj smo trenutno, a to je da nema dogovora, kazao je Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA u PSBiH.

Kraj mjeseca rok je koji je dao Schmidt još prije godinu dana domaćim vlastima da u Federalnom parlamentu usvoje amandmane na Ustav kako se ponovno ne bi našli u situaciji kao prošli put, da se ne može imenovati Vlada Federacije BiH.

Po meni ovaj rok koji je postavio visoki predstavnik, ja mislim da od te priče nažalost nema ništa. Ja mislim da će ostati ovako kako je to gospodin Schmidt napisao, predložio i donio. Nisam sretan zbog toga, rekao je zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Dragan Mioković.

Ukoliko do prvog svibnja ne dođe do usvajanja ovakvih izmjena, trajno će biti pravilo da za potvrđivanje Vlade Federacije BiH bude dovoljan potpis predsjednika i jednog od potpredsjednika Federacije BiH, što bi svaki naredni put moglo dovesti do preglasavanja jednog naroda, izvještava BHRT.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Ne znam jel drug koji nije htio treći ,odmah otrčao na wc šolju da se sas.re.
    Mislim ,jel i daljee duuuuubbbooookooooo uuuvjeeereeeeennnnnn ili je sada malo pliće?

  • Ovj tjedan ,vrlo brzo se usvaja reko je plemic iz ljutog doca nebrinite pregovara se vec tri desetljeca.

  • Ipak treba biti optimističan…Jebes izborni zakon da je ujagmiti monopol na plinovod. Tu je lova a ova igra o opstojnosti, izbornom zakonu, TV na hrv. kanalu to su teme za predizbore sa glupi narod. Dogovore se oni oko love jako brzo i lako. Samo lu covjek vise vjeruje ovim lopovima. Pa oni su od drzave napravili kriminalni kartel koji vlada pravosuđem, tuzilastvom, policijom itd. Pa kad normalan covjek vidi tko je sve umjesan u prodaju droge, zastitu istih, kad poslušaš onog Ramu Isaka min Mupa pa dode ti da pobjegneš u tri PIC.. E materine ili da povratka…

Zadnje dodano

  • Košarka
  • Sport

Široki sjajnom predstavom ponovno srušio Bosnu na Pecari

Široki je u 8. kolu Lige za prvaka nadigrao Bosnu rezultatom 76:67. Od prve minute…

40 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Modrić i Real Madrid nakon čudesnog preokreta prošli u finale

Nogometaši Real Madrida plasirali su se u finale Lige prvaka. Nakon 2:2 u Münchenu u…

1 sat prije
  • Banner
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ljubušak koji je proputovao preko 80 zemalja: Što ljudi manje imaju, bolje vas ugoste

Putovanja vas prvo ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovjedača. (Ibn Batuta) Citat…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Polaganje za nogometnog suca u Širokom Brijegu

Udruga nogometnih sudaca i instruktora ŽZH u sklopu projekta "Postani nogometni sudac" organizira polaganje za…

4 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Zrinjski u Banja Luku ide s golom prednosti

[gallery ids="684782,684783,684778,684779,684780,684781"] Prva finalna utakmica nogometnog Kupa Bosne i Hercegovine odigrana je u srijedu na…

4 sata prije
  • PR

Mepas Mall Drama Dan

Proljetni dani bude želju za shoppingom, pravo je vrijeme za pronalazak modne formule koja će…

4 sata prije