Fra Petar Krasić proslavio dijamantnu misu u Masnoj Luci

U crkvi sv. Ilije Proroka u Masnoj Luci u nedjelju se okupio velik broj vjernika kako bi nazočio jedinstvenom slavlju, proslavi dijamantne svete mise fra Petra Krasića. Sa svojom obitelji i prijateljima fra Petar je zahvalio Bogu za sve darove koje mu je podario u 60 godina služenja oltaru i narodu.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Petar Krasić zajedno s još osamnaest fratara. Fra Mićo Pinjuh je nakon svoje propovijedi izrekao riječi zahvale.

Hvala ti sto si išao ovim svijetom uspravno. Što su tvoje stope ostale čiste od bilo kakve patine i svega onoga što bi okaljalo tvoj obraz, tvoj franjevački habit, tvoj svećenički lik i tvoju krunicu. Hvala ti što nisi odustao, imao si stotinu razloga ali si uz Božju pomoć i potporu onih koji su stali uz tebe do kraja iznio križ do vrha, kazao je u svom govoru, navodi Blidinje.net.

Nakon misne molitve riječi zahvale umjesto odsutnog provicijala fra Miljenka Šteke uputio je u ime Hercegovačke franjevačke provincije provincijski vikar fra Ivan Ševo.

Na kraju misnoga slavlja obratio se fra Petar koji je još jednom pozdravio se prisutne i zahvalio se što su sudjelovali u ovom sretnom i velikom trenutku njegova života.

Svečano misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uveličao je fra Zvonimir Pavičić. Nakon svete mise fra Vinko Mikulić Bajević u prostoru Franjevačke galerije Masna Luka izložio je svoju sedmu samostalnu izložbu na dar fra Petru za njegov dijamantni jubilej.

Ovom važnom događaju nazočili su i direktor EP HZHB Marin Gilja, načelnik općine Posušje Branko Bago, te hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, koji je fra Petru poklonio srebrenu gravuru/medaljon lika kraljice Katarine Kosače i ujedno otvorio fra Vinkovu izložbu u Galeriji Masne Luke.

Obitelj fra Petra Krasića nastavila je druženje uz objed u dvorani nove Franjevačke kuće molitve. Obitelji se obratio fra Rade Dragičević, fra Petrov kolega koji je također proslavio Dijamantnu misu ove godine.

Zatim se obratio fra Vendelin Karačić u ime samostana na Širokom Brijegu. I na kraju fra Ante Marić, kapelan Polja, koji je pozdravio prisutne i fra Petru uputio čestitke povodom Dijamantnog jubileja i čestitao fra Vinku sedmu izložbu. Ostali vjernici nastavili su druženje pod šatorom uz prigodni domjenak.

Kratak životopis

Stjepan fra Petar Krasić rođen je 2. kolovoza 1935. u Čitluku. Ravnatelj je Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci. Za svećenika je zaređen u Mostaru 27. srpnja 1958. kao član Provincije Hercegovačkih franjevaca, a Mladu misu slavio je 10. kolovoza 1958. u Čitluku.

Cijeli svećenički život fra Petar je obilježio gradnjom sakralnih objekata. Od bitnih za područje Blidinja je gradnja nove kuće u Masnoj Luci 1982. Kojom je započeo program revitalizacije Planine i Polja.

Zatim obnova 6 groblja, gradnja 5 kapelica i gradnja crkve Gospe Sniježne na Barzonji. Gradnja crkve u Masnoj Luci i uz nju likovne galerije, velikog garažnog prostora, više pomoćnih prostorija, proširenje i uređenje dvorišta, Franjevačka kuća molitve za duhovne obnove puka i klera, gradnja crkvice Gospina rođenja na Jedinici (Svinjača).

Godine 1990. organizira gradnju puta od Rakitna do Doljana “Put spasa”, 1994. u Masnoj Luci sudjeluje u utemeljenju Radio amaterskog saveza Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Kroz dugi niz godina sudjelovanja i rada u više kulturnih i društvenih organizacija za različite zasluge uručen mu je veliki broj različitih priznanja, povelja i plaketa.

(www.jabuka.tv)


27 komentara

  • Još kad netko od fratara kaže “uveličao taj i taj”, zar netko može misu uveličati, zar nije dovoljno veličanstvena i bez “uveličavanja” od strane podobnika. S ovim zahvalama pojedincima se ubija vjera i nada malog čovjeka da uopće postoji mjesto gdje smo svi jednaki, ali ne, morate i to uzeti, ne znam onda kako vjerovati, kako ne pokleknuti

 • Velika stvar je ovaj događaj. Zaista treba iskreno čestitati fra Petru. Samo jedna malenkosti smeta. ZAŠTO NAGLAŠAVATE ČOVIĆ EVO PRISUSTVO OVOM SVEČANOM ČINU I TIME PRETVARATE OVAJ DOGAĐAJ U PREDIZBORNI SKUP . TO NAMA SMETA.

  23
  4
 • Opet su pojedini svećenici na ovoj svetoj misi iskoristili sveti Oltar i zahvaljivali pojedincima,njihovim ženama što su tu,pozdravljajući ih poimenice i tako opet desetine vjernika doslovce isćerali iz crkve,povrijedili ih i ponizili…Vjernici ostanu zbunjeni,zatečeni onim što čuju i što su čuli na misi…Zašto to rade,zašto to čine i kome to laska…Zapitajmo se svi zajedno…Crkva je mjesto gdje se ljudi,vjernici okupljaju i gdje smo trebali i trebamo svi biti isti,moliti se dragom Bogu bez obzira na ime i funkciju koju obavljamo…Pojedini svećenici su očito pogubili kompas i radi svojih osobnih interesa narušavaju ugled Crkve i svete odore koju nose…Politika i političari bi barem u Crkvi i za vrijeme Svete mise morali i trebali biti isti i jednaki kao i svi drugi vjernici,katolici,hrvati…Jadno i žalosno što pojedini svećenici sebi uzmu za pravo…

  42
  1
 • Pojedini svecenici sramote Crkvu i svetu odoru koju nose…Postali su obicne ,, sponzoruse,,… Sve ovo cine, rade i sramote se za osobni interes i novac…

  27
  1
 • Fala Gilji, Fala Čoviću… blagoslovimo naše političare, dobročinitelje, naše robovlasnike, a sirotinjo ti si i Bogu teška.

  25
  2
 • Jedno pitanje nasim svecenicima,ja ih postivam i sve im najbolje ali ako oni vjeruju u to sto su izucavali i propovjedali da ih je strah od Boga?Ja sam katolik pa dosta stvari necinis raumisljajuci kako ce bit kada podemo sa ovoga svjeta jer nitko od nas nezna kada ce nas Bog pozvat.
  Ili postoji i drugi nacin nevjeruju u to sto pricaju…

  16
 • Cestitke fratru
  Ali sta ovi katolici rade u prvom redu
  Valjda je rodbina ta koja bi trebala sjediti u prvom redu i obicni puk
  Je li ovim ljudima ikada neugodno

  21
 • Ima JEDAN koji sve ovo gleda i jednom ce sve rijesiti.
  NjEMU se ne zuri ima ON svoje vrijeme
  Sta znaci prvi red ?
  Tko bi prvi taj ce bit zadnji….

  14
  • Njegova je zadnja…i meni je žao zbog mojih velikih grijeha dok sam vjerovao ovakvim sotonama ko ta sto slavi i prva dva reda….

 • Pa stvarno, zašto oni u prve klupe, zašto se ističe da su tu? Ko su oni više? Pa dragi fratri, upozorite ih više da nam ne bacaju sjenu na svete stvari kakva je misa, jer ovako i vi padate u našim očima…

 • Hvala ti prijatelju,dobročinitelju,veliki čovječe.Imamo električnu energiju u Masnoj Luci i možemo slaviti misu dijamantnu.E moj Ivane tebe nisu zvali.

 • Zašto su ovi političari u prvome redu, pa zbog toga što su oni odnedavno preoraćenici i više su mili i dragi Bogu nego ovi koji su Ga bespogovorno prihvatili. Kada je pao njihov vječni komunizam onda su se krstitli, krizmali, ispovjedili i vjenčali 1990-e godine i postali su veliki vjernici i veliki Hrvati. Zbog toga su postali našim vođama, našim direktorima, kao i sva njihova djeca i to je nama naša borba dala da imamo Gagu za maršala i Gilju za vječitog direktora.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.