FOTO: Nantes “uplovio” u sezonu s novim grbom, je li Juventus odredio sudbinu svih klubova?

Kada je Juventus prije više od dvije godine predstavio svoj novi grb, javnost je bila podijeljena. Većina je smatrala da je učinjena devastacija klupske tradicije i da mu je oduzeta “duša”, ali Juve je samo odveo u krajnost ono što je trend posljednjih 20 godina: apstrahiranje i modernost

Ova dizajnerska promjena gotovo je isključivo vezana uz marketing kluba i približavanje “novim” generacijama odraslim u svijetu tehnologije i pripadajućih jednostavnih simbola i oznaka, a sve zbog veće prepoznatljivosti, zarade i opstanka na tržištu.

U ovu sezonu i Nantes je uplovio, ili bolje reći “nasukao se“, s novim grbom. Nantes je inače jedan od najuspješnijih francuskih klubova u povijesti, iako je više od desetljeća rezultatski nešto slabiji.

Kao što je bio i slučaj s Juveom, navijači su negodovali zbog ove promjene, optužujući klub za “brisanje” klupske povijesti, uklanjajući brod jedrenjak kao simbol ovog kluba.

Novi “logo” Nantesa ima minimalistički izgled, a sastoji se od stiliziranog slova N koji predstavlja klub, i od heraldičkog simbola “hermelina” koji označava pripadanje vojvodstvu Bretanje. Zadržao je povijesne boje a oblik je preuzeo od gradskog grba.

U nastavku pogledajmo kako su najpoznatiji klubovi mijenjali svoja obilježja i neke od novijih izdanja u svijetu dizajna:

Francuzi su kao umjetnička nacija poznati po najboljim dizajnerskim rješenjima obilježja svojih klubova kroz povijest


FC Toulouse je pošle godine napravio revoluciju i višestruko obogatio svoj grb, radeći ono što trenutno gotovo nitko ne radi, ali pokazalo se kao veoma dobro


Povijest grba PSG-a pokazuje nam da minimalizam nije nužno stvar 21. stoljeća


Barca je najbolji primjer kontinuiranog uklanjanja detalja kroz povijest. Čak se prije par godina predlagalo i micanje slova s grba, ali se odustalo od te ideje.


Real je izvorni minimalizam nadopunio krunom, najčešćim simbolom u grbovima španjolskih klubova. Je li vrijeme za uklanjanje krune? Navijači bi to teško oprostili.


Primjer Betisa nam govori kako “izlet” u minimalizam nije uvijek najsretnije rješenje


Valencija se može pohvaliti stogodišnjim kontinuitetom svojih simbola. Za razliku od većine klubova koji nemaju tu sreću, njen šišmiš je brend “sam po sebi”.


Navijači Atletica bili su frustrirani kada su uklonjene boje s njihovog grba. Medvjed koji sa zelenog stabla jede crveno voće je simbol grada Madrida od 13. stoljeća, a radi se o “El madroño” bobicama nalik jagodama.


Neki dugo lutaju dok ne “ubodu” pravo rješenje


A nekima je već olakšano “brendiranje” jer je postojeći grb bio pogodan za to


Iz Italije nam dolazi primjer ugodnog spoja tradicije i modernosti.


Inter je, za razliku od Alfa Romea, odustao od simbola Lombardije, i sada se bori s bezličnošću. Nitko ne želi zmiju za simbol kluba?


Arsenal je preko noći “pomeo” suvišne detalje…


…dok se Chelsea vratio na staro rješenje. Mnogi klubovi igraju na kartu “tradicije”, pa priču o rebrandingu žele prikriti povratkom na tradiciju.


I upravo je to razlog zašto je promjena Liverpoolovog imidža prošla ispod radara


S druge strane, Manchester City traga za svojim identitetom, ali čini se da će poput Nantesa i oni morati “potopiti” lađu ako žele nekakav uspjeh


Svi se pitaju što čeka United, a nitko ne daje odgovor kako “brendirati” samog đavla


S Floride nam je stigao odličan primjer ravnoteže i sklada, a za to je najviše zaslužan David Beckham, koji je kupio klub, te mu promijenio ime i simbol


I za kraj, neizostavni Ajaxov grb, koji je savršeno spojio tradiciju, prepoznatljivost, jednostavnost i ljepotu

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Banner
  • Ostalo
  • Sport

Dračar neprikosnoven na mini maratonu Polog – Široki Brijeg

[gallery ids="684426,684424,684425,684429,684427,684428,684431,684432,684433,684434,684436,684437,684438,684439,684440,684441"] U organizaciji Grada Širokog Brijega i Športskog saveza Grada Širokog Brijega, u utorak,…

19 minuta prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

SIPA uhitila 10 osoba u sklopu akcije “Bulevar”

Policijski službenici SIPA-e u utorak, 7. svibnja u sklopu operativne akcije „Bulevar“, na području Srednjobosanske…

48 minuta prije
  • Vijesti

Mještani odgovorili: Ovo nije njegov rodni kraj, Rimac obmanjuje javnost

Nakon što se Mate Rimac u ponedjeljak javno oglasio oko problema s njegovom investicijom na…

1 sat prije
  • Vijesti

GSS spašavao tri Britanke na području Čvrsnice

Članovi GSS-a Jablanica u nedjelju su sudjelovali u potražnoj akciji na lokalitetu ispod Malog Vilinca…

2 sata prije
  • Vijesti

Djelatnici Građevinskog fakulteta štrajkom ukazali na sramotnu situaciju SUM-a

Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održali su u utorak jednosatni štrajk…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Petrović pred finale s Borcem: Da su nešto odigrali “vau”, nisu

U srijedu će se u Mostaru sastati Zrinjski i Borac u prvom susretu finala nogometnog…

3 sata prije