Dopredsjednica HDZ-a: U BiH nisu takvi odnosi da bi došlo do izmjene Ustava

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu je u ponedjeljak održan sastanak parlamentarnih stranaka na državnoj razini o izmjenama Ustava BiH s ciljem implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava kao preduvjeta za izmjenu Izbornog zakona.

Sastanku su prisustvovali predstavnici stranaka ‘Trojke’, HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Na sastanku je sudjelovala i dopredsjednica HDZ-a BiH te zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Darijana Filipović, koja je bila gošća sinoćnjeg Dnevnika RTV Herceg-Bosne.

Filipović je, govoreći o prvim impresijama nakon današnjeg sastanka, kazala da nije ni očekivala da će na istome biti riječi o konkretnom sadržaju povezanom s izmjenama Ustava BiH.

Sastanak je ocijenjen i predstavljen od političkih predstavnika ‘Trojke’, koji su bili u ulozi organizatora i domaćina, kao pokazatelj koji su to politički akteri uopće spremni razgovarati o izmjenama Ustava , kazala je Filipović dodajući da smo i ranije vidjeli najave, a što se danas i obistinilo, da se predstavnici oporbe u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu odazvali pozivu na sastanak.

Dopredsjednica HDZ-a BiH kazala je da su predstavnici i Trojke, i SNSD-a, i HDZ-a BiH na sastanku sa svojih ranije poznatih pozicija komentirali na koji bi se način moglo pristupiti ustavnim promjenama.

Trojka je na ranijim sastancima koji su održavani u Laktašima i u Mostaru zahtijevala da se uz priču oko izmjena Izbornog zakona razgovori oko izmjene Ustava drže otvorenim, kazala je Filipović pojašnjavajući da su predstavnici HDZ-a BiH iskazali spremnost za, ako do takvih razgovora dođe, sudjelovanje na sastanku.

Osvrćući se na opasku urednika i voditelja Damira Bliznaca da je jučerašnji sastanak potvrdio da u Parlamentarnoj skupštini BiH ne postoji većina koja bi podržala bilo kakve izmjene Ustava, Filipović je istaknula da je tijekom sastanka istaknuto da trenutno u BiH nisu takvi politički odnosi da bi došlo do izmjena Ustava.

To se već praktično i pokazuje. Iako je to svakome jasno, politički predstavnici stranaka ‘Trojke’ su htjeli da se ti razgovori otvore te da se, uz sva ostala politička pitanja, i o tim temama raspravlja”, kazala je Filipović.

Gošća Dnevnika RTV Herceg-Bosne kazala je da iz perspektive HDZ-a BiH u politički prostor nije mudro ubacivati teme koje su izvan političke zbilje.

Drugim riječima, ako smo sada u jednom političkom trenutku kada nam je vrlo malo ostalo da napravimo korak kako bi se približili europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, trebali bi se fokusirati na ono što je realno i moguće, kazala je Filipović pojašnjavajući da bi ovakve teme, kada se otvore, mogle narušavati odnose stranka parlamentarne većine i svih drugih stranaka.

Iz izjava koje je novinarima nakon sastanka dao predsjednik stranke ‘Narod i pravda’, Elmedin Konaković, može se zaključiti da ‘Trojka’ ne odustaje od vezivanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava BiH, barem u suštinskom dijelu. Oni, dakako, nemaju ništa protiv tehničkih izmjena Izbornog zakona koje traži i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Filipović se složila s ovom opaskom urednika Dnevnika uz dodatak da je ovaj stav ponovno artikuliran i na jučerašnjem sastanku.

Vrlo praktično se pokazalo nemogućim da se mijenja Ustav BiH. Mi ćemo i dalje zagovarati da politička pitanja koja je moguće rješavati u ovom trenutku držimo u fokusu, kazala je Filipović pojasnivši da su to pitanja vezana za izborni zakon, pa i u dijelu koji se odnosi na tehničke izmjene kao i u dijelu promjene načina izbora članova Predsjedništva BiH kako bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje.

Odgovarajući na pitanje je li ugrožena provedba dogovora iz Laktaša, Filipović je kazala da se na današnjem sastanku u Sarajevu vodila polemika o tome jesu li se u Laktašima dogodili dogovori ili razgovori.

Ne vjerujem da je ugrožena (provedba dogovora sa sastanka u Laktašima) i mislim da će se takvi razgovori i dogovori intenzivno događati kroz sljedećih mjesec ili dva kako bi se napravio iskorak da BiH dobije status otvorenih pregovora s Europskom unijom, zaključila je Filipović, izvještava RTV HB.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut / Pixsell)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Vijesti

Vlada ŽZH otvorila poseban račun za projekt održivog razvoja kulturnog turizma

U četvrtak 9. svibnja 2024. godine, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Predraga Čovića, u Posušju je…

23 minute prije
  • Vijesti

Tomić podržao osnivanje sindikata: Zahtjevi djelatnika su opravdani

Prigodom obilježavanja Dana Europe na SUM-u rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić…

39 minuta prije
  • AgroKutak

Sezona je krpelja, evo kako zaštititi kućne ljubimce

Kućni ljubimci, tijekom proljeća i ljeta više borave na otvorenom i puno više su izloženi…

56 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Sudac o utakmici Real – Bayern: Dogodila se najgora stvar u suđenju

Legendarni španjolski sudac Antonio Mateu Lahoz, koji sada radi kao stručni komentator, govorio je o…

59 minuta prije
  • Vijesti

Plenković: Imamo 76 potpisa

Predsjednik HDZ-a i nositelj liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković izjavio je u…

1 sat prije
  • Glazba
  • Zabava

Novosadski trojac koji je nastupao na Supertalentu stiže u Široki Brijeg

Novosadski bend "The Bad Week" nastupa u srijedu, 15. svibnja u Big Benu u Širokom…

1 sat prije