FBiH: Umirovljenici će ipak dobiti uvećane mirovine u veljači

Nakon što je Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio Prijedlog proračuna FBiH za 2024. godinu potvrđeno je da će umirovljenici dobiti uvećane mirovine za siječanj.

Po potvrđivanju proračuna Federacije Bosne i Hercegovine na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH umirovljenici u Federaciji mogu očekivati povećanje mirovina za pet posto i to siječanjskih koje će dobiti u veljači, potvrdio je za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Inače, najniža mirovina u FBiH za prosinac iznosila je 538,27 KM, a s povećanjem od 5% iznosit će 564 KM.

Kako je za navedeni medij kazao Trakić, predali su zahtjev Vladi Federacije BiH u kojem su zatražili isplatu 13. mirovinu u visini prosječne mirovine, koja iznosi oko 640 KM, i to do mjeseca travnja.

Podsjećanja radi, umirovljenici do zadnjeg trenutka nisu znali hoće li dobiti uvećane mirovine, zbog ranije odluke Vlade o privremenom financiranju, ali ipak neće morati čekati redovno usklađivanje mirovina koje se prema zakonskoj obavezi vrši svakog 15. travnja.

Usvajanjem proračuna za ovu godinu, otvorila se mogućnost akonotativnog usklađivanja mirovina, prema kojem se mirovine isplaćuju unaprijed.

Doduše, valja podsjetiti i da su mirovine za siječanj, a koje su isplaćene u veljači 2023. godine, bile uvećane za 11%.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentari:

  • Joj majko mila sto nam dadoste tolike pare,sto je previse,previse je.Sram da vax bude.mlatite po novinama mjesec dana kolika ce biti minimalna mirovina,a sto ne kazete kolika ce biti najvisa.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

  • Ja bi ovima koji imaju preko 2000 km ukino povišicu a dao ovim sa minimalnom.Nek i oni osjete malo kako je uživati mirovinu

    • Bravo ..tako bi bilo najbolje da minimalne penzije povecaju i usklade ,dok vece 1500 do 3000 km ne povecavaju

    • Bravo ..tako bi bilo najbolje da minimalne penzije povecaju i usklade ,dok vece 1500 do 3000 km ne povecavaju

    • Imam penziju malo vecu. I kad procitam da ce, npr. biti povisica 7%, uvijek kazem, Bog mi je svjedok, da bih se slozila da dobijem 5% povisice, a neko sa manjom penzijom 9%. Jer ne moze se biti sretan ako vidis oko sebe jad i bijedu, sirotinju. Oni koji imaju mnogo vise od mene, vecinom prolaze kroz zivot kao i primati. Jedu, locu, bulje u TV aparat, mnoze se, voze aute, rostiljaju, idu na more i isto to tamo rade. To sve mize i cimpanza. A Planeta je predivna, puna blaga za dusu i oko. Kad je neko rekao da je obisao znamenitosti mjesta gdje je ljetovao? Muzeje? Galerije? Knjiznice?

  • Stiže povećanje umirovljenicima od tridesetak maraka za 80%umirovljenika sa minimalnim mirovinama i nažalost i zajamčenim mirovinama koji su radili 40 godina i jedini u Mio uplatili za 40 godina doprinose i kao ostvarili punu mirovinu od 642km, pa sad gladuju kad plate lijekove i režije a di je i sve ostalo.
    Ma nemojte puno je to a puno je 80% umirovljenika da da im date povećanje.
    A sebi ste dali samo pomoć u iznosu 2500 km. Pa da ovim minimalnim i zajamčenim mirovine povećate 50% bilo bi malo koliko ste ih godinama oštetili što vi što poslodavci.
    Puno je to trebali ste umjesto 5%povećanja izglasati 1/4 od 1% pa da bude
    2,5 %povećanje možete vi i to. Sramota.

    • Sve je tačno rečeno, a pogotovo za zagarantovanu penziju, ne mirovinu!!! 40 godina rada za bijednih 640 km zato što je država dozvolila uplatu minimalca običnom radniku, a sebi uplacivali punu!!! Zna se šta je mirovina, a to je onima što imaju preko 2000. A minimalnu penziju povećavali da bi dostigla neki postotak, da bi i ove "male mirovine (2000) mogli povećavati". Fujjjjjj

  • I onda se pitate zašto sa pošten svijet i staro i mlado ode iz BiH. Zašto je negativan prirodni priraštaj stanovništva.Zasto je toliki broj suicida.Uskoro će političari u BiH biti najbrojnija populacija pa će izgleda na njih spasti sve i rad i pravljenje djece i sve ostalo.Eto radujte se hoćete u centru zbivanja

    • Sve ste vi u pravu ali kao da nas netko sluša i čuje što mi mlatimo u ovim komentarima ali nažalost smo džaba išli i radili po 30 i 40 godina sada nam daju milostinju nemože biti ni za lijekova a ne za što drugo.. Žalosno da žalosnije nemože biti neka ih je stid i sramota... 😪😪🙈🙈

Zadnje dodano

  • Vijesti

Plenković otkrio imena trojice potpredsjednika Sabora

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u utorak da će Furio Radin, Željko Reiner i Ivan…

60 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Pogledajte financijski izvještaj NK Široki Brijeg

Nogometni klub Široki Brijeg objavio je na svojoj službenoj web stranici financijski izvještaj za 2023.…

1 sat prije
  • Vijesti

Debevcu i Mehmedagiću ukinuta mjera zabrane napuštanja boravišta

Sud BiH donio je rješenje kojim je suspendiranom predsjedniku te institucije Ranku Debevcu i bivšem…

1 sat prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Tomislavgrad: Muškarac teže ozlijeđen nakon što je radni stroj prešao preko njega

Tridesetčetverogodišnji muškarac teže je ozlijeđen nakon pada s radnog stroja "utovarivača“ na farmi "Tomislavgrad" u…

1 sat prije
  • Vijesti

Više od 11,1 milijun KM za programe obrazovanja i znanosti u FBiH

Vlada Federacije BiH u utorak je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, donijela Odluku…

2 sata prije
  • Vijesti

Znate li za koliko osoba se još uvijek traga u BiH?

U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za više od 7.500 nestalih osoba, a…

2 sata prije