Eronet izbacio RTV pretplatu sa svojih računa

Na telefonskim računima Hrvatskih telekomunikacija Mostar za mjesec rujan nema stavke RTV pristojba, a prvi o tome izjasnili su se u četvrtak iz Odbora sustava javnog RTV emitiranja u BiH. Odbor je izrazio krajnju zabrinutost zbog odluke HT Mostara o izostavi naplate RTV pretplate navodeći da to može dovesti do financijskog sloma javnih emitera.

Iz HT Eroneta za portal Jabuka.tv naveli su da ovo javno poduzeće nema zakonsku osnovu ni obvezu u ovome trenutku na svoje telefonske račune stavljati RTV pristojbu jer je Ugovor između HT-a Mostar i Javnog sustava RTV BiH (emiteri – RTVBiH, RTVFBiH i RTRS) o naplati RTV pristojbe istekao 30. lipnja 2016. godine.

”Očekujući donošenje zakonskog rješenja po ovoj osnovi, Aneksom naprijed navedenog ugovora rok za naplatu RTV pristojbe putem telefonskih računa HT-a Mostar produljen je i na srpanj i kolovoz 2016. godine. No, za tih par mjeseci ništa se nije promijenilo po tom pitanju tj. ‘zapelo’ je u Parlamentarnoj skupštini BiH; ona još nije usvojila prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o RTV sustavu BiH kojim bi se, između ostalog, reguliralo i pitanje naplate RTV pristojbe putem telekom operatera, znači da trenutačno ne postoji nikakva zakonska obveza da se ta pristojba i naplaćuje”, navode iz HT Eroneta za portal Jabuka.tv.

”Sve je do Parlamentarne skupštine BiH,” zaključili su iz HT Mostara.

S obzirom da nema zakona, ostali telekom operateri su, očito, svatko za sebe, regulirali pitanje naplate s Javnim RTV sustavom.

JRTS BiH zabrinut zbog odluke HT Eroneta

Odbor sustava javnog RTV emitiranja u BiH izrazio je krajnju zabrinutost zbog odluke HT Eroneta da u rujanskim računima za fiksne telefone izostavi naplatu RTV pretplate, “što može dovesti do financijskog sloma javnih emitera”.

Računi BH Telekoma i M’tela i dalje će u sklopu mjesečnih računa za telefonske usluge sadržavati i RTV pretplatu.

Odbor sustava zahtijeva da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) ozakoni dosadašnji način prikupljanja RTV pretplate dok se ne propiše novi način prikupljanja. PSBiH ima odgovornost za provođenje Zakona o javnom RTV emitiranju u BiH kojim se uređuje i način financiranja javnih RTV servisa, kaže se u priopćenju Odbora.

Odbor sustava, kako se navodi, se u više navrata u proteklih godinu dana obraćao nadležnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH da se riješi problem financiranja javnih servisa. Prije ljetnje stanke propao je pokušaj da se amandmanski izmijeni Zakon o JRTS BiH te i inicijativa da se izmjenama i dopunama Zakona produži dosadašnji način naplate pretplate do kraja godine.

Odbor sustava zahtijeva od nadležnih vlasti i osnivača da se bez odlaganja nastave razgovori i ozakoni bilo koji način naplate RTV pretplate koji će omogućiti nesmetan rad javnih servisa. Ako se hitno ništa ne poduzme, javnim servisima u BiH prijeti gašenje, priopćeno je iz JRTS u BiH.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.