Drama na Markovu trgu: Policija branitelje ”stjerala” u crkvu

Policija je blokirala prostor oko Markova trga gdje su se ispred Banskih dvora okupili branitelji koji traže razgovor s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Oko Stare gradske vijećnice i okolnih ulica postavljene su barikade te na Markov trg policija ne propušta nikoga, čak ni novinare i turiste.

Branitelji okupljeni na Markovom trgu u 22 sata su se povukli na sam ulaz u crkvu sv. Marka, a interventna policija okružila ih je u 22:10 sati te upozorila da je javno okupljanje dozvoljeno do 22 sata i dala im rok od deset minuta da napuste trg.

To je dočekano burnim negodovanjem branitelja kako u crkvi tako i onih ispred policijske barikade. Situacija je napeta, a oko 22:40 sati policija je pokušala ući u crkvu, došlo je do kraćeg naguravanja, a svećenici su stali na vrata kao svojevrsna tampon zona, a jedan od njih je i popularni don Damir Stojić.

Također, jedan od branitelja popeo se na krov Gradske vijećnice te je prijetio samoubojstvom. Nakon kraćih pregovora, sišao je sa krova te ušao u crkvu svetog Marka.

Branitelji u nekoliko hrvatskih gradova izašli su na ulice nakon ovih događanja te su blokirali prometnice.

Prije toga je policija na Markov trg dovezla i vozilo za video-nadzor.

Policija je dozvolila da preko ograde prebace deke, za što je Josip Klemm u izjavi za HRT zahvalio novinarima. Iako se nagađalo da bi na trg trebao stići i ravnatelj policije Vlado Dominić, to se nije dogodilo.

Na konferenciji održanoj večeras branitelji su rekli da su na Markovu trgu radi dijaloga, a ne da prosvjeduju. Policija je zabranila građanima da braniteljima dostavljaju hranu i piće, branitelji su formirali krug oko crkve, a policija je oko trga postavila zaštitnu ogradu.

Braniteljima je tijekom večeri došao dati potporu i general Mladen Markač, no zbog policijske blokade nije se mogao probiti do njih.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. Skupine Đuro Glogoški najavio je predvečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, a upitao je kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije.

Hrvatski branitelji, koji su se u četvrtak okupili na Markovom trgu i najavili da će tamo ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio ranije da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

Donosimo dio atmosfere s prosvjeda na Markovu trgu, kojemu se pridružio i general Mladen Markač http://bit.ly/1Qck21w

Posted by HRT Vijesti on 28. svibnja 2015

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke ustvrdio kako iza prosvjeda branitelja na Markovu trgu stoje predsjednik i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te čitav HDZ te da je to opetovani napad na institucije države.

“Ovo je opetovani napad na institucije države i želimo jasno reći da iza toga stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ. HDZ se opet skriva iza ljudi koji su u ratu izgubili sve, nemaju hrabrosti izići pred građane i reći što žele. Ne razgovaraju o programima, gospodarstvu i budućnosti, nego nas vraćaju u prošlost. U trenutku kad Hrvatska izlazi iz recesije, HDZ pribjegava metodama iz prošlosti, širi podjele i napada hrvatske institucije”, ustvrdio je Grbin.

Karamarka je ponovno prozvao kako “ne dolazi na posao, odbija sudjelovati u dijalogu i izići pred javnost” te kako “samo želi dijeliti i na ovakav način uništavati sve što se u Hrvatskoj čini i stvara”.

Grbin je naglasio kako svatko ima pravo prosvjedovati na Markovom trgu, te podsjetio kako je otvaranje tog trga za prosvjede bila jedna od prvih odluka vlade Zorana Milanovića.

“Ali, oni koji žele prosvjedovati na Markovu trgu moraju poštivati zakon, što znači da prosvjed moraju prijaviti i da mogu prosvjedovati onako kako je propisano zakonom, od 8 do 22 sata. Mislim da hrvatski branitelji moraju poštivati zakone RH i moraju napustiti mjesto na kojem prosvjeduju, a ako žele prosvjed nastaviti, moraju postupiti kao svi drugi koji iz tjedna u tjedan dolaze na Markov trg i tamo prosvjeduju”, poručio je.

(Fena)12 komentara

  • Hoćemo li se okupljat mi koji smo stvarno bili u ratu i branitelji smo bez ikakvih naknada, ili će doći oni što imaju sređene mirovine i privilegije?

  • za 505
    29. svibnja 2015. u 6:18
    Ja sam osobno za branitelje koji su bili u ratu i nemaju nikakvih naknada ni privilegija. Međutim, tko smo mi da branimo i onima koji su kupili, da se isto okupljaju. Prava trebamo tražiti javno i organizirano, a ova Udruga koja navodno okuplja “zaboravljene branitelje” mi nije nešto aktivna i pokušali su nešto ušićariti za vrijeme izbora šurujući sa svima, umjesto da se sami organiziraju, izaberu predstavnike pa na izbore. Nitko nam neće riješiti problem ukoliko ih sami ne pokušamo rješavati. Snishodljivo dodvoravanje adezeu ili ratnim haespeovim ograncima je ispod svakog nivoa dostojanstva branitelja.

  • Kaže onaj zapovjednik policije naređujem vam da se raziđete kao da su u Srbiji on naređuje a ne zapovjeda…U Hrvatskoj policiji ima toliko abolirani četnika,ostataka Udbe,pa ti isti “hrvatski “policajci su premlatili i onog branitelja u Vukovaru..Onako nagrnuti na ljude zbog kojih se stvorila država,sramota i dno dna i još na ulazu u crkvu…Sigurno da ima i lažni branitelja i mirovina,al ono sinoć je bio napad na dostojanstvo hrvatskog branitelja i dajem punu podršku ljudima zbog kojih je stvorena Hrvatska.Treba se skupit tisuće branitelja,pa nek onda drug Ostojić pošalje svoje policajce i interventnu nisu se bojali 91 vojske koja je bila toika sila da bi se sad bojali…

  • Stvarno mi ih je žao….. oni koji su ih na ovo nahuškali su na sigurnom, u svojim forteljama, vilama i iza svojih propovjedaonica, zadovoljno trljajući ruke i smijući se na putu do banke.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.