Dodik neovlašteno dodao zastavu RS-a u Predsjedništvo BiH, Komšić i Džaferović osuđuju

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije osuđuju postupak postavljanja zastave bh. entiteta Republika Srpska prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog veleposlanika Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.

Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom službenih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina sudjeluje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, naveli su Komšić i Džaferović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine akreditivna pisma novoimenovanih veleposlanika u Bosni i Hercegovini prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i njegov Kabinet svjesno su ignorirali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine da isticanje zastave entiteta Republika Srpska zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo, da je suprotno ranije utvrđenoj praksi i da predstavlja kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Usprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu s ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, neovlašteno dodali zastavu entiteta RS pored zastave Bosne i Hercegovine, time svjesno kršeći Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine.

Kabineti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića su od Tajništva i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili da o ovom događaju načine službenu zabilješku, nakon čega će biti poduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerirati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazano od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Bravo Predsjedniče/predsjedavajući! Tako se brani čast i dignitet srpskog naroda. Jasno, otvoreno, nedvosmisleno, samo prestani vodati onoga Gagu više za sobom. On ti je povijesni prdac.

  • Bravo Dodik! Kad je bal nek je bal. Dvojica predsjednika jednog te istog naroda ne zaslužuju ništa drugo doli izrugivanje na svakom koraku.

  • Čuj "neće tolerirati"... I šta će? Možda se potući sa njime, šta li....? Iako ni to nije isključeno sa ovim sarajevskim klošarom.

  • Kapa do poda!Svaka cast,samo tako ,ne popustaj ni za zivu glavu!Evo prilike da vas pitam-rafite li vi u ponedjeljak?U nasu HNZ-u NERADNI DAN.NAREDILA VLAST!SLAVIMO 75 ZASJEDANJE ZAVNOBIHA!JE....IN ON SVE PO REDU!To je 25.ali mi smo prebavili 26.isto ko i vi 18.11.na 14.Milorade majka te pozivila bez obzira koliko te tko voli ali za ovaj potez👍

  • Jakog ugleda Zeljko rodila ga srpkinja napravio ga hrvat on prci muslimanku osunecen i klanja clan predsjednistva iz reda Hrvatskog naroda sami zakljucite sta je on ratovao protiv hrvata oslobadja zemlju od hrvata

  • nije je covic stavimo koji je sve uzeo hrvatima zato komsic imaj svoj stav i nedaj da te ovi majmuni pišu neka pitaju čovića što je nije stavimo jer se fra ševo moli za njega

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Ivanišević otkrio tko mu je broj jedan u svijetu tenisa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV legendarni Goran Ivanišević komentirao je nedavni prekid suradnje s…

3 minute prije
  • Nogomet
  • Sport

Sloga svladala Zvijezdu koja je dvaput “pocrvenjela”

Nogometaši Sloge svladali su ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0 u susretu 29. kola Premijer lige…

30 minuta prije
  • Business
  • Vijesti

Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan

U Grčkoj se u srpnju uvodi šestodnevni radni tjedan. Kako navode lokalni mediji, ova obveza…

35 minuta prije
  • Auto-Moto
  • Banner

Volkswagen entuzijasti preplavili Ljubuški

[gallery ids="682702,682701,682687,682700,682699,682698,682697,682696,682695,682684,682694,682693,682692,682691,682690,682689,682688,682686,682685,682683"] Ljubuški je u subotu je postao poprište jednog od najvećih susreta vlasnika Volkswagen…

1 sat prije
  • Banner
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Testirajte svoje znanje iz matematike

Nakon što ste odradili kviz iz zemljopisa, vrijeme je za malo brojeva i matematike. U…

3 sata prije
  • Vijesti

Pogledajte odgovore: Jesu li opravdana primanja dužnosnika u BiH?

To su obični paraziti koji žive na uštrb naroda, bio je jedan od odgovora građana…

4 sata prije